Május 25,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Jól beszél, ex-miniszter úr! Kudarcok, mulasztások és rengeteg adósság

Jóreggelt kívánok az olvasóknak meg természetesen a jól képzett, prémium kategóriás trolloknak is! Bocsánatot kérünk a tegnapi nap kellemetlenségeiért, remélhetőleg sikerült elhárítani a szerver utaztatásával járó üzemzavarokat és mindenkinél rendeltetésszerűen működik az oldal. Azt nem tudom megígérni, hogy ez utoljára fordult elő, de a jövőről, a hogyan továbbról elég sokat kell majd beszélnünk hamarosan, az nem pont most lesz. Egyelőre koncentráljunk a közelmúltra és a jelenre, van elég finomság, ami szót érdemel.

Először is: a nagy napok sorában is nagy nap ez a mai. A sokadik Orbán-kormány miniszterei ma tesznek esküt az Országgyűlésben azt követően, hogy Áder János államelnökként futó környezetvédőtől átveszik kinevezésüket a Sándor-palotában. Ez a ceremónia, ami – az eskü szó jelentéstartalmára való tekintettel és a főszereplők ismeretében – meglehetősen cinikus és szomorú produkció lesz, megvalósíthatatlan a miniszterek elnökének felszólalása nélkül. Az MTI erre vonatkozó hírközléséből kiemelném az alábbi, ránézésre jelentőség nélküli mondatot:

A képviselőcsoportok megállapodása alapján a kormány megalakulásáig napirenden kívüli felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések és kérdések nem hangzanak el.

Szerintem se lenne jó ötlet megzavarni az új kormány megalakulását mindenféle hülye felszólalásokkal és kérdésekkel, mert az emelkedettség, meg az ünnepélyesség, ugye. Erről jut eszembe nekem Balog Zoltán leköszönő humánerőforrás, akinek – mint tudjuk – az utódja (és boldog őse) is méltó a kormány legterebélyesebb minisztériumának vezetésére. Amúgy tényleg, nyugodtan tekintsünk el a Kásler professzor fejében honoló zűrzavaros ideáktól, mégiscsak egy sikeres menedzser ő a maga területén, Balognál nagyobb károkat már hátha nem tud okozni ő sem. Naszóval Balog Zoltán könnyekig megható Facebook-posztban búcsúztatta el magát a hat kemény éven át tartó miniszterségétől, ebből idézem a kvintesszenciát:

… búcsúzó miniszterként nagy és sok terhet teszek le. Ez az időszak 2012 és 2018 között eredményeket, sikereket, kudarcokat és mulasztásokat jelent. Köszönöm mindenekelőtt miniszterelnök úrnak, hogy ezt a munkát 6 éven keresztül végezhettem. (…) az elmúlt évek eredményei mérhetők azok életében, akikért dolgozunk. S az is biztos, sokan segítettek abban, hogy a feladat ne „mission impossible” legyen. (…) Megkövetek mindenkit, akinek adósa maradtam. Kérem, támogassák utódom munkáját!

Változatlanul fenntartom, hogy Balog Zoltán iszonyatos pusztítást hajtott végre annak a tárcának az élén, amelynek a valóban nemzetstratégiai ágazatokat kellett volna felemelnie. Ha csak a Klik nevű szörnyet, vagy a Hoffman Rózsával lemenedzselt oktatási központosítást, vagy a PISA-eredményekhez való hozzáállást, vagy a szerencsétlennél szerencsétlenebb megszólalásait tartjuk szem előtt, akkor is nyomasztó a hat év mérlege. Ezért aztán nem szívesen dobok egy hátast attól, hogy néhány önkritikus foszlány is belefért a könnyes búcsúba. Igen, kudarcok, mulasztások és rengeteg adósság. Nem baj, Kásler úr fűt és fát megígért, márt csak vagy 8 évet kell kibírni lábujjhegyen, és akkor talán majd nem lehet visszamutogatni a bezzeg szocialistákra, Gyurcsányra és egyéb patás ördögökre.

Közben szivárognak az új EU-büdzsé részletei, és félő, hogy nem csak a jogállamisággal kapcsolatban belengetett forrásvesztés van terítéken, de a szociális támogatások potenciális elosztása okán is lehet majd toporzékolni. Ugyanis ezeket a forrásokat úgynevezett országspecifikus ajánlások alapján osztanák szét, vagyis a pénzt arra kell költeni, amit senki által meg nem választott Európai Bizottság problémaként azonosít. És ha ez nem lenne elég – egyéb feltételek mellett -, a bizottság azt is elvárná, hogy a tagállamok a szociális partnerekkel és a civil társadalommal összefogva küzdjenek, és a támogatás egy részét is ezeknek a szervezeteknek az erősítésére kell szánniuk. Namármost a magyar kormány civil társadalomról alkotott elképzeléseit pontosan ismerjük, a nemzeti szuverenitásra hivatkozó szembeköpését minden uniós törekvésnek szintén pontosan ismert, úgyhogy a magam részéről semmi jóra nem számítok. De a hölgyeknek-uraknak ott a távoli hanyatló Nyugaton azt javaslom, hogy fogyasszák el jó étvággyal, amit főztek, és amit évek óta karba tett kézzel nézegetnek.

