Május 17,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Baromfiháton lovagolva

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,159,984 forint, még hiányzik 1,840,016 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egész évben nem hallottuk annyiszor megszólalni a nagyszerű agrárminisztert, mint az évből eddig eltelt 2 hétben. Harcol, küzd, nem védekezik, de legalább támad. És főként arra is képtelen, hogy legalább szóljon egy alkalmazottnak: ugyan, ellenőrizze már a számokat, mielőtt hülyét csinál magából nyilvánosan.

2004-ben még létezett 12%-os áfakulcs, akkor az uniós jogharmonizáció következtében változtatni kellett. Megszűnt a 0%-os kulcs, helyett 5%-os lett, a 12% 15%-ra emelkedett, a 25% nem változott. Magyarországon az átkos Gyurcsány-Bajnai kormány idején is 15% volt az élelmiszerek áfája. Aztán felrobbantak a fülkék, és a jó Orbán-kormány 27%-ra emelte a legmagasabb áfakulcsot, majd azzal a lendülettel be is söpörte oda az élelmiszereket.

Később néhány élelmiszer a kedvezményes, 5%-os adókulcs alá került, például azok, melyeknek árát most hatóságilag megszabta szeretett pártvezérünk. Vagyhát az övék. Most a zöldség, a gyümölcs és egy csomó egyéb alapélelmiszer, de a nem élelmiszer, ám a mindennapi életben nélkülözhetetlen dolgok – tisztálkodószerek, tisztítószerek – adókulcsa 27%. A legmagasabb az Európai Unióban. Pont.

Ha Magyarországon az időseknek és a gyermekes családoknak valóban komoly védelmet jelent az a néhányszáz forint havonta, akkor itt kurvanagy baj van. Tudom, én is olvastam az Indexen a Ripostra hivatkozó számokat:

  • 12 tej x 81 = 972 forint.

  • 3 cukor x 11 = 33 forint.

  • 4 búzafinomliszt x 99 = 396 forint.

  • 5 csirkemell x 129 = 645 forint.

  • 2 sertéscomb x 120 = 240 forint.

  • 2 napraforgóolaj x 285 = 570 forint.

  • Ezeket az értékeket összeadva pedig ki is jön a 2856 forint. 

Kötve hiszem, hogy egy kisnyugdíjas, vagy más, alacsony jövedelemből élő család ennyit fogyasztana egy hónap alatt ezekből a termékekből. Ha pedig nem ennyit fogyasztanak, akkor máris borul a számrendszer. Magyarul: szokás szerint szemfényvesztésről van szó.

Az élelmiszerárak befagyasztása különösen az időseket és a gyermekes családokat védi – fogalmazott hétfői videóüzenetében az agrárminiszter.

Nagy István szerint havonta több ezer forint megtakarítást jelenthet a magyar embereknek, hogy februártól az október közepi szintre csökken az étolaj, sertéscomb, csirkemell, csirkefarhát, a 2,8 százalékos tehéntej, a búzaliszt, és a kristálycukor ára. A kormány – mint mondta – korábban is beavatkozott, ha az emberek életét befolyásoló területen az árak elszabadultak. Példaként említette a rezsicsökkentést és a benzinár maximálását.
    A baloldal ugyanakkor – tette hozzá – azonnal támadta az intézkedést, a reakciók “zsigeriek és kétszínűek”. Hasonló helyzetekben soha nem az emberek mellé álltak, hanem “még egyet csavartak a megszorításokon” – fogalmazott. A miniszter kiemelte, hogy a Gyurcsány-Bajnai korszakban 12 százalékról 25 százalékra nőtt az élelmiszerek áfája sok más megszorítás mellett, a nemzeti kormány viszont a legfontosabb élelmiszerek áfáját 5 százalékra csökkentette. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!