December 3,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Milyen fiúk fognak a bányában dolgozni?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 94,129 forint, még hiányzik 2,905,871 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Meg vagyunk mentve. Már megint. Én tényleg nagyon örülök annak, hogy ilyen jól állunk szénnel – ez egyébként igaz is -, de nem nagyon van előttem az, hogy ki, honnan és hogyan fogja ezt a felszínre hozni. A lezárt bányák lepusztultak, a bányászok kiöregedtek vagy már nem élnek. Tudomásom szerint képzés – vájár, bányamérnök – ezen a területen nem volt. Ki fogja működtetni a bányákat? A bányákhoz tartozó infrastruktúrát ki, mikor, miből fogja kiépíteni? Hány közintézmény alkalmas a széntüzelésre? Az nagyon nagyszerű, hogy a kisgyői általános iskolában mindenki megnyugodott, de az ország picit nagyobb terület. Nem lenne baj, ha a fideszes országgyűlési képviselő egy hangyányival távlatosabb információval is szolgálna.

 Elindult a kormány barnakőszén programja, amely intézmények százainak nyújt biztonságot a fűtési időszakban – jelentette be a magyarországi lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos pénteken Kisgyőrön.

Riz Gábor, Borsod megye 3-as számú, ózdi székhelyű választókerületének fideszes országgyűlési képviselője a helyi általános iskolában tartott eseményen kiemelte: Magyarország rendelkezik a társadalom és a gazdaság számára alternatívát jelentő energiaforrásokat és azok felhasználási lehetőségeit tartalmazó energiastratégiával. Ebben a dokumentumban a szén, mint stratégiai tartalék szerepel, hiszen Magyarország mintegy 200 évre elegendő szénvagyonnal rendelkezik.
    A barnakőszén program elindítása is hozzájárul a kabinet egyik kiemelt céljának megvalósításához, segít megteremteni az energetikai ellátás biztonságát, valamint a szociális- és köznevelési intézmények költséghatékonyabb működését a kitermelhető szénvagyon hasznosításával – húzta alá.
    Az orosz-ukrán háború és az azt kísérő, elhibázott uniós szankciópolitika energiaválságot idézett elő Európában, kritikus helyzetet teremtve az elszabadult gáz- és villamosenergia árakkal. Az energetikai önrendelkezés megtartása és az ellátásbiztonság megteremtése érdekében ezért különleges intézkedések és rendkívüli eljárások bevezetése vált szükségessé, mint például a stratégiai tartalékként kezelt magyar szénvagyon hasznosítása – mondta.
    Jelezte: miniszteri biztosként arra kapott megbízást, hogy a szakemberekkel közösen mérje fel Magyarország lignit-, valamint barnaszén-vagyonát, készítsen javaslatot elsősorban a rövidtávú szénfelhasználhatóságra, mind energetikai, mind az intézményi és lakossági ellátásbiztonság megteremtése érdekében.
    Tájékoztatása szerint a Belügyminisztérium (BM) előzetes igényfelmérése alapján, több mint 800 intézmény, 33 ezer tonna szén szükségletét jelezte a mostani fűtési időszakra. A barnakőszén programban szociális intézmények, állami, egyházi és alapítványi iskolák, önkormányzatok és azok intézményei, óvodák és bölcsődék vesznek részt. A BM és a katasztrófavédelem munkatársai segítségével az igényfelmérés eredményének megfelelően rövid időn belül ellátják az intézményrendszert a szükséges szénmennyiséggel, azt az egész ország területén, vasúti és közúti szállítással juttatva el az érintett helyekre – mondta Riz Gábor.
    A program részeként pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőr általános iskolája az elsők között kapta meg azt a hazai barnaszenet, amellyel erre a télre már biztosított, hogy a diákok és pedagógusok meleg termekben tanulhatnak és végezhetik oktató-nevelő munkájukat. A program fontos eleme, hogy segít felkészíteni azokat a szakembereket, akik a közeljövőben működtetni tudják a hagyományos fa-, szén- és biomassza tüzelésű kazánokat – jegyezte meg a miniszteri biztos. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!