Június 21,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Karácsony Gergely: 176 idősotthonban volt magasabb a halálozási arány, mint a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő Pesti úti idősotthonban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,229,495 forint, még hiányzik 1,770,505 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Biztosan sokan emlékeznek még arra, amikor a kormány körülbelül óránként számolt be a Pesti úti idősotthonban élők helyzetéről, amikor is a koronavírus első hullámában az intézményt letarolta a járvány. A borzasztó eseményt arra használta fel a kormány – ehhez még Müller Cecíliát is felhasználták -, hogy alkalmatlannak mutassák be Karácsony Gergelyt. A helyzet azonban idővel javult, és már többet nem beszéltek az intézményről a sajtóban. Ennek viszont vélhetően megvolt az oka, hiszen – mint az kiderült Karácsony legutóbbi Facebook posztjából – 176 idősotthonban volt magasabb a halálozási arány, mint a Pesti úti idősotthonban. Erről valahogy nem számolt be a kormánypárti sajtó, hiszen akkor kiderült volna, hogy mi is az igazság.

Nem tudom, hogy Karácsony milyen adatokra támaszkodik, de gyanítom, hogy ezeket a számokat nem csak úgy hasraütésszerűen dobta be. Kérdés viszont, hogy akkor ki is volt az, aki a legkevésbé felkészülten várta a járványt? Hol történt a legtöbb haláleset és ennek mi az oka? Itt nem arról van szó, hogy hibáztatni kellene bárkit is, hanem arról, hogy ha tudnánk a pontos adatokat, talán megelőzhető lenne, hogy egy hasonló esetben ilyen sokan haljanak meg.

A koronavírus-járvány alatt 176 idősotthonban volt magasabb a halálozási arány, mint a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő Pesti úti idősotthonban – írta Budapest főpolgármestere csütörtökön a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely közölte: csütörtökön konzultált a főváros által fenntartott idősotthonok vezetőivel. “Az első szó a köszöneté és az elismerésé volt”, mert miközben minden elhunytat gyászolunk, fontos tudni, hogy a koronavírus-járvány második és harmadik hullámában egyértelműen a fővárosi idősotthonokban történt a legkevesebb haláleset – írta. Hozzátette: az átoltottság eredményei alapján a főváros idősotthonaiban nem alakulhat ki járványgóc, és miközben az óvatosság továbbra is indokolt, az ellátottak és az ott dolgozók biztonságban vannak.

Karácsony Gergely azt írta, hogy országszerte csaknem 4000 áldozatot követelt a járvány a szociális intézményekben. Idén március elejéig a vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt. A szociális intézményekben bekövetkezett összes haláleset elsöprő többsége, 96 százaléka pedig a második hullámban történt – tette hozzá. A főpolgármester szerint “ez a pökhendi felelősséghárítás eredménye”.

Emlékeztetett: tavaly augusztusban kérte, hogy a kormány az ország összes idősotthonára dolgozzon ki új szabályokat, legyen erről egyeztetés a kormány és az összes fenntartó, vagyis az állami intézmények, a helyi önkormányzatok, az egyházak és a magánvállalkozások között. Javaslataira másfél hónappal később érkezett válasz egy államtitkártól, aki “erősen kioktató hangnemben közölte, hogy a kormány kiválóan védekezik az első hullám ellen, minden rendben, bezzeg Budapesten. Sem szakmai egyeztetés, sem egységes protokoll nem lett” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Felidézte, hogy az első hullám elleni küzdelem végén kilencpontos intézkedési tervet fogadtak el, még a nyáron utasítást adott ki a fővárosi idősotthonok számára a védekezés új szabályairól, az izolációról, a fertőtlenítésről és sok más intézkedésről. A felkészülés, az időben meghozott intézkedések eredménye az, hogy a második hullámban az összes fenntartó közül egyértelműen a fővárosi önkormányzat intézményeiben volt a legkevesebb haláleset – jelentette ki. A más – például állami, egyházi vagy más önkormányzati – fenntartású intézményekben az összes ellátotthoz képest kétszer annyi ember halt meg – emelte ki Karácsony Gergely. A bejegyzés szerint a fővárosi önkormányzat intézményeinek halálozási adatai még akkor is jobbak az átlagnál, ha figyelembe vesszük az első hullám adatait, noha akkor ezek az intézmények voltak leginkább kiszolgáltatva a kórházakból bevitt fertőzéseknek. Az országban összesen 176 olyan idősotthon van, amelyben magasabb volt a halandóság, mint az ország egyik legnagyobb idősotthonában, a Pesti úton – írta a főpolgármester. (MTI)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!