Május 25,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Be kell látni, hogy ez a takonygerincűség a sajtóban nem ma kezdődött

Szép jó estét mindenkinek! Ma kivételes jóéjt hoztam. A napi összefoglaló helyett egyetlen kommentet egy vendégszerzőnktől, aki – ha jól gondolom – úgy döntött, nem ír többé, de az nem nagyon működik, ha mondandója van az embernek. Így került a reggeli cikkünk alá Pájer Csaba nap kommentje:

Belső kényszer. A fanatikus nyelvcsapkodás juttatta őket oda, ahova, és az is tartja ott őket. Ha csak az egyik, akár csak egy pillanatra is elgyengül, azonnal kihullik, és egy másik lép a helyére. “Ha én nem végzem el, elvégzi más.” – ismerős, ugye? Az egész szisztéma így működik, mégpedig igen hatékonyan – egészen addig, amíg van anyagi forrás, amíg megéri lojálisnak lenni. Ahhoz, hogy ne érje meg, be kell látni az okokat is. Be kell látni, hogy ez a takonygerincűség a sajtóban nem ma kezdődött, több évtizedes hagyomány, mondhatni, “kádári örökség”.

Az állampárti propaganda-sajtó ma a reneszánszát éli, de túléléséről az 1990 és 2010 közötti baloldali médiatúlsúly tehet, annak ellenére, hogy lehetőségekben és centralizációban a fasorban sincs a Fidesz-médiához képest. Viszont az eszközök ugyan azok. Annak idején aki kicsit is eltért a szocialista-liberális ideológiai véleménytől, azonnal nácifasiszta, antiszemita és rasszista bélyegeket kapott, és hosszú, “mélyelemző” írások születtek az adott személy emberiségből való kiírására. Mindeközben komoly műsorok és rovatok igyekeztek biztosítani a lakosság megfelelő ideológiai képzettségét, azaz lojalitását (“Drágabolgárúr…”).

A Fidesz propagandájának hatását csak egy független, önálló gondolkodásra képes nemzet lenne képes hatástalanítani egy olyan országban, ahol a sajtó sosem volt független. Csakhogy ennek a megtanítása elmaradt. Ez a munka soha nem lett elvégezve – egyszerűen senkinek nem volt érdeke. A baloldal elégedett volt az akkori médiafölénnyel, mert álmukban se gondolták volna, hogy egyszer össze is omolhat az egész. Az emberek fölvilágosítása, gondolkodásra késztetése pedig ugyan úgy a kárára lett volna a saját politikai ideológiájuk terjesztésének, mint ahogy ma a Fidesznek is az lenne.

Simicska, aki megteremtette a mai Habony-Vajna média alapjait egyszerűen lemásolta a baloldali médiafölény módszereit, majd megszorozta kettővel. A ’98-2002 közötti ciklus elég volt arra, hogy pénzügyileg meglapozza a fideszes médiabirodalmat, ezután a Viktornak már csak egy választást kellett nyerni, hogy totálissá tegyék azt (a Simicska-módszer zsenialitása az önreplikáció – unifromizált, minden egyforma, központilag vezérelt, így szinte azonnal minden új platform integrálható).

2010-ben, hála a szocialista kormányzás csődjének (ismét leírom: elsődlegesen Gyurcsány Ferenc a felelős a Fidesz 2010-es kétharmadáért – és az első 2/3-ból képzett további kettőért. Azt az első választást tisztán, csalás nélkül, a régi, arányos választási rendszerben húzta be a Fidesz, egyedül Gyurcsányt meglovagolva. És azóta is tökéletes hivatkozási alap.) ez is összejött az Egyélőistennek. Innentől kezdve semmi akadálya nem volt nem csak a baloldali média teljes felszámolásának, de annak átvett módszereivel a közgondolkodás totális leuralásának se.

A magukat ellenzékinek nevező, egykori balos média-istenek meg azóta sem találják a helyüket, nem értik, hogy azok a módszerek és eszközök, amiket egykor ők használtak, hogyan fordulhattak ellenük. S mivel munkásságuk ugyan úgy a kormányhoz való lojalitásból származó anyagi forrásokon alapult, mint most a Fidesz-médiáé, így nem is tudják, elképzelésük sincs arról, hogyan tudnának boldogulni önállóan, olvasókra, hallgatókra támaszkodva – merthogy ennek a kultúráját ők se akarták kiépíteni soha.

Az egyetlen járható út továbbra is az, hogy az önmagukat függetlennek megőrizni kívánó, rendszerkritikus platformok az olvasóikra támaszkodnak. Ez ugyan csak a vegetálásra elegendő, de ki lehet húzni addig, amíg a jelenlegi rendszer összeomlik. Ám a következő felépülésénél észnél kell lenni! Ha a ma, önmagát ellenzékinek valló médiumok ezalatt az elnyomatás alatt behódolnak bármelyik politikai oldalnak, azzal alapjaiban ássák alá egy tisztább, függetlenebb, önállóbb magyar társadalom létrejöttét.

Lássuk mai cikkeinket:

Csend és hullaszag

A most röhögve tapsikoló holnapra a szemétben landolhat és akkor sem fogja érteni, hiszen most sem érti 

Tessék szépen igyekezni, gázszerelő úr!

Egy elégedett ember

Gyerekdal

Az Orbánnal kapcsolatos európai maszatolás retkes poharába tiszta vizet kell önteni

forrásvidék

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS