Július 30,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Már most is baj van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,631,618 forint, még hiányzik 1,368,382 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sok ijesztő eleme van a jövőnek, az alábbi hír legalábbis elgondolkodtató sok szempontból. Főként annak tudatában, hogy a felmérést az OTP a saját ügyfelei körében végezte – tehát olyanok között, akik rendelkeznek bankszámlával és valamilyen elérhetőséggel -, legalábbis ezt feltételezem a szövegkörnyezetből. Öt év alatt 63 százalékkal nőtt azok aránya, akik nem tudják, miből fognak megélni idős korukban. Az összes válaszadó 80 százaléka nem rendelkezik semmiféle megtakarítással, melyet idős korában szándékozik felhasználni.

Kötve hiszem, hogy ez kizárólag az előrelátás hiányára, vagy kimondottan felelőtlenségre vezethető vissza. A többségnek egyszerűen nincs annyi jövedelme, amiből tartalékolhatna. Egyszerű persze azt gondolni, hogy havi néhány ezer forint megtakarításnak ki kell jönnie egy fizetésből, de a valóság soha nem ennyire egyértelmű. Nagyon sok ember nem csupán a jövedelméből nem tud kijönni fizetéstől fizetésig, de rendszeresen vagy akár tartósan ki kell valamiből egészítenie (nyilván valamilyen kölcsönből), amit aztán görget maga előtt. A magyar bérek igencsak az uniós lista végén kullognak és a társadalom elöregszik. Egyre kevesebb aktív korúnak kellene kitermelnie egyre több pénzt, ami ilyen körülmények között nem fog menni. Sem stadionok százai, sem szökőkutak, szobrok, meg nem épült tanösvények nem termelnek bevételt, hiába ugrik meg átmenetileg a foglalkoztatás és a beruházási ráta. Baj lesz. Nem is pontos, mert már most is baj van.

Az emberek 37 százaléka kizárólag az állami nyugdíjból élne meg időskorában, ami a bankkapcsolattal rendelkező válaszadók körében 14 százalékos csökkenést jelent a négy évvel ezelőtti helyzethez képest – tájékoztatta az OTP Nyugdíjpénztár öngondoskodási kutatása eredményéről kedden az MTI-t.

A felmérés szerint a válaszadók 20 százaléka munkából, 11 százalék korábbi befektetéseiből fedezné kiadásait idős korában. A bizonytalanok köre – azaz akik nem tudják miből fognak megélni nyugdíjas korukban – 28 százalékot tesz ki, ami 2016-hoz képest 63 százalékos bővülést jelent.
    A magyarok 80 százaléka továbbra sem rendelkezik kifejezetten a nyugdíjas évekre félretett befektetéssel, 63 százalékuk pedig nem is tervezi, hogy elkezdjen gondoskodni a későbbi évekről – hívták fel a figyelmet.
    Horpácsi Krisztina. az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője a közlemény szerint elmondta, hogy a nyugdíjpénztári befektetés ideális első lépés lehet a felkészülésben az anyagi gondoktól mentes időskor megteremtésében.
    Az OTP Nyugdíjpénztárnál az új belépők száma az első negyedévben 32 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának eredményeit – ismertette a főosztályvezető. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!