December 16,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ahol a miniszterelnök megszállottan háborúzik, hadakozik és démonokat fest a népnemzeti nyomorúság falára

Szevasztok, jégvirágos jó reggelt kívánok! Örülök, hogy itt lehetek, remélem nem zavarok. Mióta nem találkoztunk, kedd lett, és a helyzet csak egyre fokozódik. Egyfelől tél van, és állítólag most már nagyon tél lesz, -20 fok, 50 centis hó. Soros ezt is elintézte, de nem hagyjuk.

Orbán Viktor kivont szablyával tudatrepedt hatalommániával védi a hont Bulgáriában, mert a Magyarországnál is korruptabb balkáni ország látja el az Európai Unió soros (höhö) elnökségét, és oda kellett rohanni sürgősen, mert ha nem rohan oda, akkor még a végén kérdésekre kellett volna válaszolnia a tisztelettel lehányt parlament falai között, ugye. A reménytelen helyzetben lévő ellenzéki képviselők kényelmetlen kérdéseire, akiket a távollétében így mások aláztak porig. Vagy azt hitték, hogy porig aláznak, és hogy ez vicces, menő, demokratikus és minden. Nem kurvára nem.

Egy aprócska jelentéktelenség: miközben az egészségügy és az oktatás teljes egészében kimaradt Orbán vasárnapi évértékelőjéből, a populista Silvio Berlusconi melletti kiállás nem csak hogy belekerült, de a fideszes közönség soraiban is tetszést váltott ki a Forza Italia! csatakiáltás elhangzása. Szerintem az többet mond bárminél a felcsúti géniuszról, hogy egy olyan ember választási győzelmének örülne, akit adócsalásért jogerősen elítéltek, elvileg nem is indulhatna a választásokon, és miniszterelnök se lehetne. Berlusconi ugyanis 2013-ban kapott 6 év közügyektől való eltiltást, sőt: jó esélye van újabb ítéleteket bezsebelni. Tavaly ősszel ősszel például azért emeltek ellene vádat, mert tanúkat fizetett le, hogy hamisan tanúskodjanak mellette. És ebben az a szép, hogy a csávó így sem adja fel, újra hatalomra akar kerülni, mert a hatalom mindenek előtt.

Ez úton is megragadom az alkalmat, hogy Szijjártó Péter toporzékolásügyi megbízottal kapcsolatban én is tegyek egy észrevételt. Az van, hogy bár nem tartom különösebben jó ötletnek a diktátorozást, azért Jean Asselborn Orbán-kritikájára és a Stop Soros törvénycsomaggal kapcsolatos fenntartásaira azt visítani, hogy az ostoba luxemburgi külügyminiszter gyűlöli Magyarországot, ő egy elvakult bevándorláspárti, a migrációt támogató politikus, aki Soros György kottájából játszik… nos, ez már annyira az alja mindennek, és különösképpen a porrá zúzott magyar diplomáciának, hogy tényleg emberfeletti lesz ezt az egész kócerájt újra felépíteni. Arról nem beszélve, hogy mennyire aljas a kormányt ért bírálatokat rákenni az országra, mintha a magyar kormányon kívül itt bárkinek lenne beleszólása bármibe.

Mindeközben 18 nemzetközi és további 237 (összesen 255) nemzeti keretek között tevékenykedő, külföldi civil szervezet és szövetség is tiltakozik az úgynevezett Stop Soros törvényjavaslat-csomag ellen. Ez az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet németországi központjának hétfői közleményéből derült ki, amelyben felszólították az Országgyűlést, hogy utasítsa el a csomagot, és gondoskodjon a magyarországi civil szervezetek és emberi jogi aktivisták munkájának zavartalanságáról. Az állásfoglaláshoz csatlakozó szervezetek a többi közt azt írják, a kormány a javaslatcsomaggal még inkább gátolni akarja azt a legitim munkát, amelyet az emberi jogokért kiálló, jogsegélyt és szociális támogatást nyújtó, a sajtóban vagy az interneten eltérő véleményeket kifejező civiltársadalmi csoportok végeznek. A legtöbben (összesen 90 szervezet) Hollandiából, Lengyelországból és Romániából csatlakozott a közös állásfoglaláshoz.

