Január 27,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Fülöp Attila: A kormány segély helyett munkát akar adni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,840,123 forint, még hiányzik 1,159,877 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A fenti állítás ugyan nagyszerűen hangzik, de ha figyelembe vesszük, hogy csupán munka ajánlásával nem oldható meg mindenki problémája, akkor szembesülünk azzal, hogy mi nem stimmel ezzel a kijelentéssel. Amennyiben egy állampolgár munkaképes mind fizikailag, mind szellemileg, és talál a munkaerőpiacon megfelelő állást magának, akkor sikerről beszélhetünk. Vannak viszont olyanok, akik nem elég erősek fizikailag, esetleg szellemileg ahhoz, hogy munkát vállaljanak, ezért nekik valamiféle támogatásra van szükségük, legalább egy bizonyos időre. Ugyan az alábbi hír leginkább a megváltozott munkaképességű emberek munkába (vissza)vezetéséről szól – ami egyébként egy nagyszerű kezdeményezés – messze nem csak ők azok, akik esetében felmerül egy esetleges segély lehetősége. Segélyezési rendszerre egyszerűen szükség van akkor is, ha azt a kormány nem szeretné biztosítani. Értem, hogy nem vagyunk jóléti állam, nem is leszünk, ha ettől a kormánytól függ, de legalább a minimális szociális hálót biztosítani kellene, nemde?

A kormány segély helyett munkát akar adni – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Fülöp Attila a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Megváltozott munkaképességű munkavállalók hatékony foglalkoztatása című konferenciáján úgy vélekedett, közbeszéd tárgyává kell tenni ezt a témát, mert “nagyon rossz helyzetből indultunk”. Kiemelte: a megváltozott munkaképességű emberek minősítési rendszere sokáig arra épült, hogy milyen készséget veszített el valaki. Filozófiai fordulat volt, amikor azt mondták, inkább arra az adottságra kell összpontosítani, amellyel az érintett hozzáadott értéket tud teremteni. Az államtitkár úgy fogalmazott: ezt foglalja úgy röviden össze a kormányzat, hogy “segély helyett munka”. Magyarországon ma 4,7 millióan dolgoznak, több mint 10 év alatt 1 millióval emelkedett a munkahelyek száma, ez 27 százalékos növekedés – közölte Fülöp Attila. Hangsúlyozta, hogy mindeközben a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásában sokkal nagyobb arányú volt a bővülés.

Az államtitkár jelezte, hogy ma már európai uniós dokumentumok is tárgyalják a témát. A fogyatékosságügyi stratégia arra buzdítja az államokat: ne azt keressék, hogy milyen segélyeken keresztül oldják meg a megváltozott munkaképességű emberek élethelyzetét, hanem biztosítsanak nekik jó állást, megélhetést. A rehabilitációs hozzájárulás lényege, hogy amennyiben a 25-nél több embert foglalkoztató cégek nem alkalmaznak 5 százalékban megváltozott munkaképességűeket, akkor 1,8 millió forintot kell fizetniük. A rehabilitációs hozzájárulásnak az idei költségvetésbe tervezett 116 milliárdos összegéből az következik, hogy a vállalkozások 64-65 ezer ember foglalkoztatásáról “helyből lemondanak” – mondta Fülöp Attila, aki szerint itt pluszlehetőség rejlik még a rendszerben.

Ugyanakkor több mint 8 ezer munkáltató érvényesít szociális hozzájárulási kedvezményt 46 ezer megváltozott munkaképességű foglalkoztatott után – ismertette az államtitkár. Fülöp Attila arról is beszélt, hogy tavaly novemberben jelentették be az Érték Vagy! portált a megváltozott munkaképességű emberek álláskeresésének segítésére. Az intelligens, innovatív platformra már több mint 670 cég és 4300 álláskereső regisztrált – közölte. Megnyitójában Nagy Elek, a BKIK elnöke azt mondta, hogy közel áll a szívükhöz a megváltozott munkaképességű emberek ügye. Tavaly ősszel programot indítottak a kamaránál, amellyel az érintettek megbecsültségét akarják növelni, megpróbálják őket elindítani az öngondoskodás útján – tette hozzá. Céljuk, hogy a budapesti vállalkozások rájöjjenek: potenciális munkavállalók várnak rájuk, ami új lehetőségeket jelent a piacon. Nagy Elek úgy vélekedett: ha a cégvezetők megbecsülik az embereket, akkor ezt vissza is kapják. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!