December 16,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Köszönjük a nem tudom mit

A kormánynak váratlanul annyira fontosak lettek a fogyatékkal élők, hogy Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott meg is köszönte Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek, amiért 76 busszal 26 ezer kilométert tettek meg azok a fogyatékkal élők, akiknek sikerült eljutniuk az Állatkertbe. Én mondjuk nem pontosan értem a hála és az öröm okát, de az biztos, hogy ennél sokkal komolyabb állami szerepvállalásra lenne szükség a fogyatékkal élők életminőségének javításához.

A kormány fontosnak tartja, hogy a fogyatékkal élők is ugyanolyan részesei legyenek a társadalomnak, mint ép társaik – jelentette ki a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hétfőn Budapesten.

Nyitrai Zsolt a huszonnyolcadik alkalommal megtartott Sérült gyermekek napján a Fővárosi Állat- és Növénykertben azt mondta: fontos, hogy a fogyatékkal élők is részt tudjanak venni a társadalmi életben, az eseményeken, az oktatásban, valamint a munkaerőpiacon.

Ezért tekinti a kormány stratégiai partnernek a fogyatékosügyi érdekképviseleti szervezeteket – tette hozzá a miniszterelnöki megbízott.

Nyitrai Zsolt köszönetet mondott Bártfai-Mager Andreának, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek, amiért lehetővé tette, hogy az ország minden részéről 76 busszal – melyek összesen több mint 26 ezer kilométert tettek meg – érkezhessenek résztvevők a rendezvényre.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára elmondta: a fogyatékkal élők társadalmi helyzetének javítása érdekében segíteni kell az önálló életüket, valamint elérni, hogy minél többen ismerjék meg élethelyzetüket.

Kiemelte: a fogyatékos szervezetek stratégiai partnerként kezelése abban is megnyilvánul, hogy a Fidesz-KDNP kormányzása alatt több mint kétszeresére emelkedett az érdekvédelmi szervezetek támogatása, ami jövőre 1,2 milliárd forint lesz.

A fogyatékkal élők társadalmi helyzetében azonban Fülöp Attila szerint csak akkor lehet előrelépni – és behozni a rendszerváltás előttről maradt több évtizedes lemaradást -, ha “közösségi témának tudjuk tekinteni a fogyatékosságügyet”. Akkor, ha az állam, az önkormányzatok, a civil szervezetek, az egyházak, a családok, a szomszéd, az osztálytársak is kiveszik benne a részüket – tette hozzá. (MTI) 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.