Május 17,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A vidéki települések fontosak, pláne ha kormánypártiak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,159,984 forint, még hiányzik 1,840,016 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kormány idén is kompenzálja az önkormányzatokat – ez áll a Megyei Jogú Városok Szövetségének közleményében. A 25 ezer lakosúnál kisebb települések teljes kompenzációt kapnak a helyi iparűzési adó csökkentése miatt, miközben az ennél nagyobb települések adóerő-képességük szerint kapnak kompenzációt.

Ez mind szép és jó, de vajon hány ellenzéki település kap majd ilyen támogatást? Na és Budapest, amely komoly gondba került a mindenféle megszorítások miatt? Nyilván fontos minden település, de az ország fővárosának helyzete égető, mégsem tűnik úgy, hogy a kormány túlzottan érdekelt lenne abban, hogy ne eltiporják Karácsony Gergelyt, hanem kisegítsék. Mert hát mégis csak elvettek milliárdokat a fővárostól, ami miatt szükségszerűen romlott vagy romlani fog egyes szolgáltatások színvonala, mert egyszerűen nem volt, nincs rá fedezet. Nem több tehát ez sem egyszerű manipulációnál és választási kampányakciónál, amelyből vélhetően kizárólag a fideszes települések fognak profitálni.

A kormány idén is kompenzálja az önkormányzatokat a helyi iparűzési adó csökkentése miatt, és egyeztetéseket folytat a minimálbér, valamint a garantált bérminimum emelése okozta többletterhek mérsékléséről is – erről egyeztetett a Pénzügyminisztérium szerdai közleménye szerint Banai Péter államháztartásért felelős államtitkár és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke.

A megbeszélésen Banai Péter megerősítette: a kormány az energiaárak emelkedésétől is meg kívánja védeni a településeket, ezért indította el múlt év végén összesen 140 milliárd forintos kerettel az önkormányzatok energiahatékonysági beruházásait támogató pályázatokat – írták. A kormány a vállalkozások megvédése, a munkahelyek megőrzése és a gazdaság sikeres újraindítása érdekében idén is 1 százalékra csökkentette a helyi iparűzési adó mértékét a kisvállalkozásoknak. A vállalkozásoknál maradó iparűzési adó összegét a kormány a tavalyival azonos módon kifizeti az önkormányzatoknak: a 25 ezer lakosúnál kisebb települések a kieső összeg 100 százalékát kapják meg, a 25 ezer lakosúnál nagyobbak az adóerő-képességüket figyelembe véve kaphatnak támogatást a központi költségvetésből – áll a közleményben. A kormány vizsgálja továbbá annak lehetőségét, hogy mérsékelje a minimálbér 200 ezer forintra, valamint a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelésével keletkező többletterheket a települések részére – tették hozzá. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!