Szeptember 30,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kissé hiányos termelési sikerjelentés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,695,723 forint, még hiányzik 1,304,277 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A magyar gazdaság az elhúzódó háború ellenére növelte teljesítményét, az uniós rangsorban előkelő helyen szerepel

– így kommentálta Varga Mihály a második negyedéves statisztikai adatokat a Facebook-oldalán szerdán, videóüzenetében a pénzügyminiszter az adatokat kedvezőnek nevezte.

Önmagán túlmutató tragikomikus jellege van annak, amikor a Magyarországot érintő legutóbbi hitelminősítői vizsgálat meglehetősen lesújtó eredményének nagydobra verése helyett lapító tagadásban lévő pénzügyminiszter hirtelen és váratlanul előkerül, hogy megdöngesse az ő horpadt mellét, miután a Központi Statisztikai Hivatal közzéteszi a második negyedévre vonatkozó GDP-adatot, ami 6,5 százalékos növekedést jelez 2021 április-júniusához képest.

Pár napja, amikor a Standard & Poor’s stabilról a leminősítésre utaló negatívra változtatta Magyarország hitelkilátásait, a Varga Mihály által vezetett pénzügyminisztérium közleményben úgy üdvözölte a tényt, hogy a hitelminősítő továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot, hogy utalást sem tettek a kilátás rontására, és sajnálatos módon azt is elfelejtették megemlíteni, hogy a kormányt kiszámíthatatlan, nem befektetésbarát gazdaságpolitikája miatt kemény bírálat érte. Most, az elemzői várakozásokat felülmúló 6,5 százalékos növekedés tiszteletére a miniszter úr videóüzenetet is forgatott. Nahát. Kár, hogy ez is kissé hiányos lett, bár propagandaértéke kétségtelenül hatalmas.

Hiányolom, hogy a miniszter úr elfelejtette kiegészíteni a termelési sikerjelentést azzal, hogy bár a háború hatásait igazán durván MÉG valóban nem érezte meg az ipar, cserébe a rossz emlékű választási kampány alatti pénzszórás alaposan megdobta a fogyasztást, a benzinrohamról nem is beszélve. Vagyis ehhez a várakozásokat felülmúló adathoz az is hozzájárul, hogy az infláció bizonyos szintig fűti a gazdasági teljesítményt, ellenben van neki egy olyan tulajdonsága is – különösen a világszínvonalú, párját ritkító magyar inflációnak- , hogy egyre több pénzt vesz ki az emberek zsebéből (miközben az állam hízik), akiknek ugyan még van miből költeni, de az idő múlásával egyre kevesebb az elkölthető pénzük. Vagyis perverz módon a magasabb árak felfelé húzzák a GDP-t, a bővülés illúzióját keltik, de csak addig, ameddig a kereslet be nem zuhan a kínálat alá. Ennek azért már vannak jelei, és az egészen biztos, hogy a második félévben jelentős lassulás várható. Vagyis a szívás még csak ezután következik, körülbelül akkor, amikor megérkeznek majd az első csinosabb rezsiszámlák. Nade nem akarok én károgni, minél nagyobb arccal fényezi magát a kormány, annál kedvesebb lesz a meglepetés. Hogy attól koldulunk.

Ja, és azt nem tudja a miniszter úr véletlenül (vagy csak nem illik bele ebbe a foghíjas sikerjelentésbe?), hogy ha ennyire combosak és izmosak vagyunk gazdasági növekedésileg, a forint miért nem bírja összeszedni magát az istennek se?

A Központi Statisztikai Hivatal szerdai közlése szerint a második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

A pénzügyminiszter kiemelte: a növekedéshez az aszály sújtotta mezőgazdaságon kívül minden ágazat hozzájárult, jól teljesített az ipar, a kereskedelem, a turizmus, a pénzügyi ágazat és az infokommunikáció.

A magyar gazdaság teljesítményének alapja a munka, a foglalkoztatásban állók száma meghaladta a 4,7 milliót, a munkanélküliségi ráta rekord alacsony, a 3 százalékot közelíti – mutatott rá.

„Azon dolgozunk, hogy a háborús válságban is megvédjük a magyar gazdaság növekedését, megőrizzük a munkahelyeket, tovább csökkentsük a hiányt és az államadósságot” – jegyezte meg végül a videóüzenetben. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!