Október 22,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kovács Zoltán él és virul

Szeptember 18-án Jeppe Kofod dán külügyminiszter az Altinget hírportálnak véleménycikket írt Lengyelország és Magyarország alááshatja az EU alapjait címmel, amelyben sokadik uniós politikusként fejezte ki aggodalmát azon szabad szemmel is látható folyamatok iránt, amelyek az említett két ország autoriter kormányainak köszönhetően szárba szökkentek (az igazságszolgáltatás függetlenségének szétverésétől a szabad média beszántásáig).

Mivel Dániában, akárcsak az egész haldokló Nyugat-Európában a liberális véleményterror ijesztően tizedeli a nemzetikeresztény gyökereket, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikátor, éppen soros felmosó-kioktató válaszcikket írhatott, amit a portál meg is jelentetett, sőt, még csak nem is cenzúrázták a mondanivalóját. Ebből is látszik, hogy Magyarországon sokkal jobb állapotban van a sajtószabadság, mint Dániában.

Kovács NER-társ adott a tényeknek, amelyeket Kofod eszmefuttatásából hiányolt. Például a szemére hányta a külügyminiszternek, hogy a saját kormányán belül elszigetelt véleményt képvisel ebben a témában. Ez feltétlenül érv arra, ami a Népsabadság lemészárlásától a Klubrádió igen valószínű elhallgattatásáig történt az elmúlt években Magyarországon. De beszélhetünk a Polt-féle elsikáló sóhivatalával fémjelzett állampárti igazságszolgáltatásról, a magyar kormány keresztény egyházzal összeboruló homofób kirohanásairól, a bennszülött többség (via Orbán) cigányok elleni hergeléséről, az Állami Számvevőszésk, Médiatanács és egyéb fideszesfüggetlen állami hatóságok bunkósbot jellegéről, vagy éppen az SZFE függetlenségének és autonómiájának jogszerűtlen, törvénytelen felszámolásáról, amely a megrökönyödött nemzetközi nyilvánosság előtt zajlik.

Szerencsére ezek Kovácsot nem zavarják, ő még mindig nem érti a jogállamiság szót, neki még mindig túl kétértelmű, lövése nincs, hogy ez mi a fenét jelent, úgyhogy mindenki oszlásnak indulhat, aki a szemükre hányja, hogy emberi szabadságjogokon taposnak. De legalább Kovács Zoltán él és virul. Ez is valami.

Kovács Zoltán válaszolt Dánia külügyminiszterének: “Magyarországon a jogállamiság él és virul”

Jeppe Kofod dán külügyminiszter az Altinget hírportálnak véleménycikket írt Lengyelország és Magyarország alááshatja az EU alapjait címmel, amit Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár visszautasított. Válaszcikke szerdán jelent meg a portálon.

A dán diplomácia vezetője Magyarországot és Lengyelországot a demokratikus értékek “taposásával”, az igazságszolgáltatás függetlenségének aláásásának és a média szabadságának megkérdőjelezésével vádolja. Ilyen nyers kijelentést megdönthetetlen tényeknek illene követniük, ám – mint írja – a dán külügyminiszter egyet sem sorakoztat fel, és hallgat arról a nyílt titokról is, hogy saját kormányán belül elszigetelt véleményt képvisel a témában – jegyzi meg Kovács Zoltán.

Kofod állításával ellentétben, aki szerint a jogállamiság “elvontnak tűnhet, de a valóságban hihetetlenül konkrét”, az a legfőbb probléma azzal, hogy a jogállamiságot használják az európai uniós források tagállamok számára történő odaítélésének mércéjeként, hogy túlságosan kétértelmű a kifejezés. Egyszerűen nem helyes, ha a finanszírozás olyan koncepciótól függ, amelyet még nem határoztak meg megfelelően uniós szinten – szögezte le az államtitkár, hozzátéve, hogy az elmúlt évtizedben az EU liberális fősodra gyakorlatilag lerombolta a jogállamiság fogalmát.

“Azt hallani, hogy Dánia igazságszolgáltatási rendszereink működésével kapcsolatos aggodalma abban rejlik, hogy a dán export 52 százaléka az EU közös piacára áramlik. (…) Magyarországot sem kell emlékeztetni az EU piacának fontosságára. Mivel exportunk mintegy 79 százaléka az EU tagállamai felé irányul, (…) ezért kiemelkedő fontosságúvá tesszük az európai normák és értékek – köztük a jogállamiság és más elsődleges szempontok- fenntartását” – írja Kovács Zoltán.

Végezetül leszögezi: “Magyarországnak nem érdeke, hogy ezeket a dolgokat veszélybe sodorja a jogállamiság aláásásával, az igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozásával vagy a kritikus média elhallgattatásával. Kofod külügyminiszter úr érvelése emlékeztet sok másikra, amivel már korábban jó párszor találkoztunk- sok politika és kevés tény.” (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!