Május 17,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Na de ki a fene tehet arról, hogy ennyire tökéletes kormánya van Magyarországnak?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,159,984 forint, még hiányzik 1,840,016 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nincs is annak párja, mint amikor a Századvég felmér. Pláne, ha egész Európában teszi ezt, aztán pedig közread valamit, amit ők eredménynek neveznek. Az külön cuki, ha még némi propagandaszöveget is sikerül belecsempészni az értékelésbe, természetesen teljesen független és objektív módon. Na de ki a fene tehet arról, hogy ennyire tökéletes kormánya van Magyarországnak? Ugyehogy ugye.

Azért bennem megrekedtek bizonyos kétségek. Például azzal kapcsolatban, hogy bár azt természetesen megemlítette a költő, hogy milyen jól hasítottunk az átoltottságban az elején, majd a folytatás valahogy elmaradt. Talán azért, mert már messze nem hasítunk olyan jól. A lakosságarányos halálozásról sem sikerült megemlékezni, de ez nem meglepő. Megmondta a főnök is, hogy a védekezés sikerét a halottak számával mérjük (vagy ilyesmit mondott), de ezt csak az elején mondta, amikor még ide el sem ért a járvány. Azóta nem feszegeti ezt a témát, úgyhogy a Századvég sem feszegeti.

Hogy melyik országban hogyan értékeli a lakosság a kormánya munkáját, az annyira eltérő, hogy szerintem össze sem lehet hasonlítani. Mert teljesen mások az elvárások. Egy magyar már annak is örül, ha nem halt meg senki a családjában, a britek pedig rázzák a trónt Boris Johnson ülepe alatt, mert az bulizott akkor, amikor a brit polgárok egymással sem találkozhattak. El tudja azt képzelni valaki, hogy Orbán Viktor belebukjon ilyesmibe? Nemhogy ilyesmibe, hanem világraszóló disznóságokba sem. És azt el tudja képzelni valaki, hogy a britek, a spanyolok vagy a németek szó nélkül eltűrnék, hogy miközben nekik egy vagyonba kerül teszteltetni magukat, a kormány százezerszámra dobálja ki a lejárt szavatosságú teszteket? Azokat a teszteket, amiket azoknak az embereknek a pénzéből vettek, akik fizetni kénytelenek azért, hogy teszteljék őket.

Több kérdésem nincs. Vagyis lenne, de minek?

Az európaiak a koronavírus-járvány egészségügyi kihívásainak kezelésével elégedettebbek, mint a gazdasági és munkahelyvédelmi intézkedésekkel. A magyar lakosság az átlagosnál szignifikánsan jobbra értékeli a problémák megoldására tett kormányzati lépéseket – derült ki a Századvég Alapítvány 30 ezer európai lakos megkérdezésével készített felméréséből, amelynek megállapításait pénteken közölték az MTI-vel.

