Május 14,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A pénztelenség erősíti az öntudatot

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 699,171 forint, még hiányzik 2,300,829 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Matekozzunk egy kicsit. A magyar kormány 4,6 milliárd forinttal támogatja meg a japán céget, azért, mert a japán cég 170 munkahelyet teremt. Ez egy főre lebontva egészen pontosan azt jelenti, hogy csak a magyar adófizetők pénzéből egy munkahely 27 058 824 forint támogatást kap. Nagyjából 4-5 évre fedezi az összeg ennek a 170 munkavállalónak a bérét, tehát a japán gyárnak lényegében ez idő alatt ingyen munkaerő áll rendelkezésre, hiszen a magyar adófizetők finanszírozzák a bérköltséget.

Azt nem tudom, hogy a cég a nyereségét Magyarországon fogja-e elkölteni. Aligha. Mindez főként azért érdekes, mert Lázár János éppen hadat visel az élelmiszer-kereskedelemben tevékenykedő, külföldi tulajdonú üzletláncok ellen, többek között azért, mert azok kiviszik a nyereséget az országból.

A közleményben foglalt üzenet egyértelmű: aki a válságban jövedelem nélkül maradt, továbbra sem számíthat segítségre. Mert a segélyezés kiszolgáltatottá tesz. A pénztelenség – gondolom – erősíti az öntudatot. A bevétel nélkül maradt munkavállalók pedig mehetnek autó-üléshuzatot gyártani, csak jó lesz igyekezni, mert 170 munkahely elég kevés, hamar be fog telni.

A japán Seiren Ltd. 15,2 milliárd forint értékű autóipari beruházást telepít Pécsre – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a beruházás pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 Szijjártó Péter közölte, hogy a 26 ezer négyzetméteres gyárban 170 munkahely létesül, a kormány ezért 4,6 milliárd forinttal támogatja a beruházást. A japán cégnek ez lesz az első európai üzeme, innen fogják ellátni az uniós piacot gépjármű-üléshuzattal – tette hozzá.
    A baranyai megyeszékhelyen évente 4 millió méter autókárpit készülhet majd.     A miniszter kiemelte: a Seiren beruházása is igazolja a keleti nyitás sikerét. Magyarországon 180 japán cég több mint 30 ezer munkavállaló megélhetését biztosítja, de a hatalmas tőkét felhalmozó Távol-Kelet más államai is egyre előrébb lépnek a beruházói rangsorban. Az eddigi legnagyobb befektetés egy koreai cégnek köszönhető, és szintén Dél-Koreából érkezett a legtöbb beruházás 2019-ben, míg tavaly a kínai tőke volt a belföldi csúcstartó.
    A japán jelenleg a 8. legnagyobb befektetői közöség Magyarországon, és a következő években valószínűleg előrébb fognak lépni – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Elmondása szerint Magyarország gazdasága nyitott, ezért nagyra értékeli az együttműködést más államokkal, Japán pedig valamennyi ország közül kiemelt helyet foglal el a külgazdasági stratégiában.     Szijjártó Péter hozzátette, hogy a befektetői munkahelyteremtés illeszkedik a kormány gazdaságpolitikájához. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a segélyezés csak a kiszolgáltatottságot, a bizonytalanságot erősíti, a források ezért az elmúlt egy évben a munkanélküliség elkerülésére összpontosultak. Az állami támogatások nemcsak elhelyezkedési lehetőségeket teremtenek, hanem a magyar cégeket is segítik abban, hogy minél több helyet szerezzenek meg a válság miatt átalakuló globális kínálati piacon – tette hozzá.     Pécs országgyűlési képviselője üdvözölte, hogy a Modern város program szerződése, vagyis 2015 óta nem múlt el év jelentős befektetés nélkül a megyeszékhelyen. Hoppál Péter (Fidesz) szerint az újraiparosítás sikeres, hiszen már most a másfélszeresére nőtt az iparűzési adóból származó bevétel. Pécs a Seiren beruházásáért is sokat tett, hiszen gyorsan reagált a kínálkozó lehetőségre, és szakképzett munkaerővel várja az új gyárat – emelte ki.     A Serien Ltd. elnöke videóüzenetben szólt hozzá a bejelentéshez. Kavada Tacuo közölte, hogy az 1889-ben alapított vállalat Japánon kívül 8 országban gyárt, fejleszt textilipari termékeket. Magyarországon a járműanyag-üzletág saját fejlesztésű, stratégiai jelentőségű terméke készül majd, és idővel újabb tevékenységekkel is bővülhet a pécsi üzem feladatköre. A cégvezető hozzátette, hogy a beruházásnak köszönhetően környezetbarát gyár, és környezetbarát termékek jönnek létre Magyarországon. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!