November 30,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ilyen az igazi konzervatív környezetvédelem: meg kell adni a természetnek azt, ami a természeté

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,947,854 forint, még hiányzik 52,146 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Pedig annyira vártam, hogy a szabadságharcos magyarok miniszterelnöke, meghallva az fiatalok és a demokrácia meg az utca hangját, előbújik a függöny mögül, és bejelenti, hogy az SZFE ügyében túltolták a talicskát, és ez hiba volt, úgyhogy hétfőn a Karmelita kolostorban fitten és üdén várja az egyetemi polgárság képviselőit, hogy beszéljék meg ezt a dolgot. Najó, ez nem igaz. Egyáltalán semmit nem vártam, de hogy még egy Hollik vagy Halász se törje meg a hosszú hétvége csendjét szombat délutánig valami irgalmatlan hülyeséggel, az eléggé aggasztó.

Úgyhogy rá kellett fanyalodnom a KDNP nevű politikai törpealakulat kétrészes közleményére (én jól összepréseltem egybe), amit az éghajlatvédelmi világnap alkalmából adtak ki. Távolról sem annyira szórakoztatóan fergeteges, mint amikor megpróbálnak az ország fiataljaihoz szólni, de majdnem olyan dagályos és semmitmondó, úgyhogy egy rosszul sikerült ebéd után/helyett megteszi.

Nehéz lenne bármit is hozzátenni, bár azt nem ebből a költőien gagyi irományból fogjuk megtudni, hogy pontosan miért van a legjobb helyen a környezetvédelem IS a KDNP-féle konzervatívok kezében. A realitások talaján állva ez a kis fogalmazás valahol azért eléggé ijesztő. Vagyis hagyjuk a fenébe a globális felmelegedésre, a karbonsemlegességre vonatkozó, paráztató tudományos tényeket, statisztikákat, százalékokat, Celsius fokokat. Jó. És akkor mi legyen? Ez: mimagyarok, Kárpát-medence, örökség, hagyaték, hagyományos paraszti kultúra.

Éghajlatvédelmi világnap: Vigyázzunk közösen a környezetünkre, óvjuk, mert ez a mi közös örökségünk!

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem mindannyiunk közös ügye, ahogyan környezetünk védelme is. Azonban nem tized Celsius fokokon, és kibocsátás-csökkentési százalékokon kell vitatkoznunk, hanem megőriznünk, megóvnunk és lehetőség szerint gyarapítanunk azt, ami nekünk, magyaroknak itt a Kárpát-medencében megadatott. Nagyon értékes környezeti elemekből álló hagyatékunk, közös örökségünk van.

Alig találni Európában olyan jó minőségű termőtalajt, mint a Duna-mentén, a mindennapi kenyérhez való búza nemcsak, hogy megterem nálunk, de nemzetközi viszonylatban is kiváló minőségű. A megtermelt energiával, ivóvízzel, élelmiszerrel való takarékos bánásmód a hagyományos paraszti kultúránk egyik sarokköve volt, nem kell generációkra, elég csak nagyszüleinkig visszamenni, hogy a realitások talaján maradva fogalmazzuk meg mit is jelent környezetünk védelme és megbecsülése, amely ott rejlik a magyar hagyományokban.

Európában egyedülálló növény- és állatfajok diverzitásának megőrzése hosszú távon nem a globális célkitűzések mentén valósítható meg, hanem a lokális, elkötelezett szemléletmóddal. Vigyázzunk közösen a környezetünkre, óvjuk, mert ez a mi közös örökségünk! Meg kell adnunk a természetnek is azt, ami a természeté. 

Ha ebben előre tudunk lépni, akkor szinte észrevétlenül többet teszünk a föld klímájáért és a saját közvetlen környezetünkért, mint amikor globális jelszavakat hangoztatva frusztrációt és félelmet keltünk a társadalomban. Konzervatív hozzáállással sokszor többre jutunk, mert a hagyományok megőrzésében ott a tapasztalat is, amelyet a környezetvédelemben is hasznosíthatunk.

Mi kereszténydemokraták ezt gondoljuk az igazi konzervatív környezetvédelemnek. Konzervatív női politikusként személy szerint is hiszem, hogy ha mindannyian közösségeinkben, országainkban, azaz helyben tesszük a dolgunkat és nem kizsákmányoljuk a természeti erőforrásainkat, hanem odafigyeléssel és tisztelettel használjuk azokat, akkor még az utánunk következők is olyan gyönyörűnek láthatják bolygónkat, mint ahogyan az nekünk is megadatott.

Juhász Hajnalka
a KDNP alelnöke
Kiadó: Kereszténydemokrata Néppárt (via MTI-OS)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!