Március 6,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az oktatásban dolgozókról megfeledkezett a kormány?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 736,760 forint, még hiányzik 2,263,240 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A PSZ, vagyis a Pedagógusok Szakszervezete követeli a kormánytól, hogy az oktatásban dolgozók is szerepeljenek az oltási tervben. Mint köztudott, nemrégiben végre előálltak egy tervvel, amelynek keretében leírják, milyen ütemben kívánják beoltani a lakosságot, ebben a tervben azonban nem szerepelnek azok az oktatásban dolgozók, akik lényegében a frontvonalban dolgoznak, hiszen állandó kapcsolatban vannak több száz emberrel, napi szinten. Nem mellékes az sem, hogy a tanárok között akad jó pár ezer, aki vagy 60 év feletti, vagy krónikus betegséggel küzd – esetleg a kettő együtt – ezért életét kockáztatja. Úgy tűnik azonban, hogy a kormány ismételten megfeledkezett ezekről az emberekről. Az persze lehet, hogy idővel átgondolják ezt a tervet és változtatnak rajta, de jelen állás szerint az oktatók nem szerepelnek ezen a listán.

Követeli a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy az oktatásban dolgozók is szerepeljenek az oltási tervben.

A szakszervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: megdöbbenve fogadták a nyilvánosságra hozott koronavírus-oltási tervet, amelyből nem derül ki, hogy az oktatásban foglalkoztatottak mely kategóriába tartoznak. Hozzátették: szintén “döbbenetes az a feltételes miniszterelnöki bejelentés”, hogy tömeges oltás esetén az oltási pontokat a szavazóhelyiségekben rendeznék be. Arra hívták fel a figyelmet, hogy ezek körül sokat nevelési, oktatási intézményekben alakítottak ki, ahová jelenleg még a szülők sem léphetnek be.

“A PSZ álláspontja szerint a gyermekeken, tanulókon, szülőkön keresztül a társadalom széles csoportjaival érintkező oktatásban foglalkoztatottak számára az oltási terv III. kategóriájában kellene biztosítani az oltás lehetőségét” – írták. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján szereplő, az oltási terv alapján készült kivonatos lakossági tájékoztató szerint az oltás sorrendjét a veszélyeztetettség alapján meghatározó kategóriák a következők: I. egészségügyi dolgozók, II. a szociális ellátásban dolgozók és abban részesülők, III. a Covid-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek, IV. a rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal, V. azon 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek, VI. a kritikus infrastruktúrában dolgozók, VII. valamennyi 18-59 éves lakos, aki nem tartozik a fenti kockázati csoportokba.

A Pedagógusok Szakszervezetének véleménye szerint az oltási terv ellentmond Müller Cecília országos tisztifőorvos korábbi nyilatkozatának is, amely szerint az oltást “mindenképpen az +első vonalban+ dolgozóknak kell megkapniuk; az egészségügyben dolgozóknak, majd a magas kockázatú csoportba tartozóknak, illetve az ország közszolgáltatásában részt vevőknek, valamint a pedagógusoknak”. Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF szerint az oktatásban dolgozókra is kiemelten kell gondolni a koronavírus elleni oltási kampányokban – tették hozzá. Könnyű belátni, hogy az oktatásban foglalkoztatottak munkájuk során közvetlenül kapcsolatba kerülnek a lakossággal, továbbá a pedagógusok között szép számmal akadnak olyanok is, akik “a Covid-19-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek” – jegyezték meg.

A PSZ követeli, hogy az oktatásban foglalkoztatottak kiemelten jelenjenek meg az oltási tervben, a lakosság tömeges oltásakor pedig az oltási pontokat ne a nevelési, oktatási intézményekben jelöljék ki. A PSZ követeli azt is, hogy az oktatásban dolgozóknak a munkahelyen szervezzék meg az oltást, maguk és a velük közvetlenül vagy közvetetten érintkező széles társadalmi csoportok védelméért – tudatták a közleményben.(MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!