Február 21,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csökkentsd, emeld, döngesd

Most az van, hogy mi van?

 

brutto

Czibere Károly kiemelte, 2018-ra a szociális szférában 233 ezer forintra nő az átlag bruttó bér. Mint mondta, a 2014 és 2016 közötti 22 százalékos bérfejlesztés után 2018-ra az átlag bruttó kereset 60-62 százalékkal fog emelkedni 2013-hoz képest.

Közölte, a minimálbéren foglalkoztatott szociális munkatársak bére januárban újabb 8 százalékkal emelkedik, 138 ezer forint lesz, a garantált bérminimum pedig 12 százalékkal emelkedik, összege 180 500 forint lesz.

A szociális ágazatban dolgozó egészségügyi végzettségűek és egészségügyi munkakörben dolgozó 3300 ember további bérkiegészítést kap, így bérük minden fokozatban eléri az egészségügyi bértábla szintjét. Erre mintegy 1,4 milliárd forintot fordít a kormány 2018 januárjától – emelte ki.

Czibere Károly példaként elmondta, egy idősek bentlakásos intézményében főiskolai végzettséggel dolgozó ápoló 27 éves munkaviszonnyal 2013-ban még 166 800 forintot keresett, addig 2018. január elsejétől 288 685 forintot, míg 2018. november elsejétől pedig már 311 780 forintot vihet haza. Ez számára 144 980 forintos bérnövekedést jelent 2013-hoz képest – fűzte hozzá. (MTI)

Az van, hogy a rettenetesen nagy bérfejlesztéssel együtt a szociális területen dolgozók átlagkeresete MEG SEM KÖZELÍTI a kormányváltáskor aktuális béreket. Czibere Károly elfelejtette megemlíteni, hogy mielőtt a nagyon rendes kormány emelni kezdte a béreket, előtte CSÖKKENTETTE.

Ez az egyik badarság a közleményben. A másik: amennyiben Czibere úr a január elsejétől érvényes – főiskolai végzettségű ápoló – bérét bruttóban értelmezi (máshogy nem is lehet, mert ez bruttó), akkor azt még a dolgozó NEM VIHETI HAZA. Ugyanis adózni kell belőle. Nem is keveset.

A bruttó 233 000 forint nettóban (ez lesz az átlagbér Czibere szerint) 154 945 forintot jelent. Ehhez képest:

szocialis

A két hír 10 perc eltéréssel jelent meg az MTI-n. Az elsőt Czibere Károly jelentette be (a bruttó 233 000 átlagbért), a másodikat a KSH.

A kérdés már csak az, hogy kell értelmezni a dolgot? A KSH adatait kell beszorozni durván kettővel, vagy Czibere urat kell elosztani ennyivel?

Egyébként ha igaz lenne az átlag nettó 154 945 forint, az is siralmas lenne, tekintettel arra a munkára, amit ezek az emberek végeznek.

Jó lenne megmagyarázni a Fidesz-kormány bércsökkentésének okait és nem kellene mellet döngetni ezek után a béremeléssel, mert az egy oltári nagy hazugságnak tűnik. Plusz – ha már – esetleg a KSH táblázatot is meg kellene fejteni valahogy, mert itt valami erősen nem stimmel.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS