Július 30,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ennek nem sok köze van a tudatossághoz, sokkal inkább a szegénységhez

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,631,618 forint, még hiányzik 1,368,382 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Áder János ismét megtalálta az ország legfeszítőbb problémáját. Arról csacsogott egy podcastban, hogy mi módon tudjuk óvni a bolygót. Például ne vásároljunk annyi ruházati terméket, amit veszünk, az tartós, jó minőségű legyen. Nem mondom egy pillanatig sem, hogy nem fontos kérdés ez, biztosan az. De kötve hiszem, hogy jelenleg nem tudott volna égetőbb, sokkal több embert érintő témát lelni, ha alaposan körülnéz az országban.

A lakosság egy része turkálóban vásárol, és a legtöbben nem környezettudatosságból vagy divatból, hanem azért, mert nem telik másra. Egy másik – szintén igen jelentős – réteg a kínai üzletek vevőkörét bővíti. Ezekről a termékekről igen sok minden elmondható, de a tartósság és a környezetbarát előállítási mód aligha. Viszont ezek még megfizethetők sokak számára, szemben a tartós, jó minőségű, garantáltan fenntartható forrásból származó, ám méregdrága termékekkel.

Talán nem túlzó kijelentés, hogy elég sokan vagyunk ebben az országban olyanok, akik nem azért nem vásároltunk 13 hónapja új ruhát, mert ilyen fogadalmat tettünk, hanem azért, mert egyrészt eleve sem szokásunk havonta venni valami rucit, másrészt mert igen komolyan be kell osztanunk a pénzt, ebbe a költségvetésbe nem fér bele egy ötletvezérelt ruhavásárlás.

És akkor még nem beszéltünk azokról a százezrekről, akik sem turiban, sem kínaiban nem tudnak vásárolni, ellenben köszönik szépen a civil szervezeteknek, ha kapnak meleg pulcsit, cipőt a gyereknek. Tehát elkésett Áder a remek tanácsaival, itt már bizony évek óta megvalósult az újrahasznosítás minden létező formája. A nagy baj az, hogy ennek nem sok köze van a tudatossághoz, sokkal inkább a szegénységhez. Ennél is nagyobb baj az, hogy akinek nem telik ruhára, annak nem futja megfelelő minőségű élelemre sem. A minőségi éhezés pedig egyenes út a különféle betegségekhez. Ez minden szempontból nagyon drága mulatság. Rengetegbe kerül az országnak és rengetegbe kerülne ezeknek az embereknek is, már ha meg tudnák vásárolni a felírt gyógyszereket. De nem tudják. És úgy vélem, valamikor erre a problémára is szakíthatna időt a köztársasági elnök úr, elmondhatná, mi a teendő ilyen esetekben. Mert a társadalom nem találja a megoldást.

A túlfogyasztás elkerüléséről, a szükségtelen ruhaneműk megvásárlásának mellőzéséről is beszélgetett Áder János államfő Mengyán Eszter újságíróval, szín- és stílustanácsadóval a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában.

 A köztársasági elnök az elhangzottakat úgy összegezte: az egyik leginkább vízigényes és környezetszennyező iparág, a ruhaipar termékeinek túlfogyasztása elkerülhető úgy is, ha másodkézből vásárolunk, ha jó minőségű, tartós ruhadarabokat veszünk, amelyeket tovább használhatunk, de úgy is, ha a megunt ruházatot továbbadjuk, használhatatlanná válásuk esetén pedig megkeressük újrahasznosításuk lehetőségét.
    Az államfő a nyári leárazásokkal kapcsolatban is megfontolt vásárlásra kérte a hallgatókat.
    A beszélgetésben szó esett arról is, hogy a gyártók egyre gyakrabban helyeznek el a fenntarthatóságról szóló címkéket a termékeiken, érdemes azonban arra figyelni, hogy ez mindössze az alapanyagra vonatkozik-e, egyetlen gyártási folyamatra vagy az egész gyártásra. Az előbbiek esetén ugyanis csak “zöldre festésről” beszélhetünk – mondta Mengyán Eszter.
    A megfelelő tanúsítványt a gyártótól független ellenőrök adják, akik akár már a gyapottermesztés folyamatát is ellenőrzik, vagy azt, alkalmaznak-e gyermekmunkát a termék előállításánál. Az is vizsgálat tárgya lehet, mivel festik a textileket vagy milyen vegyszerrel kezelik az alapanyagot – tette hozzá az újságíró.
    Áder János fontosnak nevezte, hogy megfelelő, megbízható tanúsítvány bizonyítsa mindezt, és ha azt hamisítanák, kellően szankcionálják. Így kerülhető el – tette hozzá -, hogy a vásárlók jóhiszeműségét kihasználva, a gyártók indokolatlan címkézéssel extrahaszonra tegyenek szert.
    Mengyán Eszter beszélt arról a vállalásáról is, hogy 13 hónapon keresztül nem vásárolt ruhaneműt. Mint mondta, már számos követője akadt, és ez a vállalás a saját gondolkodását is átalakította. Azóta nemcsak ruhavásárlása tudatosabb, háztartása más termékeire is igaz ez.
    Hangsúlyozta: az ilyen vállalásnál már két hónap is sokat számít, annak, aki ezt vállalja, fejlesztheti az önismeretét.
    Áder János szólt az úgynevezett slow fashion mozgalomról, amelynek követői a tartósságot tartják értéknek. Mengyán Eszter is elismerően beszélt erről, megjegyezte ugyanakkor, hogy nincsenek mindenkinek megfelelő “receptek”, mindenkinek meg kell találnia a saját életmódjának megfelelő megoldásokat, amelyek a fenntarthatóságot is szolgálják. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!