Október 30,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A szakemberek dolgoznak, a politikusok kavarnak

Holdsugaras, hűvös, békés, akadálymentes szép estét. A keretes szerkezet jegyében azzal zárjuk a napot, amivel délben már foglalkoztunk. A Teleki Blanka Gimnázium akadálymentesítéséről lesz szó. Pontosabban arról a rengeteg hozzá nem értésről, szerencsétlenkedésről, tehetetlenkedésről, ami a történet kommunikációját jellemzi.

Adva van tehát egy lány, aki balesetet szenvedett, ezért tolószékbe kényszerült. Adva van egy politikus – Tóth Csaba -, aki kérdéssel fordult az iskola akadálymentesítése ügyében Kásler Miklós miniszterhez. Akihez előtte már – legalábbis Rétvári Bence válaszából ez derül ki, merthogy ő válaszolt Tóth Csaba levelére – Borbély Ádám ugyanebben az ügyben egyszer szintén kérdéssel fordult.

Rétvári leveléből az is kiderül, hogy a minisztérium erősen töpreng, hogyan oldja meg az akadálymentesítést. Ez a válasz nem két hónappal, hanem két nappal ezelőtt, 2020. július 28-án datálódott. Egy nappal később – 2020. július 29-én Rétvári boldogan tolt fel a közösségi oldalára néhány – meglehetősen semmitmondó, bármilyen felújítási munkálatnak megfelelő fotót -, mondván: hát hiszen nagyban folyik az akadálymentesítés. Amit ezek szerint egy nappal előbb még ő sem tudott, és valószínűleg nem volt egy szabad helyettes államtitkár sem a környéken, akit lehetett volna utasítani: tudja már meg, mi a helyzet. Vagy esetleg kérdezze meg a Klebelsberg Központot. Netán sétáljon oda és nézze meg, mi történik.

Mert a helyzet egészen más, mint amit az arra hivatott szervek keresztül-kasul tájékoztatnak úgy, hogy semmiről semmit nem tudnak – ámde információért csak hozzájuk lehet fordulni, mert azt sem az iskola, sem a tankerület nem adhat -, tovább növelve a zűrzavart.

A Teleki Blanka Gimnázium és a tankerület már hónapok óta dolgozik a probléma megoldásán. Nem csupán arról van szó, hogy készül a bejárati ajtóhoz a rámpa vagy nem készül, ez a legegyszerűbb a megoldandó kérdések sorában. Szakemberek bevonásával ki kellett dolgozni azt a megoldást, ami úgy biztosítja a kerekesszék feljutását a lépcsőkön, hogy közben sem a többi diák testi épségét, sem a balesetvédelmet, sem a tűzvédelmet nem befolyásolja negatív irányba.

A hónap elején – 22 nappal Rétvári Bence semmitmondó válasza ELŐTT – megkezdődtek a munkálatok. 23 nappal azelőtt, hogy Rétvári diadalmasan feltolta a közösségi oldalára a fotókat. Tehát egészen nyugodtan lehetett volna korrekt választ is adni. Valami ilyesmit:

Tisztelt Képviselő Úr!

A minisztérium is, a Klebelsberg Központot is tud a problémáról. A tervezési munkálatok és az engedélyek beszerzése megtörtént, a kivitelezés július 9-én (vagy akkor, amikor) megkezdődött. A Teleki Blanka Gimnázium és a tankerület között zökkenőmentes az együttműködés, jelen pillanatban is sok ember dolgozik azon, hogy tanévkezdésre befejeződjön az átalakítás, és semmi akadálya ne legyen annak, hogy egy (vagy akár több) mozgásában korlátozott diák éppen úgy részt tudjon venni a tanításban és a közösségi életben, mint társai. Nincs, nem is lehet anyagi gátja az akadálymentesítésnek, a szükséges összeg rendelkezésre áll.

Köszönettel: (nem írom alá, nehogy valamelyik szorgos propagandista hamisításnak állítsa be).

No, hát ilyesmi nem történt. Annyi történt, hogy kiderült: a minisztériumnak halvány fogalma sincs róla, mi történik. Vagy annyi történt, hogy Rétvári Bence nem érzi úgy, hogy érdemi választ kellene adnia egy feltett kérdésre. A Klebelsberg Központ sem gondolta, hogy a felháborodott közleményt megelőzően bármi dolga lett volna a dologgal. Több ötletem nincsen.

Most tehát elmondhatjuk, hogy jól zárul egy történet, mindenki tette a dolgát. Kivéve azokat, akiknek ezt le kellett volna kommunikálniuk a társadalom felé. A hivatkozott cikk többi kérdése sajnos mit sem vesztett aktualitásából. Miért nem evidencia, hogy minden közintézmény akadálymentesített? Miért akkor kell kapkodni, amikor beütött a baj? Miért nincs megoldva minden oktatási intézményben a közlekedés lehetősége azok számára, akik korlátozott mozgásképességgel kénytelenek élni? Miért egyedi istencsudája, hogy ebben az esetben mindenki tette a dolgát és megoldotta azt a problémát, aminek felmerülni sem kellett volna, ha folyamatosan kialakították volna országosan a mozgáskorlátozottak életét segítő akadálymentesítést? És miért nem vagyok meglepődve attól, hogy a minisztérium képtelen normálisan válaszolni egy kérdésre?

Jó éjt, szép álmokat!

Mai cikkeink:

Aki kérdéseket tesz fel és kételkedik, az Orbán-fóbiás, háton elhurcolható libernyák

Ez ám a keresztényi szeretet

Csak a változás állandó (2. rész)

Mondanám, hogy süljön le a kormány és az összes politikus pofájáról a bőr, de nem fog lesülni. Betonból van

Ez egy formalitás, teljesen fölösleges a harcos retorika

Ameddig az ő szekerét tolják, addig nem baj, hogy hányan halnak meg

Valami nagyon össze van itt csúszva az illetékesek fejében

Ne bántsátok a lombokat

Így nem lesz az Indexből Origo

A becsicskulás és a fideszes közszolgálat

Kommentek:

Orbán fóbiás libernyákként ráadásul még “hüje” is vagyok, midőn azt kérdezem: 1. ugyan miért ne hívhatná bárki telefonon Gyurcsánynét? 2. ki az a Gyurcsányné, mert hogy nem Dobrev Klára, az tuti …. (Zsuzsanna)

Már várom, hogy nyilvánosságra hozzák, hogy miről csacsoghatott Dull Szabolcs Gyurcsány Ferenc édesanyjával? Szerintem, az idős hölgynek fogalma sem lehetett arról, milyen gazdasági ügyei lehetnek az indexnek, vagy bármi másnak. Még nem hallottam róla, hogy ő is milliomos cégeket vezetne, mint pl. Kósa Lajos anyukája. (Virág)

Engedélyt? Ők azt hiszik, hogy nekik mindent szabad. Elindulnak ezen a gondolaton, hogy nekik mindent szabad,amit AKARNAK, akkor miért kérnének engedély? Ez általában káros visszacsatolást indít el bennük. Számítástechnikai nyelven kifejezve “fatal error”. Persze ez utóbbi számukra csak annyit jelent, hogy a fatálról elfogyott a hús és a marhapofa.
Az unióval szembeni normális viselkedés náluk mindig hibára fut. Ilyenkor láthatjuk a légvédelmi szirénák ritmusára pulzáló, hatalmas, lángvörös hibaüzenetet:
“Brüsszel….Brüsszel….Brüsszel….” (Singing Jungle)

A nap kommentje, kivételesen nem a publikus felületről, ezért név nélkül:

Ebben az ügyben is az van, hogy az “alsó” réteg dolgozik, teszi, vagy tenni próbálja a dolgát akkor is, ha ezernyi akadályba ütközik. Jó volna a tisztességes munkát is akadálymentesíteni. Mondjuk elsősorban a politikusokat távol tartani tőle.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!