Május 26,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Beleszólunk más országok belügyeibe, pedig mi erre soha nem vetemednénk

Szép reggelt kívánok! Reménykedtem benne, hogy nekem már nem kell eszmét futtatnom a magyar-macedón barátságról, de mégis kénytelen vagyok. Bevallom, én már akkor sem tudtam értelmezni ezt a határokon átnyúló szappanoperát, amikor azzal szembesültem, hogy Gruevszki ex-miniszterelnök és elítélt bűnöző – aki mint kiderült, illegálisan hagyta el Macedóniát – Facebook-posztban adta hírül, hogy Budapesten retteg az életéért. Alapvetően semmi különös nincs ebben, törvényszerű: mindig azok rettegnek a legjobban, akik a legnagyobb disznóságokat követik el. Viszont ez az ember vagy annál is ostobább, mint gondoltam, vagy olyannyira túltolta a mártírkodás biciklijét (természetesen ő az áldozat, az üldözött vad), hogy nem számolt a várható következményekkel. Vagyis tényleg ostoba. De nem is ez az igazán szóra érdemes ebben, hanem egyrészt az, hogy az egyébként olajozottan működő fideszes propagandát alaposan zavarba hozta azzal, hogy az életéért futó áldozat szerepét öltötte magára (a női ruhát hagyjuk is), másrészt a propaganda magához térésének legnagyobb tanulságát is kipakolta az asztalra. A magyar kormány nyíltan részesít különleges bánásmódban egy köztörvényes bűnözőt csak azért, mert 10 évig miniszterelnök volt, és természetesen azért mert Soros.

Ízlelgessük kicsit a Fidesz szóvivőjének zavaros és kétségbeejtő szavait:

Nálunk van egy világos és töretlen joggyakorlat Magyarországon: azoknak, akik valóban menedékre szorulnak, Magyarország menedéket nyújt. Ez nyilván ebben az esetben is így lesz, de ezt az adott hatóság feladata megítélni, hogy itt miről van szó. Egyébként azt hozzáteszem, hogy Macedónia egy érdekes politikai helyzetben van. Ott ugye egy kormányváltást erőszakoltak ki, ebben a kormányváltásban és Gruevszki megbuktatásában kiemelt s aktív szerepet játszott egy ottani szervezeti háló, amely mögött Soros György állt. És a korábbi miniszterelnököt ott egyértelműen fenyegetik és üldözik. Én most nem akarom megítélni, hogy a bírósági ítélet vajon mennyire volt független ezektől az eseményektől, vagy nem, ez nem tisztem, de politikai értelemben az világosan látható volt, hogy Macedóniában egy ilyen értelmű hatalomátvétel, hatalom módosítás történt, várjuk meg azt, hogy a magyar hatóság egyébként függetlenül a politikai befolyástól döntést hozzon ebben a kérdésben. 

Ahhoz képest, hogy az illetékes hatóság feladata megítélni, hogy Gruevszki kolléga az agyatlan sorosozásban jogosult-e a menekültstátuszra vagy sem, és ahhoz képest, hogy ez egy jogi és nem politikai kérdés, Hidvéghinek sem sikerült legalább a látszatra adnia annyit, hogy az első két mondat után elhallgat. Ehelyett világossá tette, hogy bár nem az ő tiszte eldönteni miről van itt szó, mégiscsak eldönti: Soros buktatott kormányt Macedóniában, és Soros köre üldözi és fenyegeti Orbán korrupt haverját. (Olyannyira, hogy a macedón külügyminiszter szerint rendőri védelmet élvezett, és a biztonságára ügyelő rendőröket is maga választhatta ki.) Vagyis beleugatunk más országok belügyeibe, pedig mi erre soha nem vetemednénk.

Valóban meglepődni sem érdemes ezen, hiszen Habony Árpád munkanélküli gipszfaragó és szipákolóművész cége és üzlettársa is kismillió szálon köthető a börtön elől Magyarországon bújkáló Gruevszki köreihez. Mert ezeknek a bűnözői köröknek az a jellemzőjük, hogy a politikai bukás után is fennmaradnak. A Habony nevű ember, aki nem szerepel a Fidesz és a kormány egyetlen fizetési listáján sem, és évek óta fogalmuk sincs, hogy ki az, a néhai Finkelstein kampányguruval közösen alapított cégén keresztül árulja a tudását világszerte a Fideszhez hasonló pártoknak. A horvát és a szlovén választásokba való beavatkozás mellett Habony Macedóniában is segédkezett Gruevszki kampányában, majd két embere is bevásárolta magát macedón médiacégekbe. Tehát úgy áll a dolog, hogy bár Gruevszkit vesztegetés miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélték, a magyar tulajdonba került macedón média tovább dolgozhat azon, hogy a pártját visszajuttassa a hatalomba. Tehát nem elég, hogy Orbán Habony révén más országok belpolitikáját befolyásolja, amit ha róla van szó, hörögve kér ki magának, de mindenhol sötét alakok, simlis bűnözők és megélhetési ügyeskedők oldalán áll. Valahol végtelenül szomorú ez. És semennyire nem véletlen, hogy ezúttal is egy elítélt bűnözőt védenek, aki saját állampolgárait lopta meg.

