November 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Én nem kérek belőle, köszönöm

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,517,026 forint, még hiányzik 1,482,974 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Amikor azt gondolná az ember, hogy már semmit nem lehet kihozni egy adott témából, akkor kiderül, hogy de. Lehet. Azt feltétlenül bele kellett szőni a hírbe, hogy Hölvényi György a néppárti frakcióban ül. És ez igaz is, ő egyedül ücsörög ott a teljes kormánypártból. Valamiért nem érezte kötelességének, hogy a sértett fideszesekkel együtt távozzon. Ő biztosan nem érezte sértve magát.

Na tehát, a képviselő úr szerint Európában nincs vallásszabadság. Szerintem meg van. Na és akkor? Most eldöntöttünk valamit? Nem. Én főleg nem. Én – és kivétel nélkül mindenki ebben az országban – fizetem befelé az adókat, a kormány pedig eldönti, hogy melyik egyháznak ad belőle erre-arra. Például focistadionra. Olyat még soha nem hallottam, hogy a templomokban összegyűjtött perselypénzt felajánlották volna valami olyan nemes, ám a vallással össze nem függő célra, amit én pluszban támogatni szoktam. A hívek valószínűleg nem örülnének neki, ha az összedobott fillérjeik olyan célra mennének, amely célt ők nem óhajtanak támogatni. Én sem örülök az adóm ilyen elköltésének, de az a sánta kutyát nem érdekli.

Annak igazán örülök, hogy végre megtudhattam: a jóléti társadalom a kereszténységből fakad. Eddig azt hittem, a demokrácia és a gazdasági teljesítmény áll a háttérben. Biztosan rosszul tudtam. Azt jó lenne tudni, hogy mi módon óhajtja Hölvényi úr intézményes módon feloldani a vallási közömbösséget. Talán csak nem lesz kötelező templomba járni? Olyan már volt szerintem, én nem kérek belőle, köszönöm.

Hölvényi György (KDNP) európai parlamenti képviselő úgy látja, hogy Európában nincs vallásszabadság.

A néppárti frakcióban ülő képviselő, az EP emberi jogi albizottságának tagja az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága soros elnöksége idején A modernkori Európa pillérei – a vallási közösségek együttélése címmel Debrecenben rendezett nemzetközi vallásközi konferencia zárónapján, pénteken úgy vélekedett, vallás- és keresztényüldözés nincs a kontinensen, de “vallási diszkrimináció, vallási megkülönböztetés igenis létezik Európában”.
    A politikus ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy “nagyon végiggondolt európai stratégiával ezen lehet változtatni”, mert – tette hozzá -, “az egyházak (…) társadalmi szerepvállalására égetően szükség van az európai társadalomban”, például az oktatásban a konfliktuskezelésben és a béke megtartásában.
    Hölvényi György történelmi példákat sorolva azt mondta, “amiből ma az európai jóléti társadalom van, a kereszténységből táplálkozott”. Ugyanakkor ezt az örökséget “jórészt feléltük, tartalékaink jelentősen csökkentek” – tette hozzá.
    Nagy kérdésként vetette fel, mennyire tudatosul az emberekben, hogy Európának igenis keresztény alapjai vannak és ez az a kontinens, amelyik képes más vallásokkal alapvetően együtt élni. A politikus közölte: tapasztalatai szerint “ezek a tartóoszlopok meggyengültek”.
    Az EP-képviselő beszélt arról is, hogy míg Kelet-Közép-Európában a vallás társadalomformáló erejét fontosnak tartják, addig Nyugat-Európában kialakult egyfajta vallási közömbösség. Ezt a vallási vákuumot kell feloldani intézményi módon Európában – fűzte hozzá megjegyezve: a 2021-es Európáért közös felelősséget kell vállalni, azt tudva, hogy “Európa még mindig a világ legjobb helye”.
    A vallásszabadság, a keresztényekkel és a vallásukban elnyomottakkal való szolidaritás kérdésében Kelet-Közép-Európának sajátos küldetése van az Európai Unión belül is; nélküle nincs megújulás – mondta Hölvényi György a debreceni nemzetközi vallásközi konferencián. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!