November 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A meglévő egyből nem nagy kunszt választani

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,517,026 forint, még hiányzik 1,482,974 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Elég sokat kellett várni addig, ameddig a magyar kormány valamelyik szakértője és beszélő feje végre kimondta az igazságot: Orbán Viktor az egyetlen kereszténydemokrata miniszterelnök Európában, vagy annak nyugati részén. Ez azért különösen szép, mert utoljára még nem voltunk nyugatiak, sőt, kimondottan keletiek, sőt, ázsiai jöttmentek, de persze a dolgok simán változhatnak, akár órák alatt is. A lényeg, hogy ebben is egyedülálló a mi dicső vezérünk. És az ország is nagyon keresztény, ami szerencsére mindenkinek szíve joga. Remek lenne, ha az is lehetne szíve joga az embernek, hogy például ne legyen keresztény.

Amúgy – csak szólok, hátha nem tudja Gulyás Gergely – azért növekszik a keresztény iskolákban a tanulók száma, mert vannak olyan települések, ahol egyáltalán nincs más iskola. A meglévő egyből nem nagy kunszt választani.

Nincs már túlságosan sok mondandóm, csupán egy: Iványi Gábor.

A mai európai közéleti törekvés lényege, hogy tagadja a kereszténységből következő politikai értékvilág létezéshez való jogát, ezért Nyugat-Európában a kereszténydemokráciáról már – közép-európai és eredeti értelmében – nem beszélhetünk – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Debrecenben.

 Gulyás Gergely A modernkori Európa pillérei – a vallási közösségek együttélése című konferencián emlékeztetett, harminc éve még igazak voltak Antall József korábbi miniszterelnök szavai, amelyek szerint “Európában az ateista is keresztény”, mára azonban az Európai Unió intézményei által is terjeszteni kívánt korszellem célja ennek éppen az ellentéte.
    A nyugat-európai, politikai értelemben vett kereszténydemokrácia először feladott mindent a hatalomért, majd elvesztette a hatalmat is – fogalmazott a miniszter.
    Megjegyezte, ma Bécstől Nyugatra egyetlen kereszténydemokrata miniszterelnöke sincs Európának, noha korábban, a még tizenöt tagból álló európai közösség idején a tagállami kormányfők többsége ehhez az értékkörhöz vagy pártcsaládhoz tartozott. Ma a helyzet az, hogy nem csupán az európai konzervatívok soraiból, de még az Európai Néppártból sincs egyetlen miniszterelnök sem – tette hozzá.
    Igaz az is – folytatta – , hogy Közép-Európa, és ezen belül Magyarország, szembe megy a jelenlegi európai korszellemmel, és bár például gazdaságilag és életszínvonalban felzárkózás szükséges a kontinens nyugati részéhez, minden létező politikai eszközzel el kell kerülni, hogy az ott tapasztalt “társadalmi fejlődés” menjen végbe Közép-Európában is.
    A kormánypárti politikus szerint arra a kérdésre, hogy vannak-e még Európának közös értékei, amelyekre szövetségeit és politikai közösségeit építette, a válasz az, talán vannak még, de egyre kevésbé.
    Gulyás Gergely kifejtette, a helyzet Magyarországon társadalmi értelemben “összehasonlíthatatlanul jobb”, a 2011-es népszámlálás szerint az emberek több mint 55 százaléka valamilyen felekezethez, többnyire a történelmi keresztény egyháza valamelyikéhez tartozónak vallotta magát, egy 2018-as felmérés szerint pedig a magyar emberek 80 százaléka értéknek tartja a kereszténységet, a legfrissebb felmérések szerint pedig 68 százalékuk vallásosnak vallja magát.
    “Az a keresztény kultúrkör, ami Európát létrehozta, az Magyarországon ma is élő társadalmi érték” – fogalmazott a miniszter.
    Emlékeztetett, hogy 2010 óta több mint duplájára emelkedett az egyházi fenntartású köznevelési vagy szakképzési intézményekbe járó diákok száma, töretlen az érdeklődés az egyházi felsőoktatás iránt, az egyház kezében lévő szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi intézmények pedig az ország legjobbjai között vannak.
    Az szja-felajánlások számát nézve 2010-ben 786 ezer, 2021-ben pedig már 1,4 millió ember döntött úgy, hogy adójának egy százalékát valamelyik egyháznak ajánlja – sorolta Gulyás Gergely. Hozzátette, a reformáció emlékéve és az idei eucharisztikus kongresszus megmutatta, milyen ereje van a közösségi és vallási rendezvényeknek és azt is, hogy van Magyarországon egy olyan “keresztyén reneszánsz”, amelynek elsősorban hitbeli alapjai vannak. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!