Amúgy éljen a magyar pálinka, ha már itt tartunk. Megint a brüsszeliták, a senki által meg nem választottak tesznek keresztbe. Tényleg csomó faszság van egyébként a politikai korrekt, az uborka görbületét követő uniós irányelvek sorában, az viszont speciel nem faszság, hogy az Európai Bizottság szóvá teszi: a gyümölcspárlatok, például a pálinka, valamint a növényi eredetű italok tekintetében – amelyek esetében a nemzeti termelés jelentős – Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól, ami nincs rendben. Ez az ügy már két éve tart, jelenleg a kötelezettszegési eljárás második szakaszába lépett. Ha a magyar kormány két hónapon belül nem módosítja a rendelkezéseit, a bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet. Ehhez képest a magyar kormány szerint nincs itt semmi látnivaló, a pálinka egészséges, úgyhogy coki. Idézet:

A kormány továbbra is messzemenőkig elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése, az egészséges táplálkozás elősegítése iránt. Ezért alkotta meg 2011-ben az egészségkockázatot jelentő termékek adóját, a népegészségügyi termékadót, amely azóta nemzetközi elismertségre tett szert. A brüsszeli döntés ellenére a magyar kormány továbbra is megtesz mindent, hogy a fokozott egészségkockázatot jelentő termékek fogyasztásának korlátozásával a magyar emberek egészségét megőrizze.

Egy percig se vagyok én a pálinka ellensége, de azért a sorok és sörök között azt állítani, hogy az egészség megőrzését szolgálja, az elég meredek vadbaromság. Mindegy, gondolom az a lényeg, hogy minél több fronton kössük az ebet a karóhoz, mert akkor harcolni lehet, háborúzni lehet és már megint Brüsszelt kell megállítani, amiért meg akarja sarcolni a mi nemzeti pálinkánkat.

És akkor még mindig maradjunk az Európai Uniónál: a minap az ötös számú Orbánsimogató véresszáj a lopott pénzből működő Magyar Idők hasábjain vezércikknek csúfolt őrjöngő nyílt levélben elmebetegezte Maria Noichl-t, az Európai Parlament képviselőjét, az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának jelentéstevőjét. Amely bizottságnak az volt a feladata, hogy saját véleményével kiegészítse a Judith Sargentini által fémjelzett jelentéstervezetet a magyar jogállamiság helyzetéről. Nos, a képviselőval a hvg.hu készített interjút, aminél fontosabb írással ma nemigen találkoztam, arra kérek mindenkit, akinek belefér az idejébe, olvassa el. Azok a prémium kategóriás trollok különös tekintettel, akik az Echo TV Bayer-show-ja előtt csorgatják a nyálukat és csillogó szemmel hallgatják a mestert. Vannak benne számok is, statisztikai adatok is a hazug, félremagyarázott fröcsögések ellensúlyozására. Idézet következik.

hvg.hu: Beszéljünk végül röviden a Fidesz-alapító Bayer Zsolt vezércikkéről. Nyílt levelében elmebetegnek nevezte önt.

Maria Noichl.: Az meglepett, hogy úgy intézett személyem ellen támadást, hogy nyilvánvalóan tudta: pártja uniós frakciótársainak többsége is megszavazta a nevem alatt futó bizottsági véleményt, és senki sem ellenezte. A megállapítások egy demokratikus testület elsöprő támogatását élvezik. A cikkének lényege ennek a ténynek az elhallgatása. Hogy a végén megpróbál engem megfélemlíteni, az nekem édes mindegy, kétszeres anya és nagymama vagyok, nem tőle fogok megijedni. A jelentésünket most majd megtárgyalja az alapjogi bizottság, amelyben szintén demokratikusan döntenek felőle a publicista pártjának részvételével. Az egészben csak azt tartom tragikusnak, hogy felületet kap ahhoz, hogy ezt a szennyet nagy nyilvánosság előtt terjessze, ahelyett, hogy meghallgatná – bajorosan szólva –, hogy hol szorít a cipő. A cikke ugyanis nem engem bizonytalanít el, hanem a magyar nőket.

Akkor hát további szép napot, pálinkát, szalonnát, és sok-sok gondolkodást, mielőtt ütnénk!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS