Január 27,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Szerbiában elfogott és elítélt embercsempészek legnagyobb része szerbiai állampolgár

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,840,123 forint, még hiányzik 1,159,877 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy tűnik megdőlni látszik az a tézis, miszerint a migránsok vezetői is migránsok, akik embercsempészettel keresnek milliókat. Mint ahogy a címből is kiderül, a Szerbiában elfogott és elítélt embercsempészek jelentős része szerbiai állampolgár, tehát lehet, hogy inkább arra kellene koncentrálni, hogy az ő elfogásuk legyen elsődleges, nem pedig a megvezetett, kilátástalan helyzetben lévő menekülteké, akik az embercsempészek több millió forintokért próbálnak áthozni a határon úgy, hogy az életüket kockáztatják. Ez persze nem azt jelenti, hogy a bevándorlók között nincsenek bűnözők, akik idővel embercsempésznek állnak, de az adatok azt mutatják, hogy ők vannak kisebbségben. Persze őket is ugyanúgy súlyosan meg kell büntetni a tevékenységükért, de azért a kormányzati migránsozás fellegvárában nem árt tisztán látni ebben a kérdésben.

A Szerbiában elfogott és elítélt embercsempészek legnagyobb része szerbiai állampolgár, a migránsok főként “csak” tiltott határátlépés vagy más bűncselekmények, például lopás miatt kerülnek bíróság elé az országban – közölte internetes oldalán a helyi ügyészségek tájékoztatására hivatkozva a Szabad Európa Rádió balkáni irodája pénteken.

A szabadkai alapfokú ügyészség tájékoztatása szerint 2020. január 1. és 2022. november 30. között tiltott határátlépés és emberkereskedelem ügyében 24 ítéletet mondtak ki. Három esetben felfüggesztett büntetést kaptak az elítéltek, a többi esetben letöltendő börtönbüntetést. Tizenhárom esetben szerb, három-három esetben szír és török, míg egy-egy esetben iraki és olasz állampolgár volt az elítélt. Ugyanebben az időszakban migránsok ellen 87 ítélet született, ebből 72 esetben letöltendő büntetést kapott az elkövető. A bíróság nem közölte, hogy milyen bűncselekményekért ítélték el az illegális migránsokat.

A zentai alapfokú ügyészség tájékoztatása szerint a 2020 és 2022 között 18 ítélet született tiltott határátlépés és emberkereskedelem miatt. Tizenhat esetben szerb, egy-egy esetben pedig északmacedón és bolgár volt az elítélt. Zentán 2021-ben két migránst ítéltek el fegyverek és robbanószerek gyártása, tartása és kereskedelme miatt, 2022-ben pedig két illegális bevándorlót rablás minősített esete, egyet pedig fegyverek és robbanószerek gyártása, tartása és kereskedelme miatt. Az utóbbi napokban a szerb belügyminisztérium többször is lecsapott a szerb-magyar határ mellett tanyázó migránsokra. A legnagyobb akcióra egy hete került sor, miután a múlt csütörtökön ismét fegyverekkel támadtak egymásnak migránsok a Röszkével szomszédos Horgoson. Térfigyelőkamerás felvételek tanúsága szerint az illegális bevándorlók egy csoportja fegyverekkel felszerelkezve sétált az utcán, a lövések után pedig futásnak eredtek. Másnap a rendőrség mintegy ezer migránst szállított el a határ közeléből. Néhány nappal később pedig a település határában lévő migránstábort is felszámolták, a sátrakat elbontották, a szemetet elszállították, még a talajt is elegyengették, hogy ne térhessenek oda vissza az illegális bevándorlók.

A belügyminisztérium közleménye szerint az akciót követően egy bűnbanda nyolc tagját fogták el, akiket azzal gyanúsítanak, hogy február és szeptember között 138 illegális bevándorlónak segítettek abban, hogy Szerbiából az Európai Unióba jusson. Szolgálataikért a migránsok fejenként 1000-6000 eurót fizettek. A szerbiai büntetőtörvénykönyv szerint egy évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók azok, akik illegális határátlépést kísérelnek meg, és hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetők az embercsempészek. A szervezett embercsempészbandák tagjaira viszont már a szervezett bűnözésre vonatkozó büntetési tételek vonatkoznak, így ők akár húsz évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetők. Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sokszor ismét útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megpróbálnak bejutni az Európai Unióba. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!