Április 11,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Átlagban nagyon jól állunk. Amúgy nem annyira

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 631,442 forint, még hiányzik 2,368,558 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mindenki megnyugodhat, aki most úgy érzi, hogy bajban van, az csak a látszat. A kormány megvédi a munkahelyét, sőt, csinál másikat is. Azt mondjuk nehezen látom magam előtt, ahogy a séfek, pincérek, idegenvezetők, szállodai dolgozók tömött sorokban masíroznak az összeszerelőüzemekbe dolgozni – pláne, ha 80 kilométerre vannak a potenciális munkahelytől -, de bizonyára így lesz.

Annak roppantul örülök – és aligha vagyok ezzel egyedül -, hogy átlagban jól állunk. Lényegében tényleg csak az nem dolgozik, aki nem akar. Meg még esetleg az, akinek tönkrement a vállalkozása, de volt vállalkozóként nem nagyon jut támogatáshoz, és még az, aki már elveszítette az állását és az álláskeresési ideje is lejárt, meg talán az, aki állományban maradt ugyan, de fizetésnélküli szabadságra küldték, meg még az, aki munkavállalónak minősül, de részmunkaidőben foglalkoztatják, töredék pénzért. Na, ők nem nagyon tudnak megélni, de ezt a statisztika szerencsére nem mutatja őket. Átlagban nagyon jól állunk. Tényleg.

A kormány minden elkövet a munkahelyek megtartásáért, újak létrehozásáért – hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adatait kommentálva.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Európai Unió valamennyi tagállamában január elsejétől megváltozott a számítás módszertana, ennek egyik lényeges eleme, hogy a gyesen és gyeden lévőket is munkavállalóként tartják számon. Az új módszertannal készülő számadatok a korábbi időszakhoz történő viszonyításban zavart okozhatnak.
    Bodó Sándor elmondta, Magyarországon januárban 4 millió 537 ezren dolgoztak, a munkanélküliség 5 százalékos volt, ugyanakkor a mostani helyzetben jó adat a 71,1 százalékos foglalkoztatási ráta.
    Kiemelte, hogy a november-január közötti időszakban a foglalkoztatottak száma 4 millió 601 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,3 százalékos volt.
 Megjegyezte, hogy a közfoglalkoztatottak száma az előző időszakhoz képest 10 ezerrel kevesebb, a külföldi telephelyeken dolgozók száma 36 ezerrel csökkent.
    Bodó Sándor jelezte, hogy az ágazatoknál nincs jelentősebb változás, az infokommunikáció, a tudományos ágazat, az építőipar, a kereskedelem egy része, a pénzügyi szektor tartja magát, itt nincs létszámcsökkenés. A legnehezebb helyzetben van a turizmus, vendéglátás, szállítás, raktározás ágazat.
    Elmondta, a már elindított programokat kell menedzselni. A programok célirányosak, példaként említette, hogy a 25 év alattiak számára, a 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezőknek szóló programban eddig 5-6 ezerre tehető a támogatást igénybe vevők száma, ami havi 100 ezer forint 6 hónapon keresztül. A legnagyobb program az ágazati bértámogatás, 110 ezer fölött van azoknak a száma, akik támogatásban részesültek. Fontos a kutatás-fejlesztés-innováció segítése, ahol magasan képzett munkaerő megtartásában tudnak segíteni, hogy a jelenlegi tudás minél előbb a gyártószalagokon is megjelenjen – mondta Bodó Sándor. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!