Augusztus 12,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


De mi lett volna, ha kevesebbet lopnak?

A nagyon független XXI. Század Intézet legfrissebb elemzéséből kiderül: már Angela Merkel is elsimeri a magyar kormány gazdaságpolitikáját. Nem semmi ez kérem szépen, ehhez mélyelemzés kellett a Fidesz valagából kilógó intézetnek. Angela Merkel nyilván boldog, hiszen a magyar kormány fegyvereket vásárol, valamint helyet ad a legfontosabb autógyáraknak Magyarországon, ahol a magyar munkások a német fizetéseknél jóval alacsonyabb bérekkel is megelégednek. A német gazdaság ezzel növekszik, Magyarországon pedig munkahelyek jönnek létre. Mindenki boldog.

Arról, hogy Merkel dicsérte a magyar gazdaságpolitikát, az elemzőintézetnek rögtön az jutott eszébe, hogy elmondja, ezzel cáfoltnak látják azt, hogy a kormány ellopná az uniós forrásokat, vagy értelmetlen látszatberuházásokra fordítaná azokat. Noha azt soha nem fogjuk megtudni, hogy mi lett volna, ha az uniós forrásokat teljes egészét arra költik, amire kellett volna, nem pedig arra, amire szeretnék. Az intézet elemzése szerint tehát óriási siker az, amit az Orbán-kormány elért az utóbbi években, pláne ha ahhoz viszonyítunk, hogy Gyurcsány. Ezt talán nem is érdemes jobban kifejteni, lássuk inkább az elemzés további csodálatos megállapításait:

Mára Angela Merkel német kancellár is elismeri a magyar kormány gazdaságpolitikáját, megcáfolva ezzel egy régi ellenzéki mítoszt, miszerint Magyarország nem megfelelő módon használja fel az uniós forrásokat – állapította meg a XXI. Század Intézet legfrissebb elemzésében, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

Az intézet felidézte: a 2010-es kormányváltás óta az ellenzéki oldalon rendszeresen elhangoznak olyan állítások, amelyek szerint a kormány gazdaságpolitikája elhibázott, az uniós forrásokat pedig vagy látványberuházásokra költik, vagy ellopják. Hozzáteszik: a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, majd később a többi ellenzéki párt és ellenzéki városvezető erre hivatkozva már hónapok óta követeli, hogy ne a kormány döntsön az uniós források elköltéséről, az kerüljön önkormányzati hatáskörbe. Az elemzés szerint a tényadatok mellett már számos nemzetközi szakember – például az Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatójának – álláspontja is cáfolja ezeket az állításokat, sőt, mára a korábban igen kritikus Angela Merkel német kancellár is elismeri a magyar kormány gazdaságpolitikáját.

Emlékeztettek: Angela Merkel tavaly augusztusban arról beszélt Sopronban, hogy Magyarország jól használja fel az uniós forrásokat, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel történt hétfői, berlini találkozója alkalmából pedig “nagyon-nagyon pozitívnak” nevezte a magyar gazdaság fejlődését, valamint kiemelte azt is, hogy Magyarország az okos beruházások és gazdaságpolitika révén igen nehéz helyzetből indulva eljutott oda, hogy már nem a munkanélküliséggel kell küszködnie, hanem szakképzett munkaerőt kell találni a betöltendő állásokra. Az elemzés kitér arra is, hogy Poul Thomsen, a IMF igazgatója sikersztoriként értékelte a magyar felzárkózást, ami szerinte leginkább Japán és Dél-Korea hatvanas-hetvenes évekbeli átmenetére hasonlít.

A XXI. Század Intézet megállapította: míg 2010 előtt, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok időszakában az uniós források ellenére is “elképesztő mértékben romlott” a magyar gazdaság teljesítménye, addig 2010 után, az Orbán-kormány szemléletváltást hajtott végre a gazdaságpolitikában és az uniós források szétosztásában is, a 2014-2020-as uniós ciklusban pedig már azt a célt tűzte ki, hogy a források nagyjából 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítsák.

Az elemzés kiemeli: az elmúlt években a magyar gazdaság növekedési pályára állt, az utóbbi időszakban rendre sikerült az európai uniós növekedési rangsor élmezőnyében végeznie a Magyarországnak. Ezzel párhuzamosan az államadósság GDP-hez viszonyított szintje a 2010-es közel 80 százalékról 70 százalék alá süllyedt, a fegyelmezett költségvetési politikának köszönhetően az államháztartás hiánya sem szaladt el egyik évben sem, emellett a fogyasztás folyamatosan nő, a munkanélküliség a rendszerváltás óta nem látott alacsony szinten van, miközben a foglalkoztatottság rekordmagas: a 2010-es 55 százalékról 70 százalék fölé nőtt a dolgozó emberek aránya – áll a dokumentumban. (MTI)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!