Fideszes reagálás: a Fidesz-frakció szerint a Soros-hálózat láthatóan minden nemzetközi kapcsolatát beveti, és teljes össztűz alá veszi Magyarországot, mivel az ország a kormánnyal együtt a Soros-terv végrehajtásának legnagyobb akadálya. Pedig és mer’ a magyar emberek, és nem leszünk bevándorlóország és helyezzenek bármekkora nyomást is Magyarországra, a Fidesz-KDNP támogatja a Stop Soros törvénycsomagot, mert nekünk Magyarország az első.

Az már biztos. De Magyarországnál egy pöttyet fontosabb a hatalom gyeplőjének el nem engedése. Ebbe az is belefér, hogy a Lázár János megbecsüléséről elhíresült, lopni fáradt közmunkások gyűjtenek aláírást fideszes jelölteknek. Mint például a Szolnokhoz közeli Csataszögön Kállai Máriának (akit Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója úgy körbelefetyelt hálája jeléül, hogy lezsibbad az ember agya). A falu polgármestere Oravecz Zsuzsanna azt mondta, valóban megkért egy hölgyet ebédidőben, hogy gyűjtsön aláírást, aki önkéntes alapon, szívességből vállalta ezt. Olyan szinten hányingerem van nekem ettől, hogy az szavakba önthetetlen.

És akkor még nem szóltunk arról a neten keringő sms-ről, amely a szigetvári Kiskakas vendéglőbe invitálja a kormánypárt aktivistáit villásreggelizni, és pénzt ígér, hogy szerezzenek aláírásokat Nagy Csaba fideszes jelöltnek. Nem is akárhogyan: bevándorlásellenes szövegeknek álcázott aláírásgyűjtő íveken. Kamunak tűnhet a dolog, meg a drága Fideszt megint báncsák, ehhez képest hétfő reggel az általában közepes forgalmú szigetvári étteremben egész csinos tömeg jelent meg villásreggelizni. Abban mondjuk nem sok szóra érdemes van, hogy egy aláírásért 70 forintot fizetnek egy aktivistának, de hogy ezeket az aláírásokat a választók megtévesztésével kívánják tető alá hozni, az konkrétan bűncselekmény. Nyugi van, Nagy Csaba, akit Szigetvár környékén a kutya nem ismer, elmagyarázta a dolgot: baloldali blogok hírhajhászásáról van szó. Hazudni, tagadni, hazudni, tagadni, mert nekik Magyarország az első. Akkor jól van.

Egy olyan országban, ahol a kormány kormányzás helyett kommunikál és két választás között azzal van elfoglalva, hogy betonba öntse a hatalmát, ahol a miniszterelnök megszállottan háborúzik, hadakozik és démonokat fest a népnemzeti nyomorúság falára, ott előbb-utóbb társadalmi katasztrófákkal kell szembenézni. Olvastam egy jó cikket a fiatalok munkanélküliségéről, amelyből egyértelműen kiderül: a baj sokkal nagyobb, mint amekkorának látszana akkor is, ha kormányzatilag egyáltalán bárkit érdekelne ez a téma. Konkrétan van 114 ezer fiatal, aki se nem dolgozik, se nem tanul. Varga Mihály közepes képességű könyvelő ennek ellenére sikeresnek ítéli az Ifjúsági Garancia Programot, amelynek célja a 25 év alatti fiatalok munkába állása. Meglehet, a kormány sikereket lát, ám a pályakezdők munkanélküliségi aránya magas, az OECD-átlag fölötti. Azzal együtt, hogy az Európai Unió minden segítséget megad az előrelépéshez: a kormány a 2014-2020 közötti időszakban összesen mintegy 190 milliárd forintot használhat fel uniós forrásokból arra, hogy segítse a 25 év alatti nem tanuló és nem dolgozó fiatalok elhelyezkedését. Hát nem jött össze, basszátok meg. Lehet a közmunkával és a külföldi munkavállalással kozmetikázni, de nem a végtelenségig, a drámai helyzeten az mit sem segít. És ha ez nem volna elég: a visegrádi országok közül Magyarországon messze a legmagasabb a korai iskolaelhagyók aránya (azoké, akik végzettség nélkül hagyják el az iskolarendszert). 2010 óta folyamatosan növekszik az arány, ma már 12,5 százalék, míg Szlovákiában vagy Csehországban ennek fele, 6-7 százalék. Siker, siker hátán, csak attól tartok, hogy belerokkanunk nemzetileg. 

Egyelőre ennyit tartottam fontosnak elmondani, rúgjuk be ezzel a muzsikával a napot, mit szóltok? Szerintem is. És ne feledjétek: sál, sapka, kesztyű!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.