Február 21,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hátha ebben a büdös életben végre meghallják a hangjukat

Jóreggelt! Aki látta a címlapfotót, az tudja, hogy azon nem az ellenzék és a Fidesz látható. Szimbolikus értelemben viszont eléggé találó a felállás. Mindegy is mondjuk, nekem miről mi jut eszembe korán reggel. Azért előrebocsátom, hogy ma állítólag frontok támadnak szépen sorban: előbb a hideg, aztán a meleg, ez a támadás pedig a közérzetünket befolyásolhatja. Viszont a frontok legalább majd eltávoznak, minden más marad.

És mivel az, ami marad, nem kecsegtet feltétlenül jó dolgokkal, ma, január 19-én a diákok utcára vonulnak, hátha ebben a büdös életben valaki meghallja a hangjukat és ahelyett, hogy boldog karácsonyt motyogna, vagy Sorossal próbálná elkenni a dolgot, tudomásul veszi: a kötelező, ámde felesleges etikaórákon túl is súlyos problémák sújtják az oktatást. Mert bár felesleges tudás nem létezik, a diákok úgy gondolják, racionalizálni kell az elavult – ezt én mondom: hoffmanrózsikák dilettantizmusára épülő – oktatási rendszert. Abban a tekintetben is, hogy egy alsó tagozatos tanuló szervezete nincs felkészülve arra, hogy annyi időt töltsön az iskolában, mint egy felnőtt a munkahelyén. A legszebb ideje volna, ha a fiatalok véleményét nem söpörnék le zsigerből az asztalról, és nem különféle bábok társaságában szervezett kamu-kerekasztalok keretében, hozzá nem értő, kormányhű elemek döntenének az értintettek feje fölött. A figyelemfelhívó, tiltakozó akció így fog kinézni: a diákok délelőtt nem mennek iskolába, 15 órakor pedig a Kossuth téren tüntetnek, ahol diákok, tanárok és szülők szólalnak fel. Hogy ezúttal mennyien érzik elég fontosnak az ügyet ahhoz, hogy jelenlétükkel kiálljanak a felnövekvő generáció mellett, azt nem tudom, mindenesetre Facebookon mintegy 13 ezren jelezték részvételüket, az érdeklődők száma pedig 39 ezer.

Azt hiszem, néhány nagyságrenddel fontosabb téma ez, mint hogy mit bírtak összehordani a megvalósíthatatlan, de legalább ijesztő faszságoktól hemzsegő Stop Soros nevű akciótervben, amellyel összefüggésben már annyi mindent összehalandzsáztak az elmúlt napokban, hogy röhögni sincs kedve az embernek. Azt hiszem, mégis a legnagyobbat Kovács Desikerült? Zoltán alakította az Echo Tv-n, ahol azt találta mondani az egyébként készséges mikrofonállvány egyik kérdésére: érti ő, hogy a média megpróbálja egyetlen emberre kihegyezni ezt a sztorit, de nem erről van szó. He? :O Hát ki a jóisten tapétázta ki az országot egyetlen ember arcával, ki házalt azzal, hogy ne hagyjuk, hogy az az egyetlen ember nevessen a végén? A Fidesz-kormány. Akkor kézenfekvő most úgy tenni, mintha semmi közük nem lenne hozzá? Hát persze.

Egyébként Lázár János tegnapi színpadi előadásának kormányinfójának felvezetője egészen pontosan jelzi, hogy bár egyre kevesebbet kell aludni április 8-ig, nagyjából semmi jóra nem érdemes számítani. Igen, Lázár szerint (is) a kormány előtt álló legfontosabb feladat a migráció kezelése. Nem az elvándorlás megállítása, nem az oktatási rendszer korszerű alapokra helyezése, nem a társadalmi védőháló megerősítése, vagy komplett társadalmi csoportok lecsúszásának megállítása, a perifériára szorulók életkörülményeinek javítása. Nem, nekünk ez jutott: a szabadságharcos szájtépés meg a sunnyogás, a mindent ki- és megmagyarázásnak álcázott szarelkenés. Én ehhez és ezekhez már képtelen vagyok normálisan viszonyulni: Pintér szerdán azt mondja, Soros nem végez illegális bevándorlást szervező, segítő tevékenységet (!), csütörtökön Lázár meg azzal zsibbaszt és csinál hülyét belőlünk, hogy ne magyarázzuk félre a belügyminiszter úr szavait! Erre mit lehet mondani?

