Június 21,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az akadálymentesítést mikorra tervezi a MÁV?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,229,495 forint, még hiányzik 1,770,505 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A következő közlemény jelent meg ma reggel az MTI-OS oldalán:

Végre megvalósul a magyar helységnevek használata a vasútnál

A Magyar Patrióták Közössége üdvözli, hogy a MÁV – a társadalom több évtizede megfogalmazott jogos követelésének eleget téve – idén szeptembertől az utastájékoztató kijelzőkön és táblákon magyar nyelven is feltünteti az elszakított területeken lévő állomások neveit. 

A külhoni állomásnevek kötelező idegennyelvű használatát 1950-ben rendelték el, amihez az állami vasúttársaság írásbeli kommunikációja egészen mostanáig tartotta magát, így ezzel az előrelépéssel a Rákosi-korszak egyik nyomasztó örökségét sikerült felszámolni. Megjegyzendő, hogy az utódállamok eddig sem voltak ilyen szemérmesek, hiszen például a román állami vasúttársaság szerelvényein évtizedek óta a Budapesta felirat díszeleg. 

A magyar helységnevek használatát a hangos tájékoztatásban már 2007-ben bevezették, majd egy rövid ideig tartó 2009. évi visszalépést követően általánossá tették. Szintén több éves gyakorlat, hogy az internetes menetrendi keresőben a határon túli állomások magyar nevükön is szerepelnek.

A MÁV hangos utastájékoztatásában ugyanakkor a nemzetközi vonatok határon túli szakaszon lévő megállási helyei közül jelenleg csak a célállomást mondják be.

Egyesületünk kezdeményezni fogja a MÁV Zrt.-nél, hogy a hangos utastájékoztatás során a vonat valamennyi határon túli megállási helyének nevét is mondják be, előmozdítva ezáltal az utazóközönség teljeskörű tájékozódását és a magyarság területi önazonosságtudatának helyreállítását.

Kiadó: Magyar Patrióták Közössége

Ez tényleg nagyon szép és jó, azonban ha már itt tartunk: lenne még néhány további fontos, megoldandó probléma a MÁV háza táján, amit egyébként már régen meg kellett volna oldani. Még csak nem is a folyamatos késésekre, vagy a túlzsúfolt vonatokra gondolunk, hanem arra, hogy még az egyik legalapvetőbb dolgot, a vasút akadálymentesítését sem sikerült megugornia a MÁV-nak. Ez ezrek életét nehezíti meg napi szinten, emberek vonatutazásait teszi egész napos kálváriává, mégsem törődik velük senki.

Az elmúlt években számos olyan kérelem érkezett, melyben a kérelmezők különféle közlekedési rendszerek, illetve szolgáltatások akadálymentességének a hiányát kifogásolták. (Dr. Varga Judit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság Hatósági és Jogi Főosztályának főosztályvezető-helyettese a Népszava kérdésére)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!