Azt egyébként tudja valaki, hogy a macedón tévéseket miért hajtották el a Cinege utcából?

Nem baj, mert majd lehet még mélyebb hangon hörögni, amikor ma megérkezik Felcsútra az európai liberálisok mozgó óriásplakátja, amelyen az áll, hogy „Kezdetben csak a pénzünkre utazott, most Európa egysége a tét.” Az ALDE csoportjához frissen csatlakozott Momentum az Orbán Viktor háza és a háza mellé felhúzott Pancho Aréna közti területen állítja fel az installációt, Fekete-Győr András pedig sajtótájékoztatót. Az óriásplakát egyébként országjárásra indul a hétvégén, előtte még részt vesz a Momentum holnapi, CEU melletti tüntetésén is. Igen, valóban fontos lenne, hogy Magyarország minél több pontján mutassák meg a valóságtól eliszigetelt lakosságnak, milyen káros politikát képvisel Orbán.

A rend kedvéért végigfutottam a fideszes propagandakiadványokat, ott még mindig nem hír a Gruevszki-ügy. Ja, de. Az Origo ismét odatette magát, egyszerűen parádés, nem tudnak hibázni:

Gyurcsány Ferenc, és az Index-24-444-hvg típusú álhírgyárak különböző összeesküvéseket spekukálnak a volt macedón miniszterelnökkel kapcsolatban. Arról viszont nem beszélt Gyurcsány, hogy őt Szkopjeben személyesen fogadta Nikola Gruevszki, a macedón kormányfő később pedig Budapesten tett látogatást, ahol szintén találkozott Gyurcsánnyal.

Van viszont siker, siker hátán (dübörög a magyar gazdaság, várakozáson felüli a növekedés), van migránsvízum és migránskártya, van lengyel-magyar barátság és szuverenitási küzdelem Európa ellen, és van megint Gyurcsány is, képzeljék. Azt írja a Magyar Idők – minő borzalom, gyalázat, tragédia -, hogy Gyurcsány az Európai Unió anyagi támogatásával készült (!) filmben kampányol. Hajdú Eszter filmrendező ugyanis dokumentumfilmet készített a 2018-as országgyűlési választásról, amelyet az amszterdami filmfesztiválon is bemutatnak, és – irgalomatyjanehagyjel – ebben Gyurcsány is megjelenik. Van is miért szemet forgatni, hiszen az Európai Unió anyagi támogatásával kizárólag az Orbán-klán állhat a saját lábára. Idézem a felütést, mert annyira jó, hogy nem bírok ellenállni:

A film a közzétett előzetes szerint a bevándorláspárti, tüntetéseket véresen leverető, hazudozó Gyurcsány Ferenc DK-elnököt szólaltatja meg, a Fideszt, Orbán Viktort és a kormánypártok támogatóit ellenben szélsőjobboldaliként mutatja be.

Nem nagyon értem, hogy mi azzal a gond, ha valakit annak nevezünk, ami. Egyébként az megvolt vajon a futószalag mellett propagandát termelőknek, hogy Tiborcz István és az ő drága apósa – akit nem szabad szélsőjobboldalinak nevezni – ténykedései több ezer milliárd forintba fájhatnak az országnak? Azt írja a 168 óra, hogy Magyarország lehet a következő uniós költségvetés legnagyobb vesztese, köszönhetően Orbán Viktor miniszterelnök családjának, így vejének is. Az Elios-akta eltussolási kísérlete átlátszó Európa számára, ráadásul olaj is a tűzre: különös uniós egység jöhet létre az intézményesült korrupcióval szemben. Én nem tudom, hogy Európa számára ez valóban átlátszó-e (Orbán pártcsaládjának semennyire), de már tegnapelőtt is késő lett volna észbe kapni.

Azt hiszem, itt leállítom magam, de előtte ajánlok egy érdekes olvasmányt, mert mégiscsak fontos az optimizmus: Ami most virágzik, abból később trágya lesz, a trágyából pedig ismét virágok nőnek ki. Szép napot!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS