November 30,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az ész, az akarat, a bátorság időnként tűzijátékká erősödő felvillanásai

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,947,854 forint, még hiányzik 52,146 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt! Akkor is, ha azt a napsugarat pont nem lehet látni a ködtől, bár most éppen tiszta az ég felénk. Nem túlságosan jó hír, de attól még igaz: köd sem kell hozzá, hogy valaki ne lásson ki a fejéből. Mutatom, mire gondolok:

A PestiSrácok címlapjáról van a monitorfotó. A fölső gyakorlatilag annyi, ami a címből látszik. Czeglédi Csaba kreténnek nevezte a neves újságírót. Az alsó pedig arról szól, hogy hogy négy – bizonyára nagyon tehetséges és mértékadó, bizonyára újságíró – pasas összeült és azon röhögcsélnek, hogy az ellenzékben lévő parlamenti politikusok elmebetegek. Ezt most nyugodtan lehet csinálni, megadta a kezdőhangot Semjén, Kövér és még valaki, akinek a neve nem jut eszembe hirtelen, de nem is erőltetem túlzottan. Tehát az van, hogy amennyiben egy majdnem névtelen politikus – ha nem indult volna eljárás Czeglédy ellen, melynek célja szerintem Gyurcsány kicsinálása volt, akkor azért igen kevesen ismernék a nevét – kreténnek nevezi az egyik kormányportál (nem tudom, most éppen melyiknél van) újságíróját, az felháborító, elmegyógyintézetnek nevezni a parlament ellenzéki részét azonban teljesen rendben lévő. Sőt, rendkívül vicces. Értem.

Elég is ennyi mára a hadszíntérről, néhány szolgálati közlemény és megbeszélnivaló következik. Tegnap elmondtuk, mire jutottunk a Szalonna és a Szalonnázó jövőjével kapcsolatban. Figyeljük a hozzászólásokat – akkor is, ha nincs időnk válaszolni rájuk, mert sajnos tényleg nincs -, igyekszünk hasznosítani minden tanácsot. A számláló már készül, azon követhető lesz, hogy hol tartunk. Átgondoljuk, hogyan tudnánk javítani a marketingen. Őszintén szólva tartunk ettől. Amikor csak annyi történt, hogy volt egy felugró, amely a portál követésére buzdított, kosár számra kaptuk a felháborodott leveleket, hogy ne zaklassuk már őket ezzel, mert zavarja a békés olvasgatást. Ehhez képest leszünk kénytelenek valami módot találni annak jelzésére, hogy az olvasók támogatása nélkül nem megy. Igazából most is ott van minden cikk alatt a kérés, ott a magyarázat is, hogy mire hogyan lehet előfizetni vagy támogatni, de valószínűleg megszokja az ember, rá sem néz egy idő után.

Az olvasottságról annyit, hogy a Facebook követők ugyan 50 ezer körül vannak, az olvasottság ennek a sokszorosa. Ha minden olvasó csak havi 10 forintot bedobna a virtuális kalapba, rendben is lennénk. De sajnos nem vagyunk rendben, jó ideje nem. A rendszeres támogatások egy év után lejárnak – már nem vonja a rendszer -, sokat nem újítottak meg, újak nem jöttek a helyükbe, Az Index bedarálása éppen fordított reakciót váltott ki belőlünk, mint ami a normális lett volna. Akkoriban, azt megelőzően terveztük elmondani, hogy ez így nem fog működni, de amikor megtörtént, ami megtörtént, akkor nagyon gáz lett volna, ha előhozakodunk a magunk nyomorával. Borzasztóan nem szerettük volna annak még csak a látszatát sem kelteni, hogy a más baját a magunk javára akarjuk kihasználni. Főként, mert egy hírportál eltűnése – akkor még ez tűnt valószínűnek – mindenki vesztesége. A miénk is. Úgyhogy mostanáig halogattuk, majdnem túl sokáig. De talán még nincsen későn.

Lesznek változások azon túl is, hogy lesz számláló és igyekszünk javítani a marketingen. Már többször javasoltátok, hogy kevesebb cikk legyen, ennyit olvasni is sok. A Szalonnán biztosan marad a reggeli cikk, és lesz még tőlünk egy nagy cikk. Ha van vendégcikk, akkor azt természetesen leközöljük, ha nincs, akkor nem. A jóéjt cikktől búcsút veszünk. Menet közben fogunk még finomítani, variálni. Talán előfordul több rövid poszt, a megosztásokat is kitaláljuk. Valószínűleg előbbre hozzuk a lapzártát, mert úgy látjuk, sokan este nyolckor már nem olvasni, hanem inkább pihenni akarnak. Lehetőleg veletek közösen, a javaslataitokat figyelembe véve igyekszünk úgy alakítani, hogy mi se pusztuljunk bele, nektek is jó legyen betérni hozzánk. A Szalonnázón is, a Szalonnán is megpróbálunk inkább a minőség irányába elmozdulni, a mennyiség rovására. Kevesebb, de színvonalasabb írással fogunk jelentkezni. Ha marad egy kis időnk pihenni néha, az segíteni fog ebben. A túlhajszoltság megkoptatta a humorunkat, a stílusunkat. Ezt szeretnénk visszakapni és visszaadni nektek.

Nehéz idők ezek, mindannyiunknak. A járvány, amire egy éve még nem gondoltunk, elképzelni sem tudtuk volna. A gazdaság lassú haldoklása. A politika egyre durvuló erőszakossága és mindent akarása. Az ellenzék lassan formálódó együttműködése az összes buktatóval és keserves küzdelemmel. A független média komoly vérveszteségei, a propaganda gátlástalan nyomulása. Mindeközben az erősödő remény, az ész, az akarat, a bátorság időnként tűzijátékká erősödő felvillanásai. Nehéz időszak ez, de izgalmas időszak is. Ha ti is úgy akarjátok, minden nap elmondjuk, mit gondolunk erről. Most úgy tűnik, akarjátok. A tegnap óta történtek alapján legalábbis most így fest. Ma már több támogatónk és előfizetőnk van, mint tegnap volt. Köszönjük nekik, nektek, hogy mellénk álltatok. Egy pici lépéssel közelebb kerültünk a megmaradáshoz, ha nem csökken a lendület, célba fogunk érni. Közösen.

Figyeljük a hozzászólásoknak, örülünk a javaslatoknak, szeretnénk, ha hozzájárulnátok a portálokhoz. Nem csak anyagilag, hanem azzal is, hogy elmondjátok, ti milyennek szeretnétek a Szalonnát, a Szalonnázót. Minden javaslatot egészen biztosan nem tudunk megvalósítani, de igyekszünk okosan használni mindazt, amit lehetséges. Most egy darabig formálódunk, változunk, kipróbálunk dolgokat, finomítunk. Nem mondom, hogy a végére lesz egy sziklaszilárd, változást nem igénylő struktúra, sőt, nagyon reménykedem benne, hogy nem lesz. A változás, a megújulás igénye valószínűleg megmarad, ahogy a kíváncsiság, az irónia, a düh, az őszinteség és annak a vágya is, hogy néha szívből röhögjünk ezen az egészen.

Vágjunk hát bele a visszaszámlálás második napjába. Köszönjük, hogy vagytok, és reméljük, hogy lesztek. És reméljük, hogy együtt többre jutunk. Jó ébredezést mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!