December 19,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kormány mostantól odafigyel a fiatalokra. De tényleg

Ezt csak azért teszem ide, hogy a magyar fiatalok – például azok, akik már kalandosan elvágyódtak innen, akik tervezik és akik még reménykednek, ezért például tüntetésen próbálták a kormány tudomására hozni a bajaikat, amit aztán a kormány a rá jellemző nagyvonalúsággal ívesen telibe szart – tudják, hogy figyel rájuk mindenki veszettül és nagyon fontos a véleményük. Ja, nem.

Az Európai Unió (EU) számít a magyar fiatalok, ifjúsági szervezetek és a kormány véleményére, észrevételeire a következő időszak ifjúsági stratégiájának kidolgozásában – mondta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

  Navracsics Tibor elmondta, év végéig szeretnék kialakítani az új európai ifjúsági stratégiát, amely megszabja majd a következő évek ifjúságpolitikájának irányát. A munka során két kiemelt területre koncentrálnak: az ifjúsági munkanélküliségre, amely ugyan csökkent néhány országban, de továbbra is nyugtalanítóan magas az EU-ban, valamint az ifjúság aktivizálására a demokratikus döntéshozatali folyamatban.
 A következő évek másik nagy vállalkozása az európai felsőoktatási térség és az európai egyetemek hálózatának létrehozása, amelynek részleteit már elkezdték kidolgozni tavaly. A hálózat létrehozásának célja az eddigieknél is nagyobb szintű hallgatói és oktatói mobilitás megteremtése, a nyelvtanulás előmozdítása, valamint iskolai okiratok elismerésének megkönnyítése a tagállamok között.
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt hangoztatta, hogy a magyar fiataloknak európai szinten is van releváns mondanivalójuk, aminek el kell jutnia a brüsszeli döntéshozókhoz is. A kormánynak pedig a tárgyalóasztalnál is szem előtt kell tartania, hogy a magyar fiatalokat képviseli, amihez ismernie kell őket és a véleményüket.
Ezért készítik el reprezentatív mintán négyévente a magyar ifjúság kutatást, amelynek legfrissebb eredményei szerint a fiatalok bizakodóan tekintenek a jövőbe, szeretnének vállalkozni és családot alapítani, viszont az aktivitásuk közösségi kérdésekben elég alacsony, így tudatosítani kell bennünk, hogy elmondhatják az álláspontjukat, lesz, aki meghallja – mondta az államtitkár.
Novák Katalin a fiatalok foglalkoztatásáról azt mondta, Magyarországon 2010 óta harmadára csökkent az ifjúsági munkanélküliség, jelenleg 10,2 százalék, ami alatta marad az uniós 16 százaléknak. 
Az államtitkár kitért a kormány fiatalokat segítő intézkedéseire is, amelyeket az érintett korosztály jelzései alapján vezettek be: január elsejével a 35 év alattiaknak megtérítik egy nyelvvizsga díját, július elsejétől a 20 év alattiak visszaigényelhetik a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját, illetve megduplázták a diplomás gyed jogosultsági idejét.
A sajtótájékoztatón részt vett Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, Ament Balázs, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke és Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke. Mindannyian egyetértettek abban, hogy szeretnék kihasználni a konzultációs lehetőséget, és aktívan részt venni az ifjúsági stratégia kidolgozásában. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.