Május 26,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kínosodó helyzetek

Jégvirágos, zúzmáriás szép reggelt! Vasárnap van, aki teheti, ki se bújjon az ágyból.

Leégtek a DK terézvárosi irodái. Elhunyt Princz Gábor, az egykori Postabank vezérigazgatója. Orbán Viktor ezermilliárdos tételekben és évtizedes távlatokban gondolkodik. Ezzel szemben a komplett kormány úgy lapít a Gruevszki ügyben, mint szar a fűben. Az este tűzgömb hasított át a nagy magyar égen.

Miután alig jönnek hazánkba menekültek és migránsok, a kormány bezárja a befogadó állomásokat, mivel nincs, aki ott lakna. Ezzel párhuzamosan természetesen változatlanul érvényben van a tömeges migráció okozta válsághelyzet, vagy micsoda. Tudják, amire hivatkozva szükség esetén korlátozni lehet az internetet, a közlekedést, a maradék gyülekezési jogot és ilyesmiket. Ha erre gondolok, az a csúf gyanúm támad, hogy ebben az országban a nem létező migránsok megfékezésére hozott kamu-válsághelyzet semmi másra nem szolgál, mint Orbán basi védelmére. Ha netán valamiért borulna az országos pöcegödör (bilibe ez már régen nem fér), akkor elég sok eszköz van a tömeg megfékezésére a vezér értékes seggének védelme érdekében. Tehát a tömeges migrációra hivatkozó törvény nem a migránsok ellen készült, hanem a magyar állampolgárok ellen. Jó, ezt nem most fedeztem fel, hanem már régen, de nem árt ismételgetni.

Szakács Árpád kulturális forradalmár, aki a konzervkeresztények tehetségének kereszteslovagja és a liberális művészek engesztelhetetlen kritikusa tegnap ismét megeresztett egy súlyos füstbombát. Az irgalmatlanul hosszú vergődést nem olvastam végig, annyi időm hülyeségekre nem szokott lenni. Ameddig eljutottam az olvasásban, abból a következőt tudtam meg: a héten (már megint és még mindig) Alföldi Róbertet, Palya Beát, Ascher Tamást, Dés Lászlót, Szabó T. Annát és “hasonszőrű társaikat” kell nagyon utálni jobboldalilag. A rendkívül hosszú íráson végigvonul a megszokott vezérmotívum, Szakács Árpád legfőbb fájdalma és gyomorgörcse: miért ad pénzt a Fidesz ezeknek az embereknek, miért támogatja Palya Bea lemezét, Alföldi rendezését? Úgy tűnik, ez a legfájóbb pont Szakács életében. Valaki adjon már neki fizetésemelést, hátha megnyugszik tőle! Amennyi közpénzt beleölünk ezekbe a propgandakanálisokba, már mindegy, ha egy kicsit több.

Aztán, ha Szakácsnak sikerült megnyugodnia – véglegesen soha nem fog, mert élete végéig el fogja kísérni az a szörnyű tény, hogy a tehetséget nem az aktuális kurzus osztja, a közönség szeretetét nem a kormány irányítja -, lassan és tagoltan el kellene neki magyarázni az alapvetéseket. Például azt, hogy a Fidesznek nincs pénze. Mármint párt-szinten nincs, amit a kedves tagok összeloptak, az most itt nem játszik szerepet. A kormánynak ugyancsak nincs pénze. Közpénz van. A közpénz a mi befizetett adónkból szokott keletkezni. Adót mindenki fizet. A liberálisok is. A baloldaliak is. Azok is, akiket az életben nem érdekelte a politika. Adót fizetünk a munkabérünk után, a bevételünk után, de adót fizetünk akkor is, amikor igénybe veszünk bármilyen szolgáltatást, amikor vásárolunk a boltban, vagy amikor színházjegyet veszünk. Nincs olyan adóbevétel, amit a jobboldaliként önazonosított fideszesek adnak össze. Ha lenne, abból lehetne úgy gazdálkodni, ahogy Szakács Árpád szeretné. Így meg nem igazán lenne ildomos, bár a Orbánékat ez nem szokta semmiben gátolni.

Szakács Árpád végtelenített vergődése nagyon kínos, legalább annyira szánalmas, de legalább értelmetlen is. Bármennyit hörög a jobboldali kultúrharcból karriert építgető újságíró – ember nem ismerné a nevét, ha nem találja ki magának ezt a mocskolódás-sorozatot -, a közönség továbbra is szereti Alföldit, Palya Beát, Bródy Jánost, Koncz Zsuzsát és mindazokat a tehetséges alkotókat és előadóművészeket, akiket ez a kultúrharcos igyekszik a sárba rángatni, hogy ne érezze magát egyedül. Nyugi, nincs egyedül, vannak még ott hozzá hasonlóak éppen elegen. Tessék együtt játszani és békében hagyni azokat, akik mást tartanak értéknek.

Nem elég a Fidesz-kormánynak a Guevszki-ügy, úgy tűnik, az Interpol ismét nemzetközi körözést ad ki Hernádi Zsolt MOL-vezér ellen. Hernádi nagy túlélő, Csányihoz hasonlóan mindig tudta, hová kell állnia ahhoz, hogy az anyagi érdekei ne sérüljenek és valahogy minden kormányhoz elég lojális tudott maradni, de ez lassan kezd kínossá válni. A végén még kénytelen lesz Hajőpapiban nyaralni, mert nem fogja tudni elhagyni az országot. Itt lenne az ideje, hogy Mészáros Lölö megvásárolja a Balatonnak azt a részét, amit eddig még nem vásárolt meg, Tiborcz építhetne a területre néhány exkluzív kastélyt közpénzből, magántulajdonban, Garancsi körbekeríthetné az egészet és Orbán ott dugdoshatná a fontos, de vállalhatatlan cimboráit. Hát nem jó ötlet így korán reggel? Szerintem de.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS