December 3,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ki is itt a történelemhamisító?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 94,129 forint, még hiányzik 2,905,871 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szijjártó Péter ismételten követel. Mégpedig azt, hogy legyen nemzetközi emléknapja a kommunista diktatúrák áldozatainak. A kormány propagandáját szépen követve ismét arról van szó, hogy csak és kizárólag a kommunizmus áldozatairól emlékezzünk meg, az ezzel egyidőben pusztító fasiszta diktatúrákról ne. Mint ahogy ez az irány jól látszott a Vértanúk Emlékművének újbóli felállításánál is – amely a vörösterrror áldozatairól megemlékezik, a fehérterror áldozatairól azonban nem -, úgy jól látszik ezúttal is.

Nem tudom Szijjártó ismét nem tájékozódott a témában, vagy direkt nem vett tudomást arról, hogy az EU már elfogadott egy nemzetközi emléknapra vonatkozó nyilatkozatot – amelyet mások mellett Schmitt Pál is aláírt annak idején -, azonban ahelyett, hogy csak a kommunista diktatúrák áldozataira elmékeznének, minden totalitárius diktatúra áldozatára emlékeznek. A 2008-ban megalapított emléknaphoz idővel csatlakozott az Egyesült Államok és Kanada is, ahol Black Ribbon napként ismert az augusztus 23-i esemény.

Szijjártó szerint nem engedhetjük meg nemzetközi szinten sem a kommunisták által elkövetett bűncselekmények relativizálását, és nem engedhetünk nemzetközi szinten sem azoknak a visszataszító és gátlástalan kísérleteknek, amelyek egyfajta hamis nosztalgiát felhasználva, történelemhamisítást próbálnak elkövetni. Ebben igaza is van a külügyminiszternek, azonban az akkor is nehezen érthető, hogy van mersze másokat megvádolni történelemhamisítással, miközben Orbán Viktor által a magyar kormány hajtja ezt végre immár tizedik éve? 

Szijjártó: legyen nemzetközi emléknapja a kommunista diktatúrák áldozatainak!

Budapest, 2019. november 28., csütörtök (MTI) – A kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapjáról nyújt be kezdeményezést az ENSZ-nek Magyarország – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter a kezdeményezést azzal indokolta: a kommunista diktatúrák az emberiség közös történelmének tragikus részét képezik, nemcsak a kioltott emberéletek száma miatt, hanem azért is, mert több száz millió embert tettek testileg és lelkileg tönkre, tettek földönfutóvá, munkanélkülivé vagy munkaképtelenné, illetve nemzedékeket taszítottak jövőkép nélküli, kilátástalan helyzetbe. “Nem engedhetjük meg nemzetközi szinten sem a kommunisták által elkövetett bűncselekmények relativizálását, és nem engedhetünk nemzetközi szinten sem azoknak a visszataszító és gátlástalan kísérleteknek, amelyek egyfajta hamis nosztalgiát felhasználva, történelemhamisítást próbálnak elkövetni” – jelentette ki.

Szijjártó Péter ismertetése szerint a kormány megkezdte az emléknapról szóló ENSZ közgyűlési határozattervezet előkészítését, így a téma szerepel a visegrádi négyek külügyminisztereinek jövő heti prágai tárgyalásának napirendjén. A magyar külügyminiszter kezdeményezte azt is, hogy a kérdés kerüljön fel a december 9-ei európai uniós külügyminiszteri tanácsülés napirendjére, hogy minél több uniós ország támogatását meg tudják szerezni.

Itt az ideje annak, hogy az ENSZ mint a világ legnagyobb nemzetközi szervezete végre elismerje a kommunisták szörnyű tettei által okozott tragédiákat, és tisztelegjen az áldozatok emléke előtt – hangsúlyozta. Kérdésre válaszolva elmondta: azt tartaná helyesnek, ha a jövő szeptemberi ENSZ-közgyűlésen el tudnák fogadni az emléknapról szóló határozatot.

A miniszter felidézte: tavaly decemberben az országgyűlési képviselők és amerikai kongresszusi képviselők már levélben kezdeményezték az ENSZ főtitkáránál, hogy jelöljön ki egy napot a kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapjává, ő viszont válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen kezdeményezést csak tagállam vagy tagállamok csoportja nyújthat be. A magyar kormány ezért úgy döntött úgy, hogy kezdeményezi az ENSZ-nél az emléknap kijelölését – mondta.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő, a KDNP alelnöke – aki egyik aláírója volt az emléknapról szóló első kezdeményezésnek – közölte: az ENSZ 140 emléknapot tart nyilván, amelyek között nincs ott a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, holott világszerte százmillió ember életét oltotta ki a kommunista eszme és még többnek nyomorította meg az életét.

Fontosnak nevezte a kettős mérce megszüntetését, és úgy vélte: a világ közgondolkodásában, a történészek, politikusok közgondolkodásában “helyére kell tenni a kommunista eszmét”, hogy nyilvánvaló legyen, az mindenhol diktatúrát eredményezett. Kérdésre válaszolva elmondta: mivel minden országban más időponthoz kötődik a kommunista hatalomátvétel, így nem javasolnak konkrét napot az ENSZ-nek, elkerülendő, hogy a dátumról, ne pedig az elvről folyjon a vita.

Az űrkutatásra vonatkozó kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta: Magyarországon ma kevesen tudják, hogy az Oroszország által vitt két fontos űrkutatási projektben is – a nemzetközi űrállomásra feljuttatandó mérő és vizsgálati eszközök, illetve egy mikro-műholdflotta előkészítésében – 70 százalékos magyar szellemi és technológiai tartalom van.

Hozzátette: mivel jövőre lesz Farkas Bertalan űrrepülésének 40. évfordulója és Magyarországon rendezik az űrhajós világkongresszust is, fontos célkitűzés, hogy 2024-re Magyarország újabb magyar kutató űrhajóst legyen képes a nemzetközi űrállomásra küldeni. Jogosan azt szeretnénk, ha egy magyar űrhajós folytatna vizsgálatokat a jelentős magyar hozzáadott értékkel előállított mérő- és a kutatóeszközökkel – jelentette ki. Hozzátette: az indokolja az együttműködést az oroszokkal, hogy ők tudják feljuttatni az űrhajósokat a nemzetközi űrállomásra. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!