Május 14,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem hiszem, hogy a többség oltásellenes lenne

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 699,171 forint, még hiányzik 2,300,829 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szlávik János szerint nyárra talán elérhető a nyájimmunitás idehaza, amit úgy hiszem, sokan üdvözölnének. Ez a dátum egyébként egybevág az uniós elképzeléssel is, hiszen a vezetők szerint július végére – ha minden megfelelően halad – elérhető a 70 százalékos átoltottság a kontinensen. Szlávik szerint azonban ahhoz, hogy elérjük a nyájimmunitást az kellene, hogy mindenki kérje a vakcinát, ezzel növelve az oltási hajlandóságot. Biztos vagyok abban, hogy vannak olyanok, akik ellenzik a vakcinák beadását, de úgy hiszem, ők a kisebbség, ezért ha nem jelentkeztek még elegen, annak lényegében két oka lehet. Vagy nem akarnak regisztrálni a kormány oldalán – félve, hogy felkerülnek valamilyen listára -, vagy nem szeretnének az Unió hatósága által nem engedélyezett oltóanyaggal találkozni. Értem persze, hogy nem megoldható az, hogy mindenkinek Pfizer, vagy Moderna jusson, de felfoghatná a kormány, hogy nem feltétlenül arról van szó, hogy az emberek nem akarnak oltást, hanem arról, hogy olyat szeretnének, amelyek bizonyítottan beváltak és biztonságosak.

Tudom, hogy ez nem egy ideális helyzet, de mint kiderült, lett volna lehetősége az országnak több Moderna vakcinára, de helyette Sputnik és Sinopharm érkezett. Sokan már úgy vannak vele, hogy mindegy is mit kapnak, csak legyenek már beoltva, de nem mindenki gondolja így.

Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás – erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.

Szlávik János szerint ehhez az kell, hogy a magyar lakosság 60-80 százaléka oltott legyen. Mint mondta, a több mint 2,5 millió beoltott embernek “már van hatása a járványra”, ami nem jelenti azt, hogy az új fertőzöttségi esetszámok drámaian csökkennének, de valamelyest javulnak majd az adatok. A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy – ez látszik más országok példáján is – egy idő után lanyhulni kezd az oltási hajlandóság, amit oltásra buzdító kampányokkal lehet ellensúlyozni.

Ugyanakkor kiemelte, arra kell törekedni, hogy minél több ember oltva legyen, megerősítve bennük az oltások hatékonyságát, hiszen amíg a lakosság többsége nem lesz oltva, bizonyos szabályokat továbbra is be kell tartani, az emberek “nem érezhetik magukat szabadnak”. Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban elmondta, az Európai Gyógyszerügynökség valóban kapcsolatba hozta a vérrögképződést az oltással, de ezek ritka esetek voltak a beadott oltások számához viszonyítva. Hozzátette: az oltást továbbra is javasolja, hiszen annak előnyei jócskán meghaladják hátrányait.

Jelezte, jövő héttől elérhető lesz Magyarországon is a Janssen cég koronavírus-elleni egydózisú vakcinája, ezzel már hat védőoltással oltanak itthon. Szlávik János elmondta, hogy folyamatos az idősek, a krónikus betegek, a kritikus infrastruktúrában és a köznevelésben dolgozók, valamint a pedagógusok oltása. Utóbbiakkal kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy minél többen élnek az oltás adta védettség lehetőségével. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus brit mutánsa egyre több fiatalt betegít meg, a tapasztalatok szerint 30-40 éves fiatalok kerülnek sokszor súlyos tünetekkel kórházba. Ez azt mutatja – tette hozzá -, hogy a fiataloknak is kérniük kell az oltást, hiszen ők is veszélyben vannak a fertőzéstől. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!