December 19,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Házszentelő, ünnepi hazugságok

Soltész: természetes, hogy a kormány támogatja az egyházi iskolákat

Teljesen természetesnek nevezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, hogy amikor a magyar emberek túlnyomó többsége fontos értéknek tartja a kereszténységet az életében, a kormány támogatja az egyházi iskolákat.

Soltész Miklós pénteken Esztergomban, a Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola házszentelő ünnepségén elmondta: ma csaknem 120 ezer gyermeket nevelnek katolikus óvodában vagy iskolában, és mintegy 220 ezer gyermek jár más, többnyire keresztény felekezeti iskolába vagy óvodába az országban.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára diákokat köszönt a Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola felújítása és energetikai korszerűsítése alkalmából rendezett házszentelő ünnepségen Esztergomban 2018. február 16-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára diákokat köszönt a Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola felújítása és energetikai korszerűsítése alkalmából rendezett házszentelő ünnepségen Esztergomban 2018. február 16-án. Nem, ez sem politikai pedofília. (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Soltész Miklós hazudik. Jó, ez nem hír. Az, amit ő és az egész kormány mantráz a kereszténységgel kapcsolatban, hazugság. Jó, ez nem hír. De azért mégis. A kormány látványosan felvállalt vallásos áhitata és az egyházaknak, egyházi intézményeknek lapátolt közpénzek mennyisége egyáltalán nincs arányban a magyar társadalom többségének ezzel kapcsolatos elvárásaival. Igaz, ezt tudományos kutatások igazolják, a tudományos tények pedig általában összeegyeztethetetlenek a vakhittel és propagandával. A Pew Research nemzetközi felmérésének tavaly májusban közzétett, Magyarországra vonatkozó adatai szerint:

– A hagyományos egyházi vallásosság jelentősen visszaesett Magyarországon: a teljes népesség 9, de a magukat katolikusnak mondóknak is csak 12 százaléka jár templomba legalább heti rendszerességgel, további 8-10 százalék pedig legalább havonta egyszer; a vallási aktivitás alacsony.

– Vagyis sokkal többen vannak megkeresztelve, és jóval többen mondják magukat egy felekezetnek tartozónak, mint ahányan akár alkalmilag gyakorolják a hitüket. A felekezetiség sokaknál neveltetés eredménye, anélkül hogy aktív vallásosság kapcsolódna hozzá. Magyarországon a magukat katolikusnak vallók negyede saját bevallása szerint nem hisz Istenben.

– A vallásgyakorlat templomba járástól különböző formáit (áldozás, böjt, egyházi adó fizetés, napi imádság) tekintve, a katolikus egyházhoz tartozóknak csak a harmada-ötöde tekinthető többé-kevésbé aktívnak.

– Önjellemzése szerint csak minden hetedik magyar ember életében tölt be a vallás nagyon fontos szerepet, 31 százaléknak a vallás „valamennyire fontos”, az enyhe többségnek egyáltalán nem az.

– Magyarországon az egyértelmű többség, vagyis a kétharmad az állam és az egyház elválasztását tartaná üdvösnek; annak egyharmadnál kevesebb támogatója van, hogy a kormánynak vallási értékek terjedését, az ország „keresztényiesítését” kellene támogatnia.

Magyarországon a többség azt is ellenzi, hogy az egyházak pénzügyi támogatást kapjanak az állami költségvetésből annak dacára, hogy ezt az egyház-finanszírozási modellt a Fidesz alapvető gyakorlattá tette.

Mindent összevetve: a magukat katolikusnak mondóknak tekintélyes hányada vallásilag egyébként teljesen passzív, Magyarországon ma társadalom annál is kevésbé vallásos, mint amennyire a szocialista időszak végén volt.

Vagyis hiába hivatkozik a kormány úton és útfélen arra, hogy Magyarország a kereszténység utolsó mentsvára Európában, ez nem igaz. Az emberek többsége számára a keresztény értékek sokkal kevésbé fontosak annál, mint amekkora jelentőséget tulajdonít ezeknek a kormány. Az, ami a Fidesz számára természetes, a magyar társadalom többsége számára nem az. Ebben a kérdésben semmiképpen.

A többi stimmel.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.