Május 17,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Miközben az állampárt a csőd szélére lavírozza az országot

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,159,984 forint, még hiányzik 1,840,016 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Alig száradt meg a festék a nap hírén, miszerint olyan piros volt a paradicsom, nem sárga, hogy több mint 5 ezer milliárd forintos hiányt hozott össze a fideszes állam 2021-ben (fideszül, a pénzügyminisztérium rogánista bikkfanyelvén: a 2021-es költségvetés megalapozta a magyar gazdaság újraindítását, hát az kétségtelen), az MTI kiváló ütemérzékkel csinált hírverést az elmebajnak. Mármint annak, hogy miközben az állampárt a csőd szélére lavírozza az országot, az állampárt szekerét toló intézetek és központok hülyécske közvélemény-kutatásaira is futja. A központi költségvetésből, honnan máshonnan. Amennyiben szoros és közvetlen összefüggés mutatkozik a központi költségvetés, illetve az orbánizmus retorikáját szajkózó, magukat komoly kutatóknak, szakértőknek és elemzőknek nevező influenszerekből álló propagandahálózat között.

A Fidesz kommunikációs hadviselését megvalósító Alapjogokért Központ, amely adófizetői pénzek kemény milliárdjait nyelte le az elmúlt években, amelynek beszélő fejeit és szalagmunkásait gyakorlatilag arra tartják, hogy a Fidesz narratíváit ismételgessék a sajtóban, az állami médiában, a közösségi médiában, akik szakértői, elemzői munka helyett a Fidesznek kampányolnak a mindenki pénzéből (erről is, másról is bővebben ITT lehet olvasni), de facto azt kutatták ki rendkívül tudományosan január 3. és 5. között, állítólag ezer ember telefonos megkérdezésével, hogy

a felnőtt magyar társadalom 80 százaléka – még a kormányellenes válaszadók kétharmada is (!) – egyetért a kormány azon döntésével, melynek értelmében január 1-től a 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a bruttó átlagkereset szintjéig.

Hát tényleg. Végül is, ha az a kérdés, hogy inkább fizessünk, vagy ne fizessünk szja-t, akkor az majdnem annak a nemzeti konzultációért kiáltó kérdésnek a komolyságával vetekszik, mint hogy akarja-e ön, hogy megerőszakolják a terrorista migránsok, vagy inkább nem akarja. A kutatásból Szánthó Miklós nertárs gittegylete azt derítette ki, hogy

  • a 8 milliónyi szavazati joggal rendelkező, ivarérett magyar polgár közül 6,4 millióan helyeselték a személyi jövedelemadó befizetésének elengedését, és csupán 16 százaléknyian mondták azt: nem értenek egyet azzal, hogy több százezer fiatal havi szinten átlagosan 40 ezer forinttal többet vihessen haza;
  • a kormányhoz való viszonyulás kevésbé befolyásolta a megkérdezettek véleményét ebben az esetben, mint máskor megszokhattuk: a kormánypárti válaszadók 88 százaléka, de a kormányfővel kritikusok kétharmada (66 százalék) is egyetértett az szja-mentességet bevezető intézkedéssel, sőt, az ismeretlen pártpreferenciával rendelkezők 76 százaléka is erre az álláspontra helyezkedett.

Az Alapjogokért Központ értelmezésében ez azt jelenti, hogy a magyar választópolgárok úgy gondolják, a 25 év alattiak adókedvezménye egy olyan ügy, amely pártokon átívelő konszenzust kellene, hogy legyen. Azt is hozzátették a gyengébbek kedvéért, hogy a baloldal ezzel szemben az erről tartott decemberi voksoláson nem szavazta meg a fiatalok adómentességét. (via MTI)

Nem fogom itt idézni, hogy pontosan mit ír elő a fideszes alaptörvény a központi költségvetés, az államadósság és a GDP viszonyáról, hogy miért álságos egy ilyen szemfényvesztő, szakmaiatlan kutatással nyomulni, miközben 2021-ben egy penészes pincében élő, mesterdiplomával rendelkező pályakezdő tanár bére Magyarországon nettó 160 ezer. Pótlékkal együtt.

Hanem az a durva, hogy ez az ordenáré propagandakutatás (ahogy az összes többi, ami áprilisig futószalagon készül majd) nem/sem kontextualizálja a kormányzati osztogatást. Hogy milyen gyalázatos állapotba hozott államkassza mellett történik mindez, és  mi következik ebből április után. Hogy milyen áron döngeti a mellét a kormány ezekkel az adakozásokkal, amelyeket a választás előtti utolsó métereken önt rá a tíz éven keresztül szarba sem vett populációra. Azt nem kérdezték meg a tisztelt válaszadóktól, hogy egyetértenek-e azzal, hogy több mint egy évtized tolvajlását és szabadrablását koronázzák-e meg egy több mint 5000 milliárdos költségvetési hiánnyal azért, hogy dobjanak egy kis alamizsnát a választás előtt a 25 év alatti fiataloknak, a nyugdíjasoknak és mindenkinek, akinek a szavazatára szükségük van.

Milyen pártokon átívelő konszenzus? Itt legfeljebb a hülyeségen, a tájékozatlanságon, becstelenségen átívelő konszenzus van. Pont erre alapoznak az elvtársak. Miközben a szemük nem rebben. És miközben csődbe viszik az országot.

Címlapkép: 2021-ben Szánthó Miklóst, az Alapjogokért Központ vezetőjét a Magyar Érdemrend polgári tagozatának lovagkeresztjével ismerték el (Fotó: Facebook/Szánthó Miklós)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!