Március 6,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Bajkai István szerint a polgári kormányzat mindent megtesz a hajléktalanokról való gondoskodás érdekében

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 736,760 forint, még hiányzik 2,263,240 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kormány 134,5 millió forinttal kívánja támogatni azokat a szervezeteket, amelyek segítséget nyújtanak a hajléktalanok ellátásában. Pályázatot írtak ki ennek szétosztásához, amelyre január 18-áig lehet jelentkezni. A kérdésem rögtön az lenne, hogy erre vajon a MET is jelentkezhet? Ugyanis a sajtótájékoztatón elmondottak szerint akár ők is pályázhatnak, noha kérdéses, hogy kapnának akár egyetlen forintot is. De haladjunk is tovább, hiszen Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője közölte azt is, hogy egyrészről keresztényi kötelesség a rászorulókról való gondolkodás – amiért szerinte a kormány mindent meg is tesz -, valamint a magyar gazdasági helyzetnek köszönhetően a hajléktalanok Magyarországon európai szinten is példát mutató módon, biztonságban élhetnek a koronavírus-járvány miatti nehéz időszakban is. 

Igen szép szavak ezek egy olyan párt tagjától, melynek vezetése alatt lényegében törvénytelenné tették a hajléktalanságot. Valóban keresztényi cselekedet volt ez, nem is beszélve arról, hogy milyen példamutató ez a viselkedés Európában.

A kormány plusz pályázati forrással segíti a hajléktalanellátó szervezeteket, hogy a koronavírus-járvány idején, illetve a várható hidegebb időben bővíteni tudják szolgáltatásaik körét – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

    Fülöp Attila egy VI. kerületi hajléktalanellátó intézmény udvarán tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 134,5 millió forintos pályázatot írtak ki a szervezetek számára. A kiírás a Hajléktalanokért Közalapítvány honlapján érhető el, és január 18-áig lehet pályázatot benyújtani, jelentkezni rá.
    Támogatást lehet kérni egyebek mellett a koronavírus-járvánnyal összefüggő tárgyieszköz-beszerzésre, így például mosó- és szárítógépek vásárlására vagy matracok, ágyak beszerzésére, valamint az intézményi zsúfoltságot csökkentő más beruházásokra.
    Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a hajléktalanellátás alapvetően önkormányzati feladat, de a koronavírus-járvány okozta helyzetben a kormány is segíti az ellátást és a hozzá kapcsolódó védekezést.
    Fülöp Attila azt hangoztatta, hogy ma Magyarországon senkinek nem kell a szabad ég alatt vagy az utcán aludnia, mert van elég hely a szállókon. Az országos kihasználtság 79 százalék, míg Budapesten 74 százalék – mondta.
    A kormány álláspontja az, hogy nemcsak az emberi méltóságot sérti, hanem életveszélyes is az utcán tartózkodni vagy aludni a hidegben – mondta, hozzátéve: arra kérnek minden érintettet, vegye igénybe a szolgáltatásokat.
    Bajkai István (Fidesz) országgyűlési képviselő azt közölte, hogy a kormányzat, a költségvetés éves szinten több mint 12 milliárd forintot biztosít a hajléktalanok ellátására, életkörülményeik javítására. Alapvető humánus és keresztényi kötelességnek mondta a gondoskodást a rászorulókról, hozzátéve, hogy a polgári kormányzat mindent meg is tesz a hajléktalanokról való gondoskodás érdekében.
    A magyar gazdasági helyzet lehetővé teszi, hogy a hajléktalanok Magyarországon – európai szinten is példát mutató módon – biztonságban élhetnek a koronavírus-járvány miatti nehéz időszakban is – hangoztatta.
    Varga Péter, a Hajléktalanokért Közalapítvány igazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy utcai szolgálatokat, nappali melegedőket, átmeneti szállásokat, éjjeli menedékhelyeket működtetnek, továbbá, a sajtótájékoztatónak is helyet adó Szobi utcai épületben egészségügyi szolgáltatásokat, közöttük orvosi ellátást is nyújtanak. (MTI)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!