November 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Minél többet mérnek, annál egyértelműbb, hogy a valóság beleürített az állampárti propaganda ventilátorába

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,517,026 forint, még hiányzik 1,482,974 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ahhoz képest, hogy egy hete még alig ismerték Márki-Zay Péter nevét, vagy ha ismerték is, olyannyira nem vették komolyan, hogy egyenesen esélytelennek látták a miniszterelnök-jelölti pozíció elnyerésére (értsd: nem Gyurcsány embere), és miután nem sikerült érdemben beavatkozni se az ellenzéki előválasztás végkimenetelébe, mostanra egy kopernikuszi huszárvágással ott tart az állampárt, hogy már ki- és megkutatták: Orbán Viktor 10 százalékkal vezet Márki-Zay Péter előtt a népszerűségi versenyben. Nagyon vicces ez azok után, hogy tegnap az Index helyén működős azonos nevű orgánumban a Nézőpont Intézet vezetője már azokat az okokat sorolta, amelyek miatt Márki-Zay legyőzhető. Szép ív ez, ha abból indulunk ki, hogy egy állítólagos outsiderrel szemben győzködik magukat és a táborukat arról, hogy nyugi, le lehet győzni.

Szóval miután minden korabeli fideszes tenyérjóslás szerint úgy volt, hogy Tarlós István bácsi utcahosszal veri az alkalmatlan, tutyimutyi, mama kedvence Karácsony Gergelyt a 2019-es önkormányzati választáson, semmi okunk nincs kételkedni abban, hogy a nyilvánosság számára készült legújabb századvéges-fideszes elemzés is teljesen megbízható. Vagyis

magyar felnőtt lakosság 51 százaléka látná szívesen újra Orbán Viktort a miniszterelnöki pozícióban a következő négy évben is, Márki-Zay Pétert 41 százalék, a választ megtagadók és bizonytalanok aránya pedig 8 százalék.

Ahhoz képest, hogy a Magyar Távirati Iroda vasárnap este 20 óra 39 percig, gyakorlatilag az előválasztás eredményének véglegessé válásáig egy büdös szót nem írt le az ellenzéki előválasztásról (cserébe beszámolt egy golfvilágrekordról, egy indonéz tigrisről de még a facélia virágzásáról is), módfelett szórakoztató, hogy most Orbán töretlen népszerűsége bizonygatásának oltárán idézik a Századvég Alapítványt, amely saját bevallása szerint azért vizsgálta meg, hogy a magyarok Orbánt vagy Márki-Zay Péter látnák szívesebben a miniszterelnöki pozícióban, mert

az ellenzéki előválasztás második fordulójának eredményeként Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere helyett Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere lesz a baloldal kormányfőjelöltje a 2022-es országgyűlési választásokon.

Ez azért szép, szakmailag következetes és professzionális teljesítmény évi 85 milliárd forintból, de ha már így alakult, foglaljuk össze, mi mindent tárt fel ez a hiánypótló, hirtelenváratlanul sorskérdésekké vált jelentéktelenségeket feszegető komoly elemzés:

– MZP (századvégül: a baloldal miniszterelnök-jelöltje) Budapesten népszerű, ugyanakkor – Karácsony Gergelyhez hasonlóan – a vidéki szavazókat kevésbé, vagy nem tudja sikeresen megszólítani: a budapestiek 54 százalékát, a megyeszékhelyeken élők 42 százalékát, a városok és falvak lakosságának 37-37 százalékát.

– Orbán Viktor újraválasztását a fővárosiak 38 százaléka támogatná, továbbá valamennyi vizsgált vidéki településtípusnál a válaszadók több mint fele: a megyeszékhelyen élők 52 százaléka, a városok és falvak megkérdezettjeinek 54, illetve 56 százaléka.

– Karácsony Gergely májusban jelentette be hivatalosan jelöltségét, akkor a Századvég méréseinek tanúsága szerint 50-42 arányban maradt le Orbántól a kétszereplős miniszterelnökpreferencia-mérés eredményei szerint. Karácsony Gergely tehát kedvezőbb pozícióból indult, mint most Márki-Zay Péter. A főpolgármester a nyár folyamán veszített támogatottságából, végül jelöltként visszalépett.

– A többszereplős kormányfőpreferencia-mérések eredményei minden esetben azt jelezték, hogy Dobrev Klára rendelkezik a leginkább elkötelezett táborral. Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, ahogy az az előválasztás első fordulójában is kiderült, külön-külön nem, csak együtt birtokolt több voksot, mint Dobrev Klára. (via MTI)

Lássuk be, minden egyes Századvéghez irányított közpénzmilliárdot megérnek ezek a komoly szakmai munkát sejtető megállapítások (irónia bezárva), de ha ehhez még hozzávesszük a Demokrata című fideszes vicclap megbízásából készült friss országos, reprezentatív kutatás eredményeit is, akkor tényleg felköthetjük magunkat. Bencsik András közpénzből fenntartott vállalkozása szerint az előválasztás nem tükrözi az ellenzéki szavazók valós szándékát. Olyannyira nem, hogy nekik az jött ki: Dobrev Klára támogatottsága duplája (69%) Márki-Zay Péterének (31%), holott majdhogynem fordított aránnyal a hódmezővásárhelyi politikus nyert az előválasztáson.

Azt nem tudom, mennyire jó ötlet 660 ezer embert Gajdics Ottó dallamára sértegetni, de kétségtelen, hogy nem maradt túl sok választása a propagandakonyhának, mint az ilyen Bencsik-féle reprezentatív felmérésekkel megpróbálni meggyőzni arról a Fidesz-ellenes nyilvánosságot (ami rohadtul nem baloldali), hogy a szavazatuk szart se ér, nem is azt akarják, amit akarnak. Mint ahogy lesz ebből még 120%-os népszerűség Orbán neve mellett a Századvégnél, ha a helyzet fokozódik.

Csakhogy ezek a felmérések, kutatások és elemzések árulkodó módon a népbutítást szolgálják, Rogánék szondái, a Fidesz belső fogyasztására készülő valódi mérései alighanem valami teljesen mást mutatnak. Nem pont úgy állnak a számok, ahogy álltak volna, ha a gyurcsányozós bullshitjuk nem áll bele a földbe. Csakhogy beleállt a földbe, a Rogán műveleti központ viszont érdemi ötlet híján nem engedheti el.

Úgyhogy szerintem halomra fognak készülni a jövőben is az ellenzéki nyilvánosság összezavarását és az évtizedes apátiába való visszataposását célzó hasonló szemfényvesztések. Valószínűleg kelleni fognak, mert ugyan a Századvég Alapítvány elemzésébe nem fért bele, de Márky-Zay Péternek még júliusban is csupán 5%-os támogatottságot mértek az ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelöltek között, olyan felmérés is volt, amelyik Fekete-Győr András reményei alá mérte MZP esélyeit. Ehhez képest három hónappal később közel 57%-kal húzta be az ellenzéki előválasztás második fordulóját, és még a NER e háztáji elemzése szerint is csupán 10%-kal marad el a teljhatalmú istenkirálytól. Azért ez nem túl acélos előny minden idők legkorruptabb kormányfőjétől, nem? De.

A lényeg a lényeg: minél többet mérnek, annál egyértelműbb, hogy a valóság beleürített a fideszes propaganda és hatalomtechnikázás ventilátorába. Már nagyon ideje volt, ideje van, ideje lesz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!