Július 4,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csodaszarvassal a nemzeti identitás erősítéséért

Rétvári Bence ma is okosakat mondott, méghozzá egy budapesti sajtótájékoztatón, ahol a magyar oktatás modernizációjáról beszélt, amelyet a kormány állítása szerint 2010 óta végrehajtott. Egy Csodaszarvas nevű programról beszélt, ahol is „teljesen másfajta” pedagógiai módszerekkel taníthatnak az oktatók. Rétvári szerint a program arra is jó, hogy erősítse a nemzeti identitást. Problémákról szerencsére nem beszélt, így nem került megemlítésre az országos tanárhiány sem. De lássuk mit mondott még az államtitkár:

Ma már egészen más képet mutatnak az iskolák, mint nyolc-tíz éve, szinte rájuk sem lehet ismerni – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a közoktatásban 2010 óta megvalósult fejlesztésekre, innovációkra utalva szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Rétvári Bence példaként a két éve indult Csodaszarvas Iskolai Közösségi Programot említette, amely arról szól, hogy az iskola kilép az osztálytermekből, a 45 perces időkeretből és teljesen másfajta pedagógiai módszereknek nyit teret.

A kezdeményezésben partner pedagógusoknak a program arra is lehetőséget teremt, hogy június második felében – táboroztatás keretében – “teljesen más módon keltsék fel a diákok érdeklődését”, például az irodalom, a történelem és természettudományok iránt – tette hozzá az államtitkár.

Ismertetése szerint a kéthetes Csodaszarvas-táborokban a tanárok számos témamodulban “találhattak ki” újabb megközelítéseket. Ezek sorában az idegennyelvet, a művészeti oktatást, a természetismeretet és környezetvédelmet, a sportot, a nemzeti és kulturális identitást és digitális világot említette Rétvári Bence.

Az államtitkár a digitalizációra utalva azt is megjegyezte, hogy ma a tanárok egészen másfajta kihívásokkal szembesülnek, mint húsz éve, ezért más környezetben kell a diákok érdeklődését lekötni, és befogadhatóvá tenni számukra a tananyagot. A program eredményeiről elmondta, hogy az idén mintegy 83 ezer diák, 9 ezer pedagógus és sok száz iskola vett részt a Csodaszarvas-kezdeményezés keretében megvalósított különböző programokon.

Rétvári Bence közlése szerint a Csodaszarvas-programnak köszönhetően már 357 teljesen új pedagógiai elveken nyugvó vázlat, tematika, több mint 850 játék és 950 ötlet segíti azon pedagógusok munkáját, akik az óráikba szeretnének “színt, fűszert” vinni.

A nagyon sikeres Csodaszarvas-program ebben segít, továbbá abban is, hogy a diákok ismeret-megszerzési, időbeosztási és együttműködési készségeit, valamint nemzeti identitását is erősítse – mutatott rá Rétvári Bence.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke többek között arról beszélt, hogy a Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program szakmai hátterét az Emberi Erőforrás-fejlesztési Program egyik pályázata (EFOP-3215) adja, annak szakmai háttéranyagait és keretrendszerét az Oktatási Hivatal biztosítja. (MTI) 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.