Április 11,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Házas, nem házas, értékes, kevésbé értékes

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 631,442 forint, még hiányzik 2,368,558 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hiába, a jó időzítés a hosszú hatalom titka. Vagy valami hasonló. Nem tudom, hogy Tállai Benzinárcsökkentő Andrást, Varga miniszter (nem az, hanem a másik) pénzügyi tárcájának államtitkárát miért pont mára osztották be az MTI-nek ellelkendezni a házassággal összefüggő, Európában egyedülállónak számító kormányzati kedvezmények, (állami nász)ajándékok és ingyenpénzek sikertörténetét, de pontosan így alakult.

Vasárnapi megszólalása véletlenül majdnem, szinte egybeesett azzal, hogy szombaton egy ország tudhatta meg egy újabb illusztris példán keresztül – ha akarta, ha nem -, hogy a házasság leginkább a tündérmesékben szól egy életre, a való világban bizony még a legkeresztényebbekkel is előfordul, hogy papírral szentesített kapcsolatukat a soros alaptörvényférc sem menti meg a széthullástól. Normálisék mondjuk tudják is, hogy a család egy szeretetközösség, amelyet nem a havi ötezer forint és a papír tesz családdá, hanem a szeretet és a tisztelet. Különben szart se ér, és úgy hullik szét, mintha soha nem is lett volna.

De miután Magyarországon a kormányzati politika szerint vannak a házasságban élő, kiemlten támogatandó polgárok és vannak a többiek, a kevésbé értékesek, a kevésbé támogatandók, Tállai Andrásnak nem volt más dolga, mint felmondani a leckét arról, hogy nincs még egy olyan jó hely Európában, ahol havi 5 ezer forint jár annak, aki hajlandó házasságot kötni. No meg annak is, aki dolgozik, és szült is eleget, és papírja is van arról, hogy az anya nő, az apa férfi mindezt házasságban műveli.

Majd el lehet olvasni a számokat és a melldöngetést alant, nekem erről most az jut eszembe – semmi köze Varga Judit válásához -, amiért elég következetesen és rendszeresen kiáll például Ungár Péter, az LMP politikusa. Ha ennek a kormánynak valóban minden gyermek számít, és a Novák Katalin arcával és ájtatoskodó dumájával reklámozott, most éppen Londonban is irigyelt orbánista családpolitika valóban az, aminek eladni akarják, és ettől remélik, hogy demográfiailag fellendül a haza, akkor sürgősen be kéne fejezni a diszkriminációt a gyermekek között annak alapján, hogy házasságban vagy azon kívül születtek. Azt most hagyjuk, hogy meleg emberek nem élhetnek házasságban, mert az orbánizmus szerint az anya nő, az apa férfi, hogy az egyedülálló emberek nem fogadhatnak örökbe, mert akkor esetleg a melegek is örökbefogadhatnának, és akkor a szemforgató álkeresztények gyógyszere elgurulna, mert nekik attól jobb, hogy másoknak rossz.

Azt viszont ne hagyjuk, hogy miközben például 2019-ben a gyermekek 39 százaléka házasságon kívül született Magyarországon, utánuk nem vagy csak megkötésekkel lehet igénybe venni olyan juttatásokat, mint a családok otthonteremtési kedvezménye (csok), a falusi csok és a babavártó hitel. Lehet, hogy a kormánynak politikai kardcsörtetésre kiváló, hogy folyton beleugat az emberek magánéletébe, eldönti helyettük, hogy milyen felállásban akarnak gyereket vállalni – miközben az összes elvált, újraházasodott, megint elvált, megint újraházasodott, vagy újra nem házasodott fideszes követeli, hogy az ő magánéletüket mindenki tartsa tiszteletben -, de ez így undorító megkülönböztetés. Az összes többi húzásuk mellett, amelyek rendre különbséget tesznek értékes és kevésbé értékes, támogatandó és kevésbé támogatandó magyar között.

Több mint négyszer annyi első házas vette igénybe a havi ötezer forintos állami támogatást, mint 2015-ben, az Európai Unióban egyedülálló adókedvezmény bevezetésének évében – tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az első házasok kedvezménye, amellyel Magyarország Európában egyedülálló módon segíti már a kezdetektől a családalapítást, beváltotta a hozzáfűzött eredményeket (sic!) – jelentette ki Tállai András.

Az adatokból az derül ki, hogy legalább minden második nemrég összeházasodott párnak van gyermeke, tekintettel arra, hogy a gyermekek után járó családi kedvezményt is igénybe veszik. Ez az arány még jobb is lehet, hiszen a két kedvezményt egyszerre érvényesítő 45 ezer első házas kisgyermekes szülő mellett sokan vannak, akik felosztják egymás között a két kedvezményt: egyikük az első házast, másikuk a családi kedvezményt veszi igénybe; és ők nem is szerepelnek a statisztikában – jegyezte meg.

Az szja-bevallások adatai alapján 2019-ben több mint 93 ezer első házas igényelte az adóban kifejezve havi ötezer forintos kedvezményt, ezzel ez érintettek összességében 3,4 milliárd forinthoz jutottak. Ehhez képest az első évben, vagyis 2015-ben 22 ezren éltek a lehetőséggel, ami akkor összességében félmilliárd forintnyi kedvezményt jelentett – összegezett az államtitkár.

Tállai András szerint az adórendszer számos eleme védi a családok anyagi helyzetét, óvja vagyonuk biztonságát. Aki ma dolgozik, annak uniószerte az egyik legalacsonyabb, csupán 15 százaléknyi személyi jövedelemdadóval (sic!) kell számolnia – kezdte az államtitkár, majd azzal folytatta, hogy az első házasságukat megkötők – mintegy állami nászajándékként – összesen százhúszezer forint adókedvezményre szereznek jogot két év alatt.

A szülők havonta egy gyermek után tízezer, kettő után összesen negyvenezer, három vagy több gyermeknél gyermekenként 33 ezer forint havi kedvezményt érvényesíthetnek. A négy- vagy többgyermekes anyáknak szja-mentességet garantál a jogszabály – részletezte az államtitkár. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!