November 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Karácsony júniusban

Jó reggelt! Csütörtök van, kukanap és őrült hűség. Ja, nem, hűség az nincs, csak kötelező papír a házasságról, már amennyiben valaki nem akar számkivetett lenni ebben az erősen keresztényi országban. Meg persze, ha igénybe óhajtja venni mindazt a jót és szépet, amit a Fidesz összerakosgatott közpénzből. Erről – vagy tök másról – jutott eszembe, hogy például az Egyesült királyságban nem kell házasságlevél egy bankhitelhez, de még közjegyzői papír sem, hogy élettársakról van szó. Namindegy. Szóval azt akartam mondani, hogy nem hűség van, hanem hőség.

Tiszteletbeli doktori (Doctor Honoris Causa) címet adományozott Matolcsy Györgynek a Kaposvári Egyetem Szenátusa, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán vette át az egyetem legmagasabb szintű elismerését  – közölte a jegybank az MTI-vel.

A kiváló tudományos tevékenységért, valamint a közjó szolgálatáért járó Doctor Honoris Causa címet elsősorban a magyar gazdaságpolitikai fordulat elvi megalapozásában – előbb nemzetgazdasági miniszterként, majd a Magyar Nemzeti Bank elnökeként – elért eredményeiért ítélte meg Matolcsy György számára az egyetem vezetése” – áll az indoklásban.
     A cím odaítélésének indokai között az is szerepelt, hogy a “Matolcsy György által képviselt gazdaságpolitikának köszönhetően Magyarország a 2008-as gazdasági világválság kihívásaira a környező országoktól eltérően reagált, a nemzetközi pénzügyi világ által javasolt megszorító intézkedésekkel szemben foglalkozást serkentő, emberközpontú, értékelvű gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre”. A Matolcsy György nevével fémjelzett gazdaságpolitika nemzetközi szinten is egyre több követőre talál, valószínűleg azért is, mert a válság ráébresztette a döntéshozókat, hogy a gazdaságnak nem csak a tőketulajdonosok érdekeit kell szolgálnia, hanem a közjót is  olvasható a tiszteletbeli doktori cím odaítélését javasló egyetemi előterjesztésben. (MTI)

Tegnap meg Kainthy-gyűrűt kapott a Bagi-Nacsa páros. Szerintem valaki véletlenül összekeverte a dolgokat és fordítva osztották a jutifalatot. Jut eszembe Matolcsyról: Matolcsy két fia és azok baráti köre Fortuna kegyeltjei.  Szerencsére időben sikerült kivenniük a pénzüket a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének bankjából, mielőtt az MNB visszavonta volna a bank engedélyét. Szóval Matolcsy becsődöltette az unokatesó bankját, ahol a pereputty és a baráti kör tartotta a pénzét. De még a csőd előtt szerencsésen átvitték a pénzüket máshová. Erre mondják, hogy állati mákjuk volt. Mármint nálunk mondják ezt, más országban már a bíró faggatná őket.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség sem találta reálisnak a KSH átlagbér-adatait, ezért kikérték azokat az adatokat, melyek nem kerültek be az átlagbér kiszámításába és azt találták, hogy a valóságban több mint 88 000 forinttal keresnek kevesebbet a munkavállalók a csodaszép adatnál. 635 000 munkavállaló keres minimálbért. Itt az erről szóló cikk.

A kormány 800 millió forinttal járul hozzá a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye társszékesegyháza, a kecskeméti nagytemplom felújításához – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten. (MTI)

Ezt csak azért tettem ide, hogy mindenki örüljön.

A  magyar korrupciós jelentés nyilvánosságra hozatalát kezdeményezte az Európa Tanácsnál szerdán Ujhelyi István.

 A szocialista európai parlamenti képviselő arról számolt be, hogy levelet küldött a szervezet korrupcióellenes testületét (GRECO) vezető Marin Mrcelának, s ebben azt kérte, hogy hozzák nyilvánosságra a magyarországi korrupcióról szóló vizsgálati jelentést vagy legalább biztosítsanak számára betekintést a dokumentumba.
    Hangsúlyozta: a magyar embereknek joguk van megismerni a hazájuk állapotáról készült vizsgálati anyagot.
    “Mint ismert, az Orbán Viktor vezette kormány ebben az évben is megakadályozta, hogy a GRECO elérhetővé tegye a Magyarországot érintő éves korrupciós jelentését. A Fidesz nem először tiltja meg, hogy az objektív tények alapján vizsgálódó szakértői szervezet publikálja az Orbán-kormány maffiaszerű működése miatt hazánkra nézve nyilvánvalóan szégyenteljes vizsgálati eredményét” – írta közleményében Ujhelyi. (MTI)

Az Európa Tanács nyilván nem fogja nyilvánosságra hozni a jelentést, mert nem teheti. Csak az adott ország kormányának beleegyezésével lehet nyilvánossá tenni, amit én például azért nem értek, mert nem a kormánytagok magánéletéről szól a jelentés. Így nem csak őket érinti, ami abban van, hanem minket is. A magyar hatóságok bármelyike belenézhet a bankszámlánkba, a szekrényünkbe, a seggünk lyukába is, de mi nem tudhatjuk, mit tartalmaz az országunkról szóló jelentés. Hát nem naccerű? Nem.

Van örömhír is. Pontosabban még több örömhír. A közmunkások váratlanul kapnak egyszeri bruttó 73 377 forintot. Jó kormányunk a közmunkások munkához jutását óhajtja így elősegíteni. Tök véletlenül az önkormányzati választások előtt utalják majd a pénzt a HVG információi szerint. Hiába, egyre drágább az élet. Az előző választáson elégvolt még egy zacsi száraztészta és a fenyegetés, hogy jön Gyurcsány és elveszi a közmunkát, mostmeg már plusz bér kell a sikerhez.

Gyurcsány Ferenc leverte Soros Györgyöt a dobogóról. Mutatom:

Mindeközben olyan munkaerőhiány van, hogy több kormányablak is bezárt. Gondolom, a hihetetlenül jó fizetés csábítja és marasztalja ott a dolgozókat. Mindegy, az a lényeg, hogy a templomok épüljenek-szépüljenek, a többi nem számít.

Igen nagy fölénnyel Karácsony Gergely nyerte meg a budapesti főpolgármesteri előválasztást. Azt gondolom – bár közvetlenül nem érint a dolog, közvetve azonban igen, ahogy mindenki mást is ebben az országban -, hogy okosan döntöttek a budapestiek.

Elég is ennyi napindítónak, hamarosan jövünk a többi érdekességgel. Addig is jó ébredezést.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.