December 3,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Küld egy nyolcvanast Feri bátyámnak, helló röfik, ha úgy állnak a számok, valamint boldog karácsonyt!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 94,129 forint, még hiányzik 2,905,871 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ez még tegnapi hír, de igazán kár lenne lemaradni róla. A lenézett Romániában – legalábbis a pártsajtó bezzegromániaként szeret hivatkozni az országra, mintha hazugság lenne az ország elképesztő gazdasági és társadalmi fejlődése. Pedig nem az, de nyilván rendkívül kínos a magyar kormány számára az összehasonlítás -, ahol októberben az infláció 15,3 százalék volt a mi huszonszázalékunkkal szemben, az élelmiszer 20,5 százalékkal drágultak (ami a fele a magyar áremelkedésnek), fideszes szóhasználattal élve moslékkoalíció van, amúgy pedig mindenki tudja, hogy egyetlen ország kormánya sem támogatja úgy a családokat, mint a kereszténykonzerv magyar kormány, amelyik küld egy nyolcvanast Feri bátyámnak, helló röfik, ha úgy állnak a számok, valamint boldog karácsonyt! Na, abban a Romániában történik az, ami.

Csak jelzem, ott nem kötelező az inflációkövető nyugdíjemelés, nálunk pedig törvény írja elő. Ők ott azt maguktól csinálják, a magyar kormány pedig a jövő évi büdzsével bűvészkedik éppen, mert az abban leírt inflációs várakozásnak megfelelően kell januárban nyugdíjkorrekciót végezni. Csöndesen jelzem, hogy valószínűleg a fele lesz az ideinek. Ez úgy lehetséges, hogy az idei inflációt a tavalyi árakhoz viszonyítva számolja ki a statisztika, a jövő évi évi inflációt viszont az idei árakhoz fogja viszonyítani. Az idei rohadtul magas árszint lesz a nulla pont, ahhoz képest ha csak 10 százalék lesz az infláció, az még mindig baromira sok. És mégis teljesül a vezér parancsa, megfeleződik. Ezt csak azért mondom, nehogy valaki arra számítson januárban, hogy nagyot fog emelkedni a nyugdíja. Nem fog.

Megállapodtak a romániai koalíciós pártok a jövő évi nyugdíjemelésről: a nyugdíjpont 12,5 százalékkal emelkedik januártól, a kisnyugdíjasok pedig további támogatásban részesülnek – közölte hétfőn közösségi oldalán Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A nyugdíjpont értéke 1784 lej (148 ezer forint) lesz.

“Az RMDSZ mindig szívügyének tekintette és támogatta a nyugdíjasokat. Ma Romániában a nyugdíjasok 91 százaléka 3000 lej alatti nyugdíjat kap, morális kötelességünknek tartjuk, hogy az ő jövedelmüket az infláció mértékével, vagy amikor lehetőségünk van, annál többel is megemeljük” – írta Facebook-oldalán az RMDSZ elnöke.

Azok a nyugdíjasok, akiknek a havi járandósága nem haladja meg az 1500 lejt 1000 lejes, az 1501-2000 lej közötti nyugdíjjal rendelkezők 800 lejes, a 2001 és 3000 lej közötti jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok pedig 600 lejes többlettámogatást kapnak. Ezt az összeget két részletben osztják majd ki, az év elején, illetve az év közepén.

Azok a nyugdíjasok, akiknek 1700 lej alatt van a jövedelmük, kéthavonta 250 lej értékű szociális utalványokat kapnak – részletezte a politikus.

“Segítséget nyújtunk az energiaszámlák kifizetésére a 60 év fölötti, 2000 lej alatti nyugdíjasoknak. Ők 2023-ban 1400 lej nyugdíjkiegészítést kapnak háztartásonként, amit szintén két egyenlő részletben kapnak kézhez. A koalíció arról is döntött, hogy a fogyatékkal élők 13. havi juttatást kapnak, valamint az inflációhoz igazítják a háborús veteránok és azok özvegyeinek juttatását, amelyet 2018 óta befagyasztottak. A gyermekpénzként ismert gyereknevelési pótlékot is az infláció növekedéséhez igazítják majd jövőtől” – közölte az RMDSZ elnöke.

Romániában több hónapos kormányválság után egy éve alakult nagykoalíciós kabinet a Szociáldemokrata Párt (PSD), a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ részvételével. A koalíciós megállapodás szerint Nicolae Ciuca liberális miniszterelnök másfél év után, jövő májusban átadja a helyét a PSD kormányfőjelöltjének. A koalíciós pártok a stabilitás megőrzése érdekében igyekeznek félretenni nézeteltéréseiket, a szociális intézkedések terén azonban folyamatos rivalizálás érzékelhető közöttük. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!