Május 17,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az angolai-magyar kapcsolatok virágoznak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,159,984 forint, még hiányzik 1,840,016 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sikereket sikerekre halmoz a tisztesség és becsület nemzeti kormánya, ezúttal három magyar beruházásról tudott beszámolni Szijjártó Péter, amely beruházások Angolában jöhetnek majd létre. Összesen 340 millió dollárról van szó, ami tűnhet soknak is, de külgazdasági szempontból azért ez nem annyira nagy összeg. Az persze nem baj, ha sok országgal vesszük fel a gazdasági kapcsolatot, de Angola igazából eléggé távol van tőlünk, viszont ez legalább az átláthatóságnak is hatványozottan kedvez. Persze a beruházó cégeknek biztosan fantasztikus lehetőség ez, csak kérdés, hogy nem például Szlovákia vagy Románia felé kellene-e inkább nyitnia Magyarországnak, hiszen egy kicsit közelebb vannak hozzánk. Szijjártó szerint persze ez az együttműködés azért is borzasztóan fontos, mert ennek köszönhetően az emberek boldogok lesznek, ezért ott maradnak, ahol születtek. Tehát nem jönnek majd a migránsok lerohanni Európát. Mert ez egyébként ennyire egyszerű, értem. (A CNN lefakenewsozását NATO-katonák magyarországi telepítésének ügyében inkább hagyjuk is.)

Három magyar vállalat is jelentős beruházásokra készül Angolában, ami jól jelzi, hogy a két ország közötti együttműködésből mindkét fél sokat tud profitálni – közölte pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-angolai gazdasági vegyes bizottság budapesti ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy magyar vízügyi vállalat 100 millió dollár értékben tizenhárom telepet fog építeni az afrikai országban, így biztosítva kétmillió ember ellátását ivóvízzel. Emellett előkészület alatt áll egy magyar biztonsági nyomdaipari cég 140 millió dolláros helyi beruházása. Továbbá hamarosan megkezdődik a felújítása a korábban 100 millió értékben telepített magyar gyártású gázturbináknak Angolában.

Szijjártó Péter ezt követően arról számolt be, hogy Magyarország évi ötven angolai hallgató számára biztosít egyetemi ösztöndíjat. A következő tanévre pedig máris mintegy ezren jelentkeztek ezekre a helyekre, ami szerinte jól mutatja a magyar felsőoktatási rendszer nemzetközi tekintélyének javulását. Kiemelte, hogy az ülésen megtörtént azon egyezmény parafálása is, amelynek nyomán létrejöhet a közvetlen légi összeköttetés a magyar és az angolai főváros között. Ezen elképzelések alapján a Luanda-Moszkva járatba iktathatnának be egy budapesti megállót.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Afrikát gyakran nevezik a jövő, a lehetőségek kontinensének, s ez igaz is, ugyanakkor a földrész nagyon komoly kihívásokkal néz szembe. “A magyar álláspont szerint a szoros európai-afrikai gazdasági együttműködés segíthet leginkább abban, hogy Afrika vonzó tudjon lenni és maradni saját állampolgárai számára” – szögezte le. Majd aláhúzta, hogy ebből a szempontból követendő példa Angola, amely őrzi a biztonságát, fejleszti a gazdaságát, és így nincs is a migrációs kibocsátó országok között. “Magyarország olyan európai-afrikai együttműködésben érdekelt, amely lehetővé teszi, hogy az afrikai emberek a saját hazáikban megtalálják a számításaikat, és ha jó életet akarnak, ne kelljen eljönniük otthonról” – fogalmazott. Az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatos újságírói kérdésekre válaszolva Szijjártó leszögezte, hogy kizárólag a higgadt, nyugodt, kölcsönös tiszteletre alapuló párbeszéd vezethet megoldásra, ezért folytatni kell a magas szintű egyeztetéseket.

A tárcavezető megerősítette, hogy a honvédelmi minisztérium tárgyalásokat folytat a NATO-katonák magyarországi telepítésére vonatkozó amerikai megkeresésről. A CNN információját illetően, amely szerint ezerfős egységről lehet szó, meghökkenését fejezte ki, mondván, ő még senkitől nem hallotta ezt a számot, tehát pusztán álhírről van szó. Ezután a Szputnyik orosz koronavírus-vakcina tervezett hazai gyártásáról beszélt, s hangsúlyozta, hogy az oltóanyagokat az Európán kívüli piacokon kívánják majd értékesíteni, ahol nagy rájuk a kereslet. Hozzátette: készen állnak az együttműködésre minden nagy vakcinagyártóval. A magyar-orosz hosszú távú gázvásárlási szerződés esetleges módosításával összefüggésben elmondta, hogy évi egymilliárd köbméterrel bővíthetik a szállítást a déli útvonalon, erről jövő héten fog egyeztetni Orbán Viktor kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!