Október 22,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Baj lesz. Nagy. Hamarosan

Napsugaras szép estét! Annyira a végén járunk a csodás időnek – az előrejelzések szerint legalábbis -, hogy jónak gondoltam este is ilyesmit kívánni, hátha bejön. Vagy kimegy. Úgy tűnik, nem csak engem foglalkoztat az időjárás. Lett itt nekünk egy másik hobbi-meteorológusunk is. Matolcsy Györgynek hívják.

az évtized mostanihoz hasonló “brutális” indulása ritka a történelemben. Lezárult a 2013-2019 közötti napsütéses, konjuntúrát hozó időszak, borúsabb hét év kezdődött 2020-tól, ami a pandémiával indult. (MTI)

Ezt nem otthon, a konyhaasztal mellett mondta el a mester, hanem az 58. Közgazdász-vándorgyűlésen. Hogy akkor mi van? Hét szar év jön? Nem az volt, hogy az egész Unió megszívja a gazdasági válságot, kivéve minket? Mert mi kanyarban előzünk az autópályán, szemben a forgalommal, hegynek fölfelé, és nemhogy nem lesz visszaesés, hanem növekedés lesz, ráadásul sorra húzzuk fel a passzívházakat, amitől annyi pénz marad a családok zsebében, hogy majd nem győzik két kézzel költeni? Mi történt? Felébredt Tündérország megálmodója? Lehet egyébként, hogy csak betévedt a munkahelyére, és valahogy a kezébe került a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Inflációs jelentése. Mert abban ilyen viccességek vannak:

…az infláció éves mértéke 2022-ben eshet vissza 3 százalékra, idén és jövőre még kevéssel meghaladhatja a 3,5 százalékot; a gazdaság teljesítménye is 2022-re térhet vissza a korábbi szintre, és addigra csökkenhet a GDP-arányos államadósság 70 százalékig, a munkanélküliségi ráta is ekkorra mérséklődhet ismét 4 százalékra.

A háztartások óvatosabbak, a megtakarítások jelentősége felértékelődik, emiatt a belső fogyasztás csökken, és a nemzetközi szintű visszaesés miatt a külső inflációs környezet is gyenge…

A vállalatok a járvány első hulláma miatt még inkább csak elhalasztották, most viszont a bizonytalan jövedelmezőség miatt egyre többen el is vetik a tervezett fejlesztéseket…

…a foglalkoztatás pályája hasonlóan alakulhat, hiszen az év első felében a munkaadók a rövidebb munkaidőben látták a megoldást, ám a következő hónapokban egyre több elbocsátással is számolni kell. A mélypont 2021 elején várható, 5 százalékot rövid ideig meghaladó munkanélküliséggel, ami 2022-ben újra 4 százalékra mérséklődhet…

A háztartások reáljövedelme idén csekély mértékben csökkenhet, de a versenyszférában továbbra is jelentős, éves szinten bruttó 6-7 százalékos béremelkedés várható. A fogyasztás ennek ellenére visszafogott marad, ami nem csak az inflációt, hanem a felzárkózást is akadályozza…

…a Magyarország számára kiemelkedően fontos autóipart, és a régiós összevetésben ugyancsak jelentős idegenforgalmat is visszaveti. A kereslet visszaesését az igazgató főképp a külső piacok megtorpanásának tulajdonítja, hiszen az adatok szerint a kilábalás világszerte nehezebb, mint gondolták… (MTI)

Hát, szerintem kellene szólni Orbán Viktornak, hogy ideje kitalálni valamit a jövedelem nélkül maradók kimentése érdekében, mert rohadt nagy baj lesz hamarosan. Nagyobb, mint amekkora már most is van. Már csak azért is, mert úgy tűnik, kormánykörökben úgy tudják, hasítunk, mint a svájci bicska.

Szijjártó Péter megállapította: ahhoz, hogy az emberek dolgozhassanak, egészség kell, és az, hogy legyen munkahelyük. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a munkahelyeket megvédeni és új munkahelyeket létrehozni képes vállalatokat támogat, azaz a munkanélküliség finanszírozása helyett a munkanélküliség elleni harcot kívánja finanszírozni (MTI)

Meg sem merem kérdezni, honnan tudja Szijjártó Péter, mi kell ahhoz, hogy valaki dolgozzon. Talán olvasta valami röplapon, amit helikopterről hajigáltak szerteszét. Fene tudja. Mindenesetre engem – már persze, ha én is olyan okos, világhírű, mindenki által tisztelt és csodált szaktekintély lennék, amilyen Szijjártó – rohadtul zavarna, ha a főnököm által először használatba vett, megrágott és visszaöklendezett bölcsességet kellene újrahasznosítanom saját gondolatok hiányában. Nem először. Nem ötödször. Nem is utoljára. Ráadásul – ha hiszünk Matolcsynak és a jegybanki jelentésnek – eredménytelen a munkanélküliség elleni harc akkor is, ha azt szeretik finanszírozni verbálisék.

