Március 6,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 736,760 forint, még hiányzik 2,263,240 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Van pénz lóvéra, heti több, a populáció választási hajlandóságát szondázó udvari közvélemény-kutatásra meg még annál is több pénz van. Aki nem issza el, és az eredetileg tervezett 391 helyett nem lapátol össze egy majdnem kereknek mondható 5549 milliárdos költségvetési hiányt, annak futja rá.

De szorítkozzunk a lényegre: fennállása minden eddig sikerén felbuzdulva, a Nézőpont Intézet megint mért egy ünnepélyeset. A Magyar Nemzet pedig megírta, hogy mire jutottak: most vasárnap a biztos pártválasztók körében 50% feletti eredményt érne el a pártállam listája, szemben a közös ellenzéki lista 45 százalékával.

Persze feltéve, hogy most vasárnap tartják az országgyűlési választásokat. De sajnos vagy szerencsére nem most tartják, hanem valamivel több mint 400 nap múlva, viszont Mráz Ágoston Sámuel vállalkozásánál már látják a markáns különbséget az Orbán-párt és baloldali ellenzék táborának választási aktivitása között. Kétségtelenül ideje is volt meglátni ezeket a markáns különbségeket, hiszen minden, nem a Fidesz által megrendelt  közvélemény-kutatás azt mutatta tavaly év végén, hogy a hat ellenzéki párt (DK, Momentum, MSZP, Párbeszéd, LMP, Jobbik) támogatottsága lekörözte a Fideszét.

Sőt, egy olyan felmérés is készült például Budapest IX. kerületében az év elején, amelyből az derült ki, hogy az ellenzéki pártok szövetsége lemosná a pályáról a kormánypártokat Ferencvárosban. Ami még 2019 őszéhez képest – amikor az önkormányzati választáson, a Nézőpont Intézet félreméréseivel szemben a még össze nem fogott ellenzék szintén lemosta a Fideszt és külön Tarlós Istvánt a pályáról – is sokkal nagyobb előnynek számít.

De borítsunk fátylat a múltra, az akkor volt, most meg most van. Most meg az van – mármint 2020.  január 18. és 20. között, amikor a Nézőpont 1000 főt (reprezentatív minta) telefonon felhívott, az volt -, hogy:

  • a teljes népességen belül 41-40-re vezet a Fidesz–KDNP a hat baloldali pártot felvonultató szövetséggel szemben,
  • a biztos pártválasztók körében pedig 50-45-re.

Azt állítják, hogy decemberhez képest a teljes népességen belül

  • 14-ről 17százalékra nőtt az ismeretlen preferenciával rendelkezők aránya,
  • az ellenzéki közös lista, illetve a Fidesz–KDNP szimpatizánsainak aránya azonban jóval a hibahatáron belül (jelen esetben 3,16%) módosult.

Vagyis az, hogy a pártállam listája és az ellenzéki lista csak minimálisan tudott javítani a várható választási eredmény bázisán, annak köszönhető Mrázék szerint, hogy a kis pártok egyre kevésbé számottevőek mind a teljes népességen belül, mind pedig egy választási helyzetet modellező szituációban. Ez azt jelenti, hogy a Kétfarkúak és a könyvdarálók pártja 1-1 százalékon állnak jelenleg, Szanyi ISZOMM pártja pedig – amelyről tudjuk, hogy önállóan indul a választáson – az egyszázalékos határt sem éri el.

Akkor itt álljunk meg egy szóra. Ahhoz képest, hogy Ferencvárosban a Magyar Kétfarkú Kutyapárt a harmadik legnépszerűbb alakulat a Fidesz és a Momentum után (a teljes népesség 8%-a rájuk szavazna), vagyis hogy a fővárosban az MKKP határozottan tényező lett, a kis pártokat egy kalap alatt emlegetni és egyformán leírni, alighanem hazugság. Annál is inkább, mert világos, hogy a Volner Jánossal megtámasztott Fidesznek azért volt sürgős úgy módosítani járvány kellős közepén a választási törvényt, ahogy módosította (az eddigi 27 egyéni jelölthöz képest 2022-ben 14 megyében legalább 71 egyéni jelölt kell az országos listaállításhoz), hogy az MKKP-hoz hasonló kis pártok ne legyenek képesek országos listát állítani anélkül, hogy ráindítanák a jelöltjeiket a közös listára kényszerített ellenzéki pártok számára esélyesnek számító egyéni választókerületekben. Vagyis a Fidesz és Volner János elvtársi együttműködésének köszönhetően gondoskodtak arról, hogy azok a kis pártok, akik bele akarnak szólni a politikai versenybe (márpedig az MKKP láthatóan érdemben bele is tud szólni) áthúzzák az egy fideszes kontra egy ellenzéki felállást, amelyben Orbánék legyőzhetők. Vagyis megosztják az ellenzéki, Fidesz-ellenes, protest szavazókat, hogy az állampárt nevethessen a végén.

Márpedig ha mindezt annak a hangyapénisznyi 1%-os előnynek az oldaláról nézzük, amit a Nézőpont a Fidesz javára mért, ez egyáltalán nem jelentéktelen szempont. Már ha egyáltalán képesek vagyunk komolyan venni ezt a felmérést. Aminek a számokon innen és túl, ez a legviccesebb, legönleleplezőbb passzusa (via pártújság):

A Fidesz–KDNP szimpatizánsai továbbra is jóval aktívabbak, mint a baloldali közös lista támogatói – derült ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív, még a milliós vakcinaszállítmány bejelentése előtt készült közvélemény-kutatásából.

Vagyis ha jól értjük, akkor a milliós (orosz-kínai?) vakcinaszállítmány lényegében sima választási kampányfogás? Csak nem? Vagy milyen megfontolásból volt szükséges ezt kiemelni? Mit remélnek az elvtársak a milliós vakcinaszállítmánytól? Hogy ettől majd úgy lesznek a számok, amik most nem úgy vannak? Hogy ettől majd nem kétharmaddal, hanem négyötöddel nyerik a választást az ellenzékből kiábrándult protest szavazók voksival? Az sem baj, ha egy olyan vakcináról van szó, amellyel kapcsolatban nem mérték fel rendesen az érintett páciensekre gyakorolt hatását? Amely vakcina a szakértők negatív véleménye ellenére kapta meg a magyar engedélyt? Amelynek használatához körültekintést és óvatosságot javasolnak, bármit is jelentsen ez?

Ha van undorító, számító, leplezhetetlenül gátlástalan hatolommánia, akkor ebben a freudi félmondatban simán benne van.

Utóirat, mindeközben. Gyengült a Fidesz vidéken, sok körzet pár száz szavazaton múlhat. Az elmúlt másfél évben helyet cserélt egymással a kormánypárt és az ellenzék a népszerűségben. Úgy tűnik, a hátrányos helyzetűek mégsem tudnak profitálni a módos középosztály és az elit támogatásából. (Závecz Research)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!