Augusztus 1,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A német külügynek kezd elege lenni a magyar vétókból?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,721,906 forint, még hiányzik 1,278,094 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagyon úgy tűnik, hogy a német külügy kezdi megelégelni Orbánék viselkedését az EU-ban. Mert ugyan lehet, hogy nem nevezték meg konkrétan a magyar kormányt, de eléggé egyértelmű, kire is gondolt Heiko Maas akkor, amikor arról beszélt, hogy egyesek túszul ejtik, vétójukkal megbénítják az EU külpolitikáját. A magyar kormány volt az, amely sorra vétózott meg közös EU-s nyilatkozatokat, ezzel nevetségessé téve az EU intézményét. Már akkor is többen nyíltan felszólaltak ezen viselkedés ellen, de Orbán ragaszkodott ahhoz, hogy mi csak élünk a vétó lehetőségével, amihez minden jogunk megvan. Ez persze igaz is, csak ezen vétókat más alkalmakra hozták létre, amit a többi tagország pontosan tud is. Orbán viszont szokása szerint visszaél a különböző jogainkkal és fel fog háborodni, ha esetleg lesz támogatója Maasnak.

Meg kell szüntetni a tagállami vétó lehetőségét az Európai Unió külpolitikai döntéshozatalában – mondta a német külügyminiszter hétfőn Berlinben.

Heiko Maas a tárca 19. nagyköveti konferenciáját megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy Németország nem kíván új hidegháborút, de úgy véli, hogy Latin-Amerikától Afrikán át Ázsiáig szorosabbra kell fonni a liberális demokráciák szövetségét és észre kell venni, amikor “mások” megkérdőjelezik ezt a fajta berendezkedést, például azzal, hogy “a rendszerek közötti versengéssé stilizálják a maszk-, vagy vakcinaszállításokat”.

Nem szabad válasz nélkül hagyni “Moszkva hibrid beavatkozási módszereit”, és azt sem, hogy Peking egyre keményebben kényszerít ki politikai engedelmességet “gazdasági függőség” kialakításával. Ehhez meg kell erősíteni a liberális demokráciák ellenálló képességét – húzta alá a német diplomácia vezetője. Donald Trump volt amerikai elnök és az új elnök, Joe Biden tevékenységére utalva hozzátette, hogy ezen a téren “washingtoni ellenszél helyett hátszéllel” lehet tovább folytatni a munkát a többi között a dezinformáció – célzott, szándékos félrevezetés, megtévesztés – elleni harc és a sajtószabadság ügyében.

A liberális demokráciák ellenálló képességének megerősítéséhez az is szükséges, hogy a vétó intézményének felszámolásával megerősítsék az EU “külpolitikai cselekvőképességét”. A közösség nem engedheti meg, hogy “túszul ejtsék, akik vétójukkal megbénítják külpolitikánkat” – mondta Heiko Maas, hozzátéve, hogy “a vétónak mennie kell, akkor is, ha így akár minket is leszavazhatnak”. A többi között arról is szólt, hogy az utóbbi hónapokhoz képest “nagyobb egység” szükséges az EU-ban az emberi jogi kérdésekkel kapcsolatban napirendre kerülő szankciók ügyében is. (MTI)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!