Ismétlem magamat, pedig már én is unom: baj lesz. Nagy. Hamarosan.

Addig is jó éjt, szép álmokat mindenkinek! Holnap ugyanitt találkozunk. Pussz.

Mai cikkeink:

Miközben a kormányhoz bekötött üzleti körök gátlástalanul kaszálnak a nyomorúságon

Csak beugrott a főnök

Egyesek önkritikát gyakorolnak és lemondanak, mások fölszorozzák kettővel a propagandát

A kockát elvetette

De legalább Kásler doktor optimista

Ameddig nem késő

Ezzel csak rontottunk a helyzeten

Felelet

A hatalom udvari tábornoka hibrid polgárháborút és terrorcsoportokat vizionál az SZFE kapcsán

Ez az a világ, amit felépített Finkelstein gyászos örökségének romjain

Kommentek:

Érdekes dolog ez a vírus. Főleg ezzel a kettős, hármas, sok mércével. Olvasom a sok dörgedelmet, hogy ki, mennyi pénzre lesz megbüntve, ha nem hord maszkot. De a Spar leszarja, hogy a dolgozói hajnalban kesztyű, és maszk nélkül pakolják a gyümölcsöket. Láttam, és látom minden reggel. A buszsofőr orra alá tolt maszkban lebassza, és nem megkéri, felszálló utast, hogy húzza az orrára a maszkot, mert nem szállhat fel. Orbánék beengedik a vadászokat, a drukkereket, azt lehet. Azzal sincs baj. Ez jellemző az országra. Van néhány ezer olyan idióta, mint én. Szót emelünk, elmegyünk tüntetni, rendesen hordjuk a maszkot, figyelünk másokra. A maradék pedig cserébe leköp, leszar. Legyen az cég, vagy csak egy állampolgár. Azt már nehéz felfogni, hogy valakinek a munkahelyével, az életével játszanak, maszkot is azért vesz, mert nem akar büntit. Ezért van ilyen kormányunk.A bolond, önző, faszari, kivagyi, nagyképű többségnek ilyen kell. A “csibészek” a menők. (Singing Jungle)

Akárhányszor latom ezeket a kipcsak szösszeneteket, felfordul a gyomrom. Nem azért, mert hányingerem van. Hanem szégyellem magam. Mikor látom, hogy kirakott egy új videót ez a nemes ember, a szívem gyorsabban ver, tenyerem picit izzad, érzek egy picike rosszullétet. Bátorságot kell vennem, hogy megnyissam. És ahogy nézem, mérhetetlen szégyent érzek. A video végén arra gondolok, hogyan kerültünk megint ebbe a “pozícióba”. Ezután megnyitom a kommenteket. Ekkor már hányingerem is van. 10 komment után elhagyom I. Viktor oldalát. Aztán eszembe jut, hogy megmutatom az asszonynak, aki litván származású. “Hála” az égnek, hogy dobrogi angolul feliratozza ezen kis agymeneseit. Az asszony a videót döbbent arccal vegignezi, s annyit mond, hogy nem értem a magyarokat. S nem akarok Magyarországra se menni, meg látogatóba se. 3 eve nem voltunk. A család jön. Már aki bír. “Köszönjük” ennek a tahonak, hogy édesanyám a WhatsApp-on látja felnoni az unokait. Az en hibám is, nem kellett volna megmutatni a videókat a feleségemnek… (Attila)

Azt, hogy jogvégzett emberként fogalma sincs a vezetés és az irányítás különbözőségéről, régen tudom. Azt, hogy nem kormányoz, hanem csak a hatalmat akarja, világos. Az, hogy ehhez minden propagandaeszköz megengedett, elhiszem. De hogy késő este becaplatni egy kórházba, azt a hamis látszatot keltve, hogy épp véletlen járt erre, mire jó, nem értem. Azt meg, hogy mindössze annyit kérdezzen egy kósza osztályvezetőtől, hogy hány ágyuk van, amikor sem álmos, sem lefeküdni nem akar, azután ott is hagyja az egészet, már egészen debil ötletnek tartom. Ilyen információhoz az operettörzs titkárnőhelyettesi beosztottja szokott telefonon hozzájutni.
Vagy lehet, hogy már csak azokra számítanak, akik ezt a borzalmat is megkajálják? (György)

Szoval a lehető legrosszabb forgatókönyvre felkészül !
Ahha !
Amikor 300 volt az euró, kidagadó erekkel óbégatta, hogy az a kormány hess a picsába !
Most, hogy a 400 is elérhető közelségbe került, mi a forgatókönyv ?
Hogy kussoljon az ellenzék ?
A más szemében a szálkát, de a a sajatjában a szerkezetkész faházat se ! ! (Eva)

A nap kommentje Ferenctől:

Próbálná tartani a lelket a nyájban a csávó, de ahhoz nem csak cirkusz kellene, hanem kenyér is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!