November 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Minek ide kormány, ha korlátlan felhatalmazás mellett úgysem tehet semmiről?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,517,026 forint, még hiányzik 1,482,974 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Meg kell védenem a kollégától Varga Mihály közepes képességű könyvelőt és pénzügyminisztert. Akitől az én drága barátom magyarázatokat kér inflációval, unortodoxul dübörgő forinttal, államadóssággal és egyéb igaztalan libernyák vádaskodásokkal kapcsolatban. Amelyeknek közös nevezője és kvintesszenciája az, hogy dübörgés helyett fülsiketítően nyikorog-csikorog a magyar gazdaság.

Nos, a helyzet az, hogy Varga Mihály igenis megmagyarázta: ezekről mind nem a fideszes magyar állam tehet. Táblázatokkal, grafikonokkal, ábrákkal és számokkal feltuningolt dolgozatot írt a jóember a Világgazdaság nevű orgánumba, amelynek az a summázata, hogy ok nélkül kongatjuk a vészharangokat. Mármint mindenki, aki úgy gondolja, hogy a felelősség azé, akié a hatalom. Jelen esetben a több mint tíz éve zsarnokoskodó fideszes önkényuralomé.

Ha eltekintünk attól, hogy már megint mintha Matolcsy Györgynek üzengetne Vargáék Mihálya (miután a jegybankelnök egy másik pártlapban korábban azt írta, hogy az összes egyensúlyi mutató szimultán romlik, ezért talán a versenyképességet nem erősítő túlárazott, haszontalan, hozzáadott értéket nem termelő állami beruházások egy részét el kellene engedni a francba), akkor is az a lényeg, hogy a kellemetlenül magas ütemű pénzromlást, vagyis a 9 éves rekordszinten hasító infláció nem a fideszes állam hibája. Varga Mihály szerint az igazi problémák külföldről szivárognak be, azokat külső tényezők okozzák. Az importárak megnőttek, az energia- és a nyersanyag-, valamint a szállítási árak drágulnak a világpiacon, de a turizmus gyengélkedése és a járműipari leállások is károkat okoznak.

Összességében tény, hogy az utóbbi hónapokban az infláció és a folyó fizetési mérleg romlása tapasztalható. Ugyanakkor ezekre a mutatókra elsősorban külső tényezők – mint az energia-, nyersanyag- és szállítmányozási árak emelkedése, alkatrészellátási problémák, a járvány miatt visszaeső nemzetközi turizmus – hatnak, és kedvezőtlen alakulásukban a hazai fiskális és bérfolyamatok csak mérsékelten játszanak közre.

Natessék. Van még kérdés, méltatlankodás, asztalborogatás, harangok félreverése? Kuss legyen. Ebben az országban bármi pozitívum történik, az a kormány érdeme, bármi mellémegy, az a mások bűne. Az Orbán-kormány Varga Mihályostul semmiről nem tehet. Már sokféle összefüggésben tettem fel a kérdést, hogy mi a francért van kormánya az országnak, ha definíció szerint sem egyenként, sem együttvéve nem tehetnek semmiről, ha a korlátlan felhatalmazásuk mellé a felelősségből nem kérnek? Merthogy korlátlan felhatalmazásuk van mindenre, de se az egészségügy vergődéséről, se a járvány 32 ezer áldozatáról, se a becsületes állampolgáraik megfigyeléséről, se a büdösgyenge forintról, se az inflációról, se a mélyszegénységről, és általában a világon semmiről nem ők tehetnek.

Varga dolgozatából valószínűleg véletlenül maradt ki, pótoljuk: az Eurostat november 17-i, azaz egészen friss adatai szerint októberben az Európai Unió országaiban az átlagos éves infláció 4,4 százalék volt, ezen belül az eurózóna országaiban 4,1 százalékos átlagos drágulást mértek. Az októberben mért éves inflációs adatok tekintetében Magyarország rosszabbul teljesít, mint az uniós tagállamok többsége. Litvánia 8,2 százalékos drágulása lett a legrosszabb, ezt Észtország követi 6,8 százalékkal, Magyarország pedig a harmadik legrosszabb pozíciót csípte el 6,6 százalékkal. Namármost a kérdés az, hogy ha a problémák külföldről szivárognak be, akkor az EU 24 tagországába miért nem szivárogtak be olyan durván, ahogy Magyarországra? Ahol 1,4 vagy 3,7 százalék az infláció, ott a külső tényezők miért nem okoztak ilyen kellemetlenül magas ütemű pénzromlást? 

Miközben a koronavírus miatti halálozások számát tekintve lakosságarányosan Magyarország pillanatnyilag az ötödik legrosszabb helyen áll az EU-ban, Szijjártó azzal melldönget, hogy Magyarország adta az egyik legsikeresebb választ a járványra Európában. Annyira sikereset, hogy a dobogós inflációról is Európa tehet. Érdekes, amikor bezzeg Gyurcsány idején elszállt az infláció, nőtt az államadósság, és már majdnem 300 forint volt az euró, akkor arról az éppen kormányon lévő Gyurcsány tehetett. Most, amikor a Fidesz van kormányon, akkor is Gyurcsány tehet róla. Meg a külső tényezők. Talán most már végképp ideje lenne egy olyan kormányt kormányra segíteni, amelynek tagjai nemcsak a fizetésüket veszik fel, hanem a felelősséget is vállalják a döntéseikért. Már négy éve is késő lett volna.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!