November 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Fülöp Attila: Az állam és az egyházak közötti együttműködés a gondoskodáspolitika területén szilárd és megingathatatlan

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,517,026 forint, még hiányzik 1,482,974 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A szociális ügyekért felelős államtitkár borzasztóan boldog attól, hogy a kormány az egyházak kezébe adta a szociális és gyermekvédelmi intézmények közel felét. Ez egy évtizede még csak 12 százalék volt, de ma már elmondható, hogy az egyházak szinte mindenhol jelen vannak. Hogy ez mennyire volt jó döntés, azt nem tudom, mindenesetre ehhez még csak felhatalmazást sem kértek. Egyszerűen ingatlanok tucatjait adták oda ingyen annak a szervezetnek, amely még csak adót sem fizet, a pénzügyei pedig teljesen átláthatatlanok. De tudom, krisztusi szeretet, meg minden, csak hát nem attól lesz valaki jó szociális gondozó, hogy hisz Istenben, hanem attól, hogy emberséges. Aminek egyáltalán nem elengedhetetlen alapfeltétele a vallásosság.

Az állam és az egyházak közötti együttműködés a gondoskodáspolitika területén szilárd és megingathatatlan – mondta a szociális ügyekért felelős államtitkár pénteken Budapesten.

Fülöp Attila a Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai szolgálatának ünnepén, a Deák téri evangélikus templomban tartott rendezvényen hozzátette: ennek a szilárd és megingathatatlan együttműködésnek is köszönhető, hogy a magyar szociális és gyermekvédelmi intézmények csaknem felét egyházi fenntartású szolgáltatók, intézmények működtetik. Emlékeztetett: egy évtizede ez az arány még csak 12 százalék volt, vagyis tíz év alatt megnégyszereződött az egyház jelenléte ezen a területen. Fülöp Attila hangsúlyozta, meggyőződése szerint a szociális munka veleje abban a gondoskodásban jelenik meg, amit a karitász, a diakóniai szolgálat jelent.

Az államtitkár kiemelte: az állam pénzügyileg és jogszabályokkal is támogatja az egyházakat, hogy működtethessék a szociális intézményeiket. Az egyházaknak sziklaszilárd helyük van az ellátásban, már akkor is ott voltak az egyházak és karitatív tevékenységük, amikor a nemzetállamoknak a körvonalai sem voltak meg – hangsúlyozta. Hozzátette: az egyházaknak azért is szerepük van az ellátásban, mert közösségépítő, közösségmegtartó erejük elementáris erővel tud megjelenni a társadalomban, amire nagy szükség van a szociális területen. Mint mondta, ezeken túl Ferenc pápa látogatása is olyan alkalom volt, ahol az ország tanúbizonyságát tehette annak, hogy az egyházak jelen vannak a társadalomban. A politikus szerint nemcsak a hívők tudnak a szolgálatból segítséget, támogatást nyerni, hanem az egész társadalom is.

Fülöp Attila szerint nagyon fontos a szociális munkában az a keresztényi szemlélet, amelynek középpontjában a közösség van, és addig segíti a bajba jutottat, amíg az nem tud önmagáról önállóan gondoskodni. Az államtitkár szerint ahhoz, hogy valaki a diakóniai szolgálatban megállja a helyét, bátorság, kitartás és hit szükséges; megköszönte a rászorulók érdekében végzett munkát. Kondor Péter püspök az istentiszteleten a diakóniában dolgozó munkatársaknak, önkénteseknek arról beszélt, a hétköznapi élet sűrűjében ők reprezentálják az egyházat és Krisztust.

A világ sóvárogva várja, hogy segítsétek az emberi élet sok-sok nyomorúságát Krisztus lelkének erejével enyhíteni. És akármilyen nagy is ez az igény, ne higgyétek, hogy nem lehetséges. Minden lehetséges annak, aki hisz – tette hozzá. A rendezvényen átadták az év diakóniai munkatársa, az év szponzora és az év önkéntese díjakat, majd megkoszorúzták Sztehlo Gábor szobrát. Sztehlo Gábor evangélikus lelkésznek, a vészkorszakban több száz zsidó gyermek megmentőjének a születésnapja, szeptember 25-e a diakónia, azaz a szeretetszolgálat napja a Magyarországi Evangélikus Egyházban. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!