December 3,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem lehet összezavarni a tényekkel

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 94,129 forint, még hiányzik 2,905,871 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A gazdasági recesszió elkerülése, az energiabiztonság megteremtése és a bevándorlóáradat kezelése terén is nagy segítséget jelent a stratégiai partnerség Romániával, Magyarország ezért érdekelt annak fenntartásában

– ezt közölte állítólag a tegnap még Brüsszelben az elgurult szankciós gyógyszereit és az elveszett reményeit keresgélő külügyminiszter, miután román kollégáját fogadta kedden Budapesten, ahol a kollégának a doktorminiszterelnökkel is volt szerencséje találkozni.

Egyrészt ezt tök jó hír. A magyar kormány végre egy európai uniós, ráadásul szomszédos ország kormányának tagját látta vendégül a királyi várban, amire nem sok példa van mostanában. Mostanában, vagyis tíz éve, mióta ritka kivételektől eltekintve mindenféle közelebbi és távolabbi konszolidált autokráciák és féldiktatúrák fejesei (más napokon egyházfők és mindenféle kétes hírnevű szaktekintélyek) adják egymásnak a kilincset. Az is tök jó hír, hogy a szomszédos ország külügyminiszterének oldalán Szijjártó megint öblösen migránsozhatott, mert azzal soha nem lehet mellényúlni.

Ugyanakkor hadd hívjam fel a figyelmet egy fontos tényre, amire már a kolléga is felhívta a figyelmet egy költői kérdés formájában, de nem lehet elégszer. Már a felmosásügyi miniszter kiindulási pontja is rossz. Sajnos olybá tűnik, hogy a Romániával – mindenféle zavarkeltők kiabálása ellenére – állítólag fenntartott stratégiai partnerség nem jelentett semmilyen segítséget Magyarországnak. Lehet, hogy pont azért, mert annyira azért nem volt stratégiai az a kapcsolat, mint mondjuk Moszkvával vagy Szamarkanddal?

Persze ahogy Varga Mihályt, úgy Szijjártót sem lehet összezavarni a tényekkel, de attól még igaz: negyedéves alapon már recesszióban van Magyarország, az előző három hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkent a magyar GDP. Szóval lehet óbégatni, hogy az Európai Unió a recesszió felé rohan, de egyelőre ebből annyi igaz, hogy Magyarország már oda is ért. Ehhez képest Paks2, Moszkva meg a pártállami tudatmódosító üzem minden pórusán ömlő Kreml-propaganda árnyékában már szóra sem érdemes, hogy Szijjártó szerint Romániának egyébként jelentős szerepe van a földgázbeszerzés (igen, a magyar földgázbeszerzésre gondolt) diverzifikációjában (!) is.

Az elhibázott brüsszeli szankciók emlegetését egy kicsit hiányolom, de gondolom, kínos lett volna az Ukrajna mellett, illetve a Moszkva elleni szankciók mellett maximálisan elkötelezett, a háborúval szintén szomszédos uniós tagország miniszterelnöke oldalán habzani. 

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Bogdan Aurescuval tartott közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy éppen húsz éve írták alá a stratégiai partnerségről szóló megállapodást, amelynek megőrzése érdeke Romániának, Magyarországnak és az egymás területén élő nemzeti közösségeknek is.

„Mindig vannak ellenérdekeltek, mindig vannak zavarkeltők, akik akkora hangorkánt gerjesztenek, hogy úgy tűnik, mintha többen lennének, mint mi. De a helyzet az, hogy a két ország jelenlegi kormányainak van egy világos és mindenki számára könnyen érthető és látható célja, ami pedig az, hogy ezt a stratégiai partnerséget fenntartsuk, egészen egyszerűen azért, mert a két országnak és a két nemzetnek ez jó”.

A kormány erőforrásként tekint egymás nemzeti közösségeire a kétoldalú kapcsolatok szempontjából. Ezt az is bizonyítja, hogy a magyarországi román nemzeti kisebbség költségvetési támogatása hatszorosára nőtt 2010 óta, az ortodox egyház támogatása pedig hétszeresére. Ez a stratégiai partnerség kifejezetten nagy segítséget nyújt napjaink három legjelentősebb – gazdasági, energiaellátási és migrációs – kihívásának sikeres kezelésében.

Az első területet a gazdaság jelenti, miután az Európai Unió a recesszió felé rohan, aminek kivédésében fontos fegyvertény, hogy tavaly mintegy tízmilliárd eurót ért el és ezzel rekordot döntött a magyar-román kereskedelmi forgalom, majd idén is 29 százalékos növekedést regisztráltak.

Emlékeztetett, hogy Románia a magyar gazdaság harmadik legfontosabb exportpiaca, ahol több fontos magyar vállalat is folyamatosan növeli a jelenlétét, így például a Mol 245 benzinkúttal, az OTP 97 bankfiókkal, a Richter pedig több mint 600 alkalmazottal van már jelen.

A miniszter az energiaellátás biztonságáról elmondta, hogy Romániának jelentős szerepe van a földgázbeszerzés diverzifikációjában, amit elősegít a két ország közötti interkonnektor kapacitásának évi 1,75 milliárdról 2,5 milliárd köbméterre bővítése is. Hamarosan aláírják azt a négyoldalú megállapodást, amelynek eredményeként hazánk Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül zöld villamos energiát tud majd importálni.

A harmadik területet a migráció kezelése jelenti, amelynek szempontjából rendkívül fontos, hogy Románia kiváló munkát végez a határőrizet terén, és hatékony az együttműködés. Magyarország idén eddig 250 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályozott meg a déli határon, és ha Románia felől is lenne nyomás, akkor a hatóságok nem tudnának a déli határra koncentrálni.

„Ez tehát három nagyon fontos kihívás, amivel ma szembesülünk: a gazdasági recesszió elkerülése, az energiabiztonság megteremtése és a migránsok kívül tartása. Ebben a három fontos kérdésben a Romániával fenntartott stratégiai partnerség segít, ezért egyértelműen ennek a partnerségnek a fenntartásában vagyunk érdekeltek”. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!