A Századvég Európa Projekt 2021 elnevezésű, 30 európai országra kiterjedő kutatása szerint továbbra is a koronavírus jelenti az egyik legfontosabb kihívást a kontinens lakói számára, ugyanakkor 2021 második félévében ez már a kormányzattal szembeni konkrét elvárásokban is realizálódik.
    Hozzátették, hogy az országok egy kisebb – Magyarországot is magában foglaló – része alapvetően elégedett mind a vakcináció biztosításával, mind a munkahelyvédelmi intézkedésekkel, a kontinens államainak több mint felében azonban a gazdasági hatások tompításának kérdésében egy döntően elégedetlen társadalom képe rajzolódott ki.
    Kifejtették: az európai közvélemény 82 százaléka tartja aggasztónak a koronavírus-járványt – ebből 41 százalék szerint nagyon, szintén 41 százalék megítélése szerint inkább aggasztó a helyzet -, és mindössze 5 százalék gondolja úgy, hogy a félelmek eltúlzottak, a pandémia egyáltalán nem ad okot aggodalomra.
    A lista élén déli államok Portugália (92 százalék), Málta (90 százalék) és Spanyolország (89 százalék), míg a végén egyes kelet-közép-európai országok állnak: Lettország (61 százalék), Csehország (66 százalék) és Szlovénia (69 százalék).
    Hozzátették, hogy Magyarország ebből a szempontból a lista középmezőnyében, második harmadában található: a lakosság 79 százalékát aggasztja kisebb-nagyobb mértékben a koronavírus, ebből 45 százalék szerint inkább, 34 százalék szerint nagyon aggasztó a járványhelyzet. Szintén európai átlag körüli (7 százalék) azok aránya, akik szerint túlzott a járványtól való félelem. Érdekességnek nevezték, hogy Magyarországon nem voltak olyanok, akik ne tudtak volna állást foglalni a kérdésben.
    “Hazánkban tehát nem jutottak meghatározó szerephez a vírustagadó és vírusszkeptikus vélemények, ugyanakkor azokról sem állítható, hogy többségben lennének, akik a járványhelyzetet fokozott aggodalommal figyelik. A legnagyobb csoportot Magyarországon azok képezik, akik szerint aggasztó ugyan a koronavírus-járvány, de mégsem okoz számukra az életben minden mást felülíró, fokozott félelmet. Ebben a hazai közvélemény egyébként a dániaival mutatja a legszorosabb hasonlóságot” – fogalmaztak.
    Úgy folytatták, hogy a vakcináció lakossági megítélésének köszönhetően az európai államok listájának első harmadában található Magyarország, sőt a maximálisan elégedettek arányát tekintve hazánk az európai listavezető: a megkérdezettek 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy teljesen elégedett az oltási folyamattal.
    Mint írták, az uniós központi vakcinabeszerzés mellett Magyarország több lábon állt az oltóanyagok biztosításában. A kritikus tavaszi hónapokban Magyarország ezzel az átoltottsági listák dobogós helyére került, augusztusban pedig az első országok között tette lehetővé a harmadik dózis felvételét. Az átoltottsági arány további növelésének azóta sem akadálya a vakcinahiány vagy az oltási kapacitás – fűzték hozzá.
    A Századvég szerint a lakosság elégedettsége – nem csak Magyarországon – többnyire az emberek hétköznapi tapasztalatain és a valós eredményeken alapul. Az oltási folyamattal teljes mértékben elégedettek aránya a tavaszi oltási kampány másik két “sikerállamában”, az Egyesült Királyságban és Máltán a legmagasabb.
    Gyökeresen más összkép rajzolódik ki a felmérés készítői szerint Szlovákiában és Lettországban, ahol a lakosság mintegy 60 százaléka elégedetlen országa védőoltási programjával, és 10 százalék alatti azok aránya, akik szerint kormányuk a lehető legjobban végezte dolgát e tekintetben.
    “A koronavírus-járvány nem csupán egészségügyi kérdést jelent a lakosság jelentős részének életében, hanem veszélybe kerülő munkahelyeket, elhalasztott üzleti lehetőségeket, bizonytalanabbá váló megélhetést is. Sőt, az európaiak elégedettségét vizsgálva azt látjuk, hogy épp a gazdaságfejlesztés és a munkahelyvédelem az a terület, ahol a legtöbbet várnának kormányaiktól az emberek” – írták.
    Míg az oltással az elhúzódó problémák ellenére is csak a népesség harmada volt elégedetlen Európában, a gazdasági következmények kezelésével majdnem fele, 47 százaléka. Felfelé lóg ki a sorból a lista első harmadában található Magyarország, ahol a lakosság többsége (58 százaléka) alapvetően pozitívan értékeli a gazdasági károk enyhítésére tett lépéseket, a teljesen elégedettek közel egyharmados aránya pedig Európában a legmagasabb – fűzték hozzá.
    A Századvég kutatása szerint aránylag magas, 22 százalékos volt ugyanakkor az adatfelvétel idején egyáltalán nem elégedettek aránya is, ami arra enged következtetni, hogy elsősorban a pandémia negatív gazdasági hatásainak enyhítését várja el a közvélemény a kormányzattól. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!