Szeptember 30,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hét hónapja csökkennek a reálkeresetek. Kormány: töretlen a bérek emelkedése

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,016,490 forint, még hiányzik 983,510 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Központi Statisztikai Hivatal (KSH): a reálkereset 6,9 százalékkal csökkent a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 25,2 százalékos kiemelkedő növekedése mellett. Pardon: még a KSH agyonkozmetikázott adatai szerint is több mint fél éve csökkennek a reálkeresetek. Jelentése: közel 7 százalékkal ér kevesebbet a magyaremberek fizetése, mint tavaly ilyenkor.

Lehet ebből is vaskos sikerpropagandát kutyulni? Már hogy a fenébe ne lehetne? Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztériuma a kormány nevében a rohadásban is látja a fellendülést, az eredményt, a vitathatatlan sikert és azt, hogy a kormány nem tud hibázni. Tényleg nem. A KSH legfrissebb adataihoz fűzött szerdai kommentárjában a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) megveregette az Orbán-kormány vállát, emlékeztetett a háború és a brüsszeli szankciók káros hatásaira, arra, hogy mi volt 2010-ben és ahhoz képest most mennyire kurvajó. Bezzeg Németországban. Kicsit hiányolom a egyenpropagandából, hogy és amúgy is tele van a Tesco parkolója, meg a vak is látja, hogy épül, szépül. Egyébként tökéletes munka. Csak azt nem kell a kisember orrára kötni, hogy a nominális növekedést a hajára kenheti, ha a magasabb béréből kevesebbet tud vásárolni, mint tavaly ilyenkor az alacsonyabb béréből.

2023 márciusában tovább emelkedtek a bérek, a bruttó átlagkereset már elérte az 577 900 forintot. A háború és a szankciók káros hatásai sem törték meg a bérek nominális növekedési trendjét, az egy évvel ezelőtti szinthez képest 16,6 százalékkal keresnek többet a dolgozók, míg 2010-hez képest pedig több mint 2,8-szoros emelkedés látható. Egy munkavállaló 2010-hez képest 375 400 forinttal többet vihet haza.

A reálkereset márciusban 6,9 százalékkal mérséklődött, a kormány azonban ebben a nehéz helyzetben is mindent megtesz azért, hogy megvédje a munkahelyeket, letörje és egy számjegyűre csökkentse a szankciós inflációt, ezzel újra növekedési pályára állítva a reálkereseteket. Ennek érdekében a kiskereskedelmi üzletekben júniustól elindul a kötelező akciózás, júliusban pedig az online árfigyelő rendszer.

A kormány intézkedései eredményesek: a bérek folyamatosan emelkednek, az infláció tetőzött és trendszerű csökkenésnek indult, továbbra is 4,7 millióan dolgoznak, a regisztrált álláskeresők száma pedig történelmi mélyponton van.

2022-ben az egész uniót tekintve Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben az órabérek, így ennek is köszönhetően tavaly is reálbér emelkedés volt – szemben például Németországgal, ahol harmadik éve csökken a reálkereset. 2010 óta pedig már mintegy 70 százalékkal ér többet a fizetések vásárlóereje. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!