December 8,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Korrupt mestertrollok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 514,445 forint, még hiányzik 2,485,555 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A hír az, hogy konzultációt indít az MSZP a Magyarországnak járó európai uniós újjáépítési források felhasználásáról. Ezt ma közölte Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón, ahol az ellenzéki párt európai parlamenti képviselője beszámolt arról is, Magyarországnak több mint ötezermilliárd forint támogatás jut, amelyet szigorú feltételekkel, célhoz kötötten lehet felhasználni, azzal el kell számolni. (Valahol a távolban felsírt megannyi pusztába épített 40 centis kilátó, lówellness, dudvával és muharral benőtt tanösvény és kerékpárút a semmibe – ezt nem Uhelyi mondta.)

Ujhelyi arról beszélt a gyengébbek és vakhitűek kedvéért, hogy nekik is világos legyen: az EU azt kérte a tagállamoktól, a források felhasználásáról készítsenek reformtervet, amelyet egyeztetnek a társadalmi partnerekkel, önkormányzatokkal, civil és szakszervezetekkel, hogy „ne csupán egy kormány mániáit kelljen finanszíroznia az európai közösségnek”. Ehhez képest az van, hogy a magyar kormány csak „egy eldugott kis honlapon” tett közzé felhívást, egy néhány oldalas „fércműhöz” kérve a társadalmi partnerek véleményét. Ujhelyi szerint (és minden racionális gondolkodásra képes homo sapiens szerint) ez nem egyeztetés, a munkát megspórolja a kormány. Ezért a képviselő azt mondta: az MSZP elvégzi a kormány helyett a munkát, nem hagyják, hogy a kormány megkerülje az érdekképviseleteket és átvágja az Európai Bizottságot egy látszategyeztetéssel.

Ezzel párhuzamosan Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese azt is közölte, levélben kérik a szakszervezetektől véleményük, javaslataik ismertetését, amelyet Ujhelyi Istvánon keresztül juttatnak el az unió illetékeseihez, segítve ezzel azt, hogy tényleg a munkahelyek megvédésre fordítsák, illetve a magyar családokhoz kerüljön az EU támogatása.

Mindeközben olvasom, hogy az Európai Parlament, a tagállami parlamentek, valamint az uniós vezetők részvételével ezen a héten interparlamentáris konferenciát rendeznek, ahol megvitatják a járvány utáni újjáépítés lehetőségeit, középpontban az Ujhelyi által említett helyreállítási alappal. Miután Európa zsarolási potenciálja elállt a vétójától, az EU 750 milliárd eurós fejlesztési forrásról döntött tavaly (amelynek egy része vissza nem térítendő támogatás, a másik fele hitel, amihez magának az EU-nak is hitelt kell felvennie), ám a döntést a tagállamoknak is ratifikálniuk kell. Mivel eddig mindössze hét tagállam tett ennek eleget (Magyarország nincs közöttük!), az uniós vezetők sürgették a nemzeti kormányokat, parlamenteket, hogy ennek minél hamarabb tegyenek eleget, másképp nem tudják megindítani a kifizetéseket. Erről is szól tehát a konferencia, amelynek első vitanapján szóra emelkedett a fideszes Győri Enikő, aki egyéb okoskodások mellett, pártja és ormánya legnagyobb trolljait megszégyenítve azt bírta mondani:

minden eurót felelősen kell elkölteni, a korrupciónak még csak az árnyéka sem vetődhet rá a források felhasználására.

Hagytam időt magamnak is, hogy jól kiröhögjem magam (legalább kínomban). Tulajdonképpen már tegnap ót röhögök kínomban, mióta megtudtam, hogy Győri Enikő főnöke, az általa és kormánya által összekapirgált brutális, bőven 5000 milliárd forint feletti költségvetési hiánnyal a hátizsákjában, azt nyilatkozta a német Focus Online hírportálnak: míg „nálunk, Közép-Európában jól mennek a dolgok”, a gazdasági adatok „kitűnőek”, az államháztartás „a legnagyobb rendben van”, a „munkaközpontú politikánk csaknem teljes foglalkoztatottságot” eredményezett és „jól haladunk a digitalizációval”, Nyugaton „túlságosan a szocializmusra emlékeztető gazdaságpolitika” érvényesül, adóemelésekkel, a beruházásokat és a vállalkozásokat hátráltató bonyolult szabályokkal.

Na ezek után nem annyira meglepő, hogy ezt is megértük: a Fidesz aggódik a leghangosabban az uniós pénzeket érintő korrupció miatt. Nem  tudom, Győri Enikő vajon ahhoz mérhető sikert aratott ezzel a beszólásával, mint a főnöke, amikor annak idején előadta a soha nem vetemedésről szóló dumáját a Sargentini-jelentés vitájában, de mindegy is. Többdiplomás trolloknál ez a normális működés: az Európai Unió legkorruptabb országai közé emelték Magyarországot, majd fapofával benyögik, hogy ők aggódnak az uniós korrupció miatt. Miközben gazdaságvédelem címszó alatt addig tömték a sleppjüket, ameddig a sokat emlegetett Gyurcsány-kormány államadósságának szintje fölötti szinten adósították el az országot, fapofával benyögik, hogy kitűnőek a gazdasági adatok, a legnagyobb rendben van az államháztartás. Ha Kósa Lajoson múlt volna, már egy francia óriásbank résztulajdonosa lenne, ám amikor kiderült hogy csak a feneketlen mohósága és ostobasága homályosította el a látását, megmagyarázták, hogy valójában itt Kósa az áldozat. Amikor Rogán legújabb feleségéről kiderült, hogy fél BAZ megyét fel akarja vásárolni, leállították az akciót, és közölték, hogy a balliberális média hazudik, mert Rogánné egy négyzetmilliméternyi földet se vásárolt, nemhogy gigahitelt vett volna fel a tranzakcióhoz.

Nem sorolom a példákat, csak azt akarom mondani, hogy a fülkeforradalom után tizeneggyel azért csak feltehetné magának a kérdést a legvérmesebb hívő is: ha a világjárvánnyal kapcsolatos döntések felelősségét a kormánynak van orcája a tízmillió járványszakértő nyakába varrni, akkor az ország járvány utáni talpraállítását célzó ötezermilliárd forint elköltése miért nem tartozik a népre? Ha Orbánnak futja a maszatolásból arra, hogy a helyes válaszokat mutogatva buzdítson a járványügyi nyitással kapcsolatos kérdések megválaszolására, akkor irdatlan mennyiségű közpénzek elköltésével kapcsolatban miért nem veszi emberszámba a választókat?

Hát nem azért, mert a munkát akarja megspórolni, hanem mert ha pénzről van szó, akkor ahhoz szerintük speciel hülyék az emberek és az úgynevezett társadalmi partnerek. Ha a pénzt kell elkölteni, elszórni, elégetni, ellopni, abban az akadémiai korrupció képviselői nem szorulnak segítségre. Azt ők majd tudják, hiszen eddig is tudták, hogy mire és hogyan. És tényleg nem bonyolult, erről felesleges is konzultálni. Ha ők lopnak, az nekik jár, ha más akarna a közösből részesedni, az korrupt geci. És még csak 2021 februárja van.

Címlapfotó: Orbán januárban eligazítást tartott a Fidesz EP-képviselőinek, Győri Enikő kissé háttérbe szorult (Forrás: Facebook/Orbán Viktor)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!