Nem lehet egy civilszervezetnek megtiltani, hogy azt tegye, amire létrejött, de szabályozni lehet. Legyen transzparens, hogy mit csinálnak, ellenőrizhető, elszámoltatható legyen. Az illetéket azért kell tőlük beszedni, mert az államnak is rengeteg költsége van a határzár miatt.

És erre (más téma)?

A Direkt36 kérdésére, miszerint az Elios az első sikerét a Lázár-féle Hódmezővásárhelyen aratta, majd ez lett a referenciájuk, Lázár azt mondta, neki az a fontos, hogy az iskolából hazatérő gyerekek világosban mennek haza, most szuper a közvilágítás. Ma, aki olyan városban lakik, ahol ez a program megvalósult, az azt látja, hogy ott 50 százalékkal jobb a világítás mint a szomszéd településeken.

Vagy erre?

aki hazudik, vagy Gyurcsány támogatását elfogadja, az nem vásárhelyi, utalt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi független jelölt eddigi kampányára.

Ettől függetlenül örülök, hogy Kósa Lajos édesanyukájának fejlett a humorérzéke, és vág az agya, mint a beretva. A Magyar Nemzet felkereste a tárca nélküli minister úr 82 éves felmenőjét az elvileg közpénzből származó, vissza nem térítendő állami támogatásról elhíresült mátészalkai sertéstelep ügyében. Kósa-mama kedélyesen mókázott és ilyeneket mondott:

Nekem nincs sertéstelepem. Vagy tudja, mit? Megvettem a fél megyét (…) Megmondom őszintén, nem rám van bízva, hogy én nyilatkozzam, ez biztos. Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben

– mondta Kósa Lajosné Bacskó Katalin, úgyhogy immár kijelenthetjük, hogy Lallernél pattog a labda. Az anyukája felhatalmazta őt, hogy meséljen a családi vállalkozásról. Jó, tudjuk, a mama nem közszereplő, de gondolom, a basztatott civilekhez hasonlóan a közpénz környékén sertepertélő politikusoktól is elvárható, hogy – lázárul szólva – legyen transzparens, hogy mit csinálnak, ellenőrizhető, elszámoltatható legyen. Vagy ez a fideszes nagykutyákra nem vonatkozik? Mert a civilek nem lopják a közpénzt, nem közpénzből működnek, szemben az egymás seggét védő elvtársakkal. Amúgy Lölö felcsúti utánpótlás izéje másodfokon is elbukta a pert DK-val szemben, igaz, még a Kúria döntésének sem tett eleget a tao-pénzek felhasználására vonatkozó közérdekű (!) adatok nyilvánosságra hozatalát illetően. Akkor ki a büdös franc az, aki itt nem működik transzparensen?

Najó, mindegy is. A végére egy, a politikai bulvármocsárhoz képest érdektelen hír: 16 év alatt több mint kétezerrel nőtt az egy háziorvosra jutó éves betegforgalom, miközben az alapellátó orvosok száma folyamatosan – és úgy tűnik, megállíthatatlanul – csökken. 2016-ban nyolcmillióval több esetet látott el négyszázzal kevesebb háziorvos, mint 2000-ben, és körülbelül ezer gyermek jut egyetlen szakemberre. Hát akkor nem marad más hátra, mint megállítani Sorost, basszátok meg. Tényleg minden egyéb rendben van itt, és ha nincs akkor is.

Fogalmam sincs, hogy a pénteki igehirdetéssel mi a helyzet, de ha aktuális, nem fogjuk elhallgatni. Kellemesszép pénteki napot, itt a hétvége!

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS