Szeptember 19,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Közbeszerzési Hatóság szerencsére résen volt

Meglepetésként ért, hogy létezik Magyarországon Közbeszerzési Hatóság, amelynek elnöke épp ma beszélt arról, hogy miért is dobták vissza a főváros által kiírt Lánchíd-tendert. Ha létezik ilyen hatóság, akkor az utóbbi 10 évben mégis hol jártak? Nem vették észre, hogy Mészáros, Garancsi és Tiborcz is semmiből lett milliárdos a közbeszerzések által? Nem tűnt fel nekik, hogy ma már nincs verseny a piacon, hiszen gyakorlatilag monopolhelyzetbe került a NER?

Nyilván tudja mindenki a választ ezekre a kérdésekre, hiszen ez a hatóság is pont annyira független Orbántól, mint az ÁSZ vagy a Legfőbb Ügyészség. Kovács László magyarázata szerint azért dobták vissza Karácsonyék terveit, mert nem elfogadható az, hogy valaki úgy álljon neki a Lánchíd felújításának, hogy több, mint 8 évvel ezelőtt csinált hasonlót. Úgy tűnik, az ember elfelejti hogyan kell hidat építeni, vagy felújítani, ezért olyan nagyszerű szakemberekre van szükség, mint Mészáros Lőrinc.

Nem számít, hogy az utóbbi 10 évben nem Fidesz közeli cég nem is nagyon építkezhetett az országban, a szabály az szabály. Karácsony tehát elfelejtheti azt, hogy olyan céggel szerződjön le a Lánchíd felújítására, amely nem Mészároshoz köthető. Legalább megpróbálta.

Komoly hiba merült fel a Lánchíd-tender közbeszerzési felhívásában, ezért küldték vissza hiánypótlásra – mondta Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Az elnök ismertetése szerint a közbeszerzési felhívás a jogszabályban “feketén-fehéren” rögzített feltételeknek több pontban sem nem felelt meg. Kiemelte, a legfontosabb hiba a referencia időszak volt, amit jogszabály határoz meg. Kifejtette, a főváros ennek értelmében legfeljebb 11 éven belül megkezdett, de 8 éven belül befejezett referenciát követelhet meg. A jogszabály mindössze annyi eltérést enged, hogy a kezdés ideje indokolt esetben 11 évnél korábbi is lehet. A kiírás kifogásolt része 8 év helyett 10 éves referenciaidőszakot írt volna elő.

Kovács László a problémát úgy érzékeltette, “ki szeretne olyan ügyvédet megbízni a jogi képviseletre, aki 10 éve nem praktizált (…), az építési beruházásoknál is így van, én nem szeretnék olyan épületben lakni, amit olyan kőműves épít, aki 10 éve nem épített semmit”. A hatóság elnöke kitért arra is, a közbeszerzési eljárások száma az idei első félévben – valószínűleg a koronavírus-járvány miatt – jelentősen csökkent. Idén az első hat hónapban 3746 közbeszerzési eljárást folytattak le, aminek az összértéke ezer-háromszáznegyvenhat milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy az eljárások száma – 2019 hasonló időszakához képest – 25 százalékkel volt kevesebb, értékében pedig 20 százalékkal – tette hozzá. (